MENU

Ο κυκλώνας «Ζήνωνας» σχηματίζεται τώρα στο νότιο Ιόνιο - Νέα ραγδαία επιδείνωση του καιρού

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζήνωνας» που έχει τροπικά χαρακτηριστικά, προκάλεσε μεγάλη διχογνωμία στην μετεωρολογική κοινότητα τις τελευταίες μέρες,
 ιδίως με το αν επρόκειτο να σχηματιστεί ή όχι, βάζοντας το "κερασάκι στην τούρτα" ενός πολύ καταστροφικού καιρικά τριημέρου.
Έτσι λίγες μόνο ώρες μετά την "Ευρυδίκη", ο "Ζήνωνας" αναμένεται από λεπτό σε λεπτό να χτυπήσει περιοχές του Ιονίου, της Πελοποννήσου και μετέπειτα του κεντρικού και νότιου Αιγαίου. 
Για να έχουμε μία εικόνα από την σπανιότητα αλλά και την σφοδρότητα του φαινομένου, διαβάζουμε στο meteo. gr:
"Οι «medicanes» ή αλλιώς μεσογειακοί τροπικοί κυκλώνες είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που παρατηρήθηκε εδώ και μερικές δεκαετίες στη Μεσόγειο και ακόμη βρίσκεται υπό μελέτη. Οι κυκλώνες αυτοί – οι οποίοι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να προϋπήρχαν, αλλά έγιναν αντιληπτοί από τη δεκαετία του 1980 και μετά χάρη στην ανάπτυξη των δορυφόρων – διχάζουν τους επιστήμονες.
Η μεσογειακή καταγωγή τους κάνει πολλούς να διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τον χαρακτηρισμό «τροπικός» για τα συστήματα του είδους. Παρ’ όλα αυτά τόσο οι συνθήκες δημιουργίας τους όσο και τα χαρακτηριστικά τους μοιάζουν πολύ με εκείνα των τυφώνων που γεννιούνται στα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, αν και σε μικρότερα «μεγέθη». 
Ο πρώτος μεσογειακός τροπικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί επισήμως στην ιστορία –Ιανουάριος 1982- πέρασε και από την Ελλάδα, ερχόμενος από τη Λιβύη και τη Σικελία, πέρασε στ’ ανοιχτά της Πελοποννήσου, της Κρήτης και της Ρόδου προτού στρίψει για να κατευθυνθεί ξανά προς τη Σικελία.
Εκτοτε και άλλοι medicanes έχουν περάσει «ξυστά» ή εξασθενώντας από το Ιόνιο, αφού οι περισσότεροι κυκλώνες του είδους φαίνονται προς το παρόν να σχηματίζονται στα ανοιχτά της Σικελίας. Πολλοί έχουν διαλυθεί χωρίς να «χτυπήσουν» τις ακτές, κάποιοι όμως έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές με τους ανέμους τους (στη Μαγιόρκα το 1996 ή στην Καλαβρία την ίδια χρονιά). Ο πιο καταστρεπτικός ήταν εκείνος που έπληξε τη Γαλλία και την Ιταλία τον Νοέμβριο του 2011 προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και αφήνοντας πίσω του εκτεταμένες καταστροφές και 11 νεκρούς".
Οι κατά τόπους πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ, θα σαρώσουν τις επόμενες ώρες τα νότια της Πελοποννήσου και περιοχές του νότιου Αιγαίου, ενώ και τα δυτικά της Κρήτης φαίνεται να επηρεάζονται αρκετά από το πέρασμα του "μεσογειακού κυκλώνα". 
Το φαινόμενο αυτό θα δίνει κατά τόπους πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις σε όλα τα Ανατολικά Ηπειρωτικά και το Αιγαίο, με έμφαση την Ανατολική Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Πελοπόννησο.
Όσο αφορά τις πληγείσες περιοχές της Αττικής, τις επόμενες ώρες ο «Ζήνωνας» θα δώσει νέο γύρο βροχοπτώσεων, ενώ ήδη σειρά καταιγίδων επηρεάζει Δυτική Αττική και Ανατολική Πελοπόννησο αυτήν την ώρα.