MENU

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ καθολικό ντόμινο αποσχίσεων- ανεξαρτητοποιήσεων…….

Επιδημία αποσχίσεων- ανεξαρτοποιήσεων ένα παγκόσμιο φαινόμενο που τείνει να μεταβληθεί σε ντόμινο.Από το Ιράκ-Κουρδιστάν και τη Συρία ως την Ισπανία
 -Καταλονία,Σκωτία-Αγγλία,Γαλλία-Κορσική και τα Σουδάν,Μαλί,Νιγηρία,Καμερούν και αλλού.
Aυτό το φαινόμενο του κατακερματισμού των κρατών επέρχεται τη στιγμή καθώς απέναντι στις μεγάλες οικονομικές  προκλήσεις πολλές χώρες και περιοχές επιχειρούν να δημιουργήσουν ανασύνθεση. 
Βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας ανασύστασης του κόσμου; και για πιο λόγο! Τα αποσχιστικά κινήματα πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια.Κάποια πέτυχαν να διοργανώσουν δημοψηφίσμτα κάποια άλλα την έχουν ως προοπτική.
Η Ευρώπη άρχισε την αποσύνθεσή της με την έκρηξη στην τ. Γιουγκοσλαβία ενώ τα αποσχιστικά κινήματα που είχαν γεννηθεί νωρίτερα είχαν κατηγορηθεί για τρομοκρατία. Ειδίκοτερα Ιρλανδοί, Κορσικανοί,Βάσκοι.Το φαινόμενο εντάθηκε  και επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη, καθώς ενθαρρύθνηκε  κι από το  από το βάρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κατήργησε  τα προνόμια των « εκλεγμένων » κυβερνήσεων παράγοντας που έχει αναβιώσει τον εθνικισμό (αλλά και από την πόλωση και τον υπερσυγκεντρωτισμό την υπερσυσσώρευση υπερεξουσιών σ΄ενα κέντρο εις βάρος της περιφέρειας και της αποκέντρωσης).
ΕΥΡΩΠΗ 
Υπήρξε η περίπτωση της Σκωτίας της οποίας το δημοψήφισμα για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο απέτυχε. Η επιδημία θ΄αγγίξει και την Καταλονία με το απαγορευμένο δημοψήφισμα και πολύ πριν είχε περάσει από την Ουκρανία (ως απάντηση και στην ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου της χώρας Γιαννούκοβιτς).
Στη Γαλλία οι κάτοικοι της Βρετάνης  οδηγούνται στο δρόμο των Κορσικανών και των Βάσκων που κηρύσουν την ανεξαρτησία τους. Η Κορσική μιλάει για γαλλική κατοχή.
Στο Βέλγιο ανοιχτή είναι η διαμάχη της Φλάνδρας με τη γαλλόφωνη Βαλλονία.
ΑΦΡΙΚΗ
Για την αφρικανική ήπειρο η προβληματικότητα είναι παλιά κι ανάγεται στις ανεξαρτησίες. Η αποικιοκρατία τροποίησε (το ίδιο και στη Μ Ανατολή) ολοσχερώς τα “φυσικά “ σύνορα βίαια επαναπροσδιορίζοντας τις κοινωνικές και εθνοτικές συνθέσεις και τον τρόπο ζωής των πληθυσμών. Έτσι οι νέες χώρες δημιουργήθηκαν χωρίς να λάβουν υπόψιν τους τις εθνοτικές ιδιαιτερότητες των πληθυσμών.Αυτό έδωσε χώρες με 2 έθνη ή πιο πολύ μια εχθρότητα και  αντιπαλότητα που μπορεί να επιστρέψει, χρόνια αργότερα, στην επιφάνεια και να δώσει αιματηρές συγκρούσεις.Τέτοια είναι η περίπτωση της  Rwanda όπου διαπράχθηκε μια γενοκτονία.
Θα έπρεπε να πάμε στα χρόνια του πολέμου για να δούμε το Ν Σουδάν το χριστιανικό προτεσταντικό να χωρίζεται από το μουσουλμανικό Σουδάν.Χωρίς να λάβουμε υπόψιν μας  τη διαμάχη του Darfourπου διαρκεί. Και στην περίπτωση του Μαλί  με το αντάρτικο targuie στο Β που ανακηρυσει την ανεξαρτησία του και του οποίου η διαμάχη ανέρχεται στο 1960, δεν φαίνεται να κοπάζει παρά τις συμφωνίες της Αλγερίας.Η εξέγερση κατηγορεί το  Bamako για περιθωριοποίηση του Βορρά και ρατσισμό έναντι των Touareg.
Ο κατακερματισμός των κρατών επέρχεται κατά την παγκοσμιοποιημένη οικονομία όπου χώροι επιχειρούν να φτιάξουν οντότητες για να διαπραγματευτούν την χειραφαίτηση τους. liberte-algerie 3.10/17
Στην Αλγερία υπήρξε το θέμα με την περιοχή Kabylie  που ζήτησε ν΄αποσχιστεί από το κράτος.
Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα στην Αφρική:
ΝΙΓΗΡΙΑ
Το αποσχιστικό κίνημα Ανεξαρτησίας για τους αυτόχθονους λαούς της  Biafra (IPOB) δηλώνει τη δημιουργία μια Ανεξάρτητης Δημοκρατίας στα ΝΔ της Νιγηρίας πλειοψηφικά των igbo, όπου το συναίσθημα περιθωριοποίησης τους από  Abuja επ΄ωφέλεια του βορρά ισχυροποιείται.Η αποσχιστική τάση στα ΝΑ της Νιγηρίας παρατηρείται σε μια περιοχή που είναι η πιο πλούσια της χώρας σε αποθέματα πετρελαίου.Τα πρώτα κοιτάσματα πετρελαίου ανακαλύφθηκαν στο δέλτα του ποταμού Νίγηρα  και στο εύρος της νιγηριανής πλευράς 1950 – 1960.Μια πρώτη προσπάθεια απόσχισης έγινε το 1967 αλλά καταπνίγηκε στο αίμα από τις αρχές. Αλλά το όνειρο ανεξαρτησίας παρέμεινε ζωντανό με κίνητρο κυρίως τη διαχείρηση του πετρελαίου.
ΚΑΜΕΡΟΥΝ 
Mια συμβολική ανακήρυξη «ανεξαρτησίας» στις αγγλόφωνες περιοχές του καμερούν έγινε την Κυριακή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Sisiku Ayuk, « πρόεδρο» του νέου « κράτους » που οι αποσχιστές θέλουν ν΄αποκαλούν « Ambazonie ». Σε υποστήριξη αυτής της διακήρυξης οι αποσχιστές αγγλόφωνοι αποπειράθηκαν να διαδηλώσουν στις 2 τους περιοχές.
Διαλύθηκαν βίαια από τις δυνάμεις της τάξης και τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν σύμφωνα με τη Διεθνή Ανηστία και τις επίσημες αρχές.
Ο κυβερνήτης του ΒΔ μιας από τις 2 αγγλόφωνες επαρχίες μίλησε στο κρατικό ράδιο για 11 νεκρούς σε μια μόνο περιοχή εκ των οποίων 5 σε απόπειρα απόδρασης μιας φυλακής.
Στρατιώτες και αστυνομικοί με πραγματικά πυρά και δακρυγόνα διέλυσαν τη διαδήλωση στη Bamenda, την πρωτεύουσα του ΒΔ.Ένα ελικόπετρο επιτηρούσε τις κινήσεις.
Μετά το Νοέμβρη του 2016, η αγγλόφωνη μειονότητα που αντιπροσβωπεύει το 20 % των 22 εκατομυρίων του Καμερούν διαμαρτύρετι για την περιθωριοποίηση της.Οι αποσχιστές αγγλόφωνοι απαιτούν επιστροφή στο καθεστώς Ομοσπονδίας  που υπήρχε 1961-1972, με 2 κράτη στην ίδια Δημοκρατία. Η κρίση κορυφώθηκε αρχές  2017 από μια διακοπή του Internet που για 3 μήνες δεν είχε σήμα στις αγγλόφωνες περιοχές.lemonde 2.10.17
Σε χθεσινό της άρθρο η huffingtonpost που το τιτλοφορεί  »από την Καταλονία ως το Κουρδιστάν, αυτό που λέμε η άνοδος της απόσχισης ανά τον κόσμο » πιστοποιεί τη γενίκευση του φαινομένου.