MENU

Τεχνικές επικοινωνίας σε μια κατάσταση κρίσης

Η σωστή και έγκυρη πληροφόρηση είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας επιβίωσης σε μια κατάσταση κρίσης. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις
 τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν αποτελούν το ασφαλέστερο κανάλι μετάδοσης της αλήθειας καθώς επιβάλλεται σε αυτά η χειραγώγηση των εκάστοτε κέντρων εξουσίας. Τα οποία είτε για να αποφύγουν τις πολιτικές ευθύνες, είτε εσκεμμένα διαστρεβλώνουν την αλήθεια.

Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τον σημαντικότερο εχθρό των πρώτων ημερών που είναι η παραπληροφόρηση. Αυτό περιλαμβάνει ένα σχέδιο φιλτραρίσματος της πληροφορίας που φτάνει σε εμάς ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για εμάς και την οικογένεια μας.

Καταρχάς, σχεδόν όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά τα μέσα κοινωνικής δικτυώσεις. Έχει αποδειχθεί ότι σε καταστάσεις κρίσης όπως η Αραβική Άνοιξη ή ακόμα και το πραξικόπημα στη Τουρκία, κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter μετατράπηκαν σε εξαιρετικά εργαλεία για τη διάδοση πληροφοριών πριν και κατά τη διάρκεια των γεγονότων. Χρησιμοποιήστε τα, διασταυρώνοντας πληροφορίες με άτομα που γνωρίζετε και τα εμπιστεύεστε. Είναι βέβαιο πως η ανταλλαγή απόψεων θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε καλύτερα την κατάσταση.

Δημιουργήστε το δικό σας δίκτυο. Η δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας αποτελεί ζωτικό μέρος ενός οικογενειακού σχεδίου επιβίωσης. Κάθε μέλος της οικογένειας θα πρέπει να κρατά επαφή με τα υπόλοιπα μέλη επικοινωνώντας ανά τακτά διαστήματα ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι καλά και δεν κινδυνεύει. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ένα παρόμοιο δίκτυο μπορεί να υλοποιηθεί με τρία απλά βήματα. Το πρώτο βήμα είναι να καταγράψουμε τα στοιχεία επικοινωνίας της οικογένειάς συμπεριλαμβανομένων και ατόμων του φιλικού περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, διανέμουμε ένα αντίγραφο της λίστας σε κάθε μέλος της οικογένειας. Τέλος, ορίζουμε ποιος θα επικοινωνεί με ποιον καθημερινά ενημερώνοντας και τους υπολοίπους. Παρόμοια δίκτυα έσωσαν την ζωή αρκετών ανθρώπων κατά την διάρκεια των τυφώνων που έπληξαν τις ΗΠΑ πριν μερικά χρόνια.

Αναρτήθηκε από kapistrinews