Τα μικροκύματα αφαιρούν από τις τροφές τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά; Τι συμβαίνει άραγε πίσω από το γυαλί στο φούρνο μικροκυμάτων; Οι ειδικοί τονίζουν ότι η διατροφική αξία του γεύματος παραμένει αναλλοίωτη εάν χρησιμοποιούμε σωστά το φούρνο μικροκυμάτων.
Μάλιστα, αυτός ο τρόπος προετοιμασίας του γεύματος είναι ένας από τους καλύτερους εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία των τροφών.
Αυτό που πρέπει να προσέχουμε αρχικά είναι οι συσκευασίες που χρησιμοποιούμε. Το πλαστικό που δε φέρει την ένδειξη «κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων» ή κάτι αντίστοιχο μπορεί να απελευθερώσει βλαβερές χημικές ουσίες στις τροφές.
Όταν ζεσταίνουμε το φαγητό, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε λίγο νερό, ώστε το γεύμα να παίρνει την κατάλληλη θερμοκρασία αλλά παράλληλα να διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά.
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Κάθριν Άνταμς Χατ δηλώνει πως μια σωστή μέθοδος μαγειρέματος πρέπει να είναι γρήγορη και να ζεσταίνει το φαγητό στο λιγότερο δυνατό χρόνο, με τη χρήση μικρής ποσότητας υγρών. Ο φούρνος μικροκυμάτων έχει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το σπανάκι και το μπέικον. Όταν βράζουμε το σπανάκι στην κατσαρόλα, μπορεί να χάσει έως και 70% από το θρεπτικό φολικό οξύ που περιέχει. Από την άλλη, όταν ψήνουμε το μπέικον στο τηγάνι δημιουργούνται νιτρωδαμίνες, ένα επικίνδυνο καρκινογόνο χημικό.
Η Χαντ συμβουλεύει να σκεπάζουμε το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων ώστε να μη χάνονται οι υδρατμοί που περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά.
Μάλιστα, αυτός ο τρόπος προετοιμασίας του γεύματος είναι ένας από τους καλύτερους εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία των τροφών.
Αυτό που πρέπει να προσέχουμε αρχικά είναι οι συσκευασίες που χρησιμοποιούμε. Το πλαστικό που δε φέρει την ένδειξη «κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων» ή κάτι αντίστοιχο μπορεί να απελευθερώσει βλαβερές χημικές ουσίες στις τροφές.
Όταν ζεσταίνουμε το φαγητό, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε λίγο νερό, ώστε το γεύμα να παίρνει την κατάλληλη θερμοκρασία αλλά παράλληλα να διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά.
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Κάθριν Άνταμς Χατ δηλώνει πως μια σωστή μέθοδος μαγειρέματος πρέπει να είναι γρήγορη και να ζεσταίνει το φαγητό στο λιγότερο δυνατό χρόνο, με τη χρήση μικρής ποσότητας υγρών. Ο φούρνος μικροκυμάτων έχει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το σπανάκι και το μπέικον. Όταν βράζουμε το σπανάκι στην κατσαρόλα, μπορεί να χάσει έως και 70% από το θρεπτικό φολικό οξύ που περιέχει. Από την άλλη, όταν ψήνουμε το μπέικον στο τηγάνι δημιουργούνται νιτρωδαμίνες, ένα επικίνδυνο καρκινογόνο χημικό.
Η Χαντ συμβουλεύει να σκεπάζουμε το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων ώστε να μη χάνονται οι υδρατμοί που περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά.