MENU

Θρίλερ στην Αργεντινή: Έκρηξη ο τελευταίος ήχος που καταγράφηκε από το εξαφανισμένο υποβρύχιο;

Το Πολεμικό Ναυτικό δεν διαψεύδει ούτε και επιβεβαιώνει την πληροφορία αυτή - Κριτική στην κυβέρνηση γιατί έστειλε για ταξίδι 10 ημερών ένα υποβρύχιο 34 ετών Συνεχίζεται το θρίλερ με το εξαφανισμένο υποβρύχιο ARA San Juan στην Αργεντινή καθώς τις τελευταίες ώρες διακινείται η πληροφορία ότι ο ήχος που καταγράφηκε πριν από μια εβδομάδα, τρεις ώρες μετά την τελευταία επικοινωνία του με τη βάση του κοντά στην τελευταία γνωστή θέση του, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, οφείλεται σε έκρηξη.

Ωστόσο ο πλοίαρχος Ενρίκε Μάλμπι απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν ισχύει ή όχι η πληροφορία αυτή σε ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

«Ενημερωθήκαμε για ένα στοιχείο, την Τετάρτη 15η Νοεμβρίου στις 11:00 (τοπική ώρα· 16:00 ώρα Ελλάδας), στην περιοχή επιχειρήσεων του υποβρυχίου: μια υδροακουστική ανωμαλία. Είναι ένας ήχος που πρέπει να αναλυθεί», περιορίστηκε να πει ο Ενρίκε Μπάλμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η τύχη του Σαν Χουάν, του νεότερου υποβρυχίου του στόλου του ΠΝ της Αργεντινής, και των 44 μελών του πληρώματός του αγνοείται από την περασμένη Τετάρτη.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του εισήλθαν πλέον σε «κρίσιμη» φάση, καθώς εάν έχει παραμείνει κάτω από την επιφάνεια καθ' όλο το διάστημα που δεν έχει δώσει το στίγμα του, τα αποθέματα οξυγόνου του σκάφους θα έχουν πλέον εξαντληθεί τελείως.

Καθώς το πρωί της Τετάρτης εξαντλήθηκε το όριο της δυνατότητας του υποβρυχίου να τροφοδοτεί το πλήρωμα με οξυγόνο, η ελπίδα των συγγενών των μελών του πληρώματος είναι το υποβρύχιο με κάποιο τρόπο να κατάφερε να ανέβει στην επιφάνεια προκειμένου έτσι να αναπλήρωσε τα αποθέματά του σε οξυγόνο.

Την ίδια ώρα ΜΜΕ της Αργεντινής υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι είναι έξω φρενών με τους επικεφαλής του ναυτικού καθώς δημοσιεύματα θέλουν τον υπουργό Άμυνας να ενημερώνεται για την απώλεια στίγματος του υποβρυχείου μόνο όταν το διάβασε στις εφημερίδες.

Ο Μάκρι έχει να αντιμετωπίσει, εντωμεταξύ, και την οργή των συγγενών που τον κατηγορούν για την επιλογή να επιλεγεί το συγκεκριμένο υποβρύχιο, ηλικίας 34 ετών, για να κάνει τον 10ημερο πλου από το πιο νότιο σημείο της Αργεντινής, το λιμάνι της Ουσουχάια, στη ναυτική βάση της Μαρ ντελ Πλάτα.

Η Ρωσία στέλνει ωκεανογραφικό πλοίο για να βοηθήσει στις έρευνες

Η Ρωσία προσφέρθηκε να στείλει ένα ωκεανογραφικό πλοίο στα ανοικτά της Αργεντινής για συμμετάσχει στις έρευνες για να βρεθεί το San Juan, ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας με 44μελές πλήρωμα, η τύχη του οποίου αγνοείται, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο αργεντινός ομόλογός του Μαουρίτσιο Μάκρι.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής ευχαρίστησε τον ρώσο ομόλογό του για την προσφορά βοήθειας, ενώ ο Πούτιν τόνισε από την πλευρά του στον Μάκρι ότι θα δώσει εντολή να πλεύσει αμέσως προς την περιοχή ένα ρωσικό ωκεανογραφικό πλοίο εφοδιασμένο με εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα που μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά σε μια επιχείρηση αυτού του είδους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Αργεντινής, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν οι υπουργοί Άμυνας των κυβερνήσεών τους να συζητήσουν πιο συγκεκριμένα την υλοποίηση της προσφοράς της Ρωσίας να βοηθήσει.

Με τη ρωσική συμβολή, ο αριθμός των κρατών που συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα φθάσουν τις δεκατρείς. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής βοήθεια έχουν προσφέρει ήδη η Γερμανία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Νορβηγία, το Περού, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουρουγουάη.

Η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου ανέφερε νωρίτερα ότι ο Πούτιν προσέφερε βοήθεια στον Μάκρι και τον ενθάρρυνε. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης άλλα θέματα διμερούς συνεργασίας, κατά την ίδια πηγή.