MENU

Γιατί Επανέρχεται η Κατάθλιψη …

Από: Μαρία Πέππα,Η κατάθλιψη είναι μια κοινή κατάσταση ψυχικής υγείας και σύμφωνα με τις στατιστικές ένας στους πέντε ανθρώπους μπορεί να διαγνωστεί από αυτή κατά την διάρκεια της ζωής του. Αναγνωρίζεται σαν μια σοβαρή διαταραχή και μερικές φορές ονομάζεται και κλινική κατάθλιψη.
 Το 2016 μόνο, περισσότεροι από 16 εκατομμύρια ενήλικες παρουσίασαν τουλάχιστον ένα μεγάλο καταθλιπτικό επεισόδιο.
Ενώ η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί και τα συμπτώματα μπορούν να ανακουφιστούν, είναι δύσκολο να ¨θεραπευτεί¨. Οι άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης ή μειωμένη λειτουργία με ύφεση.
Η κατάθλιψη έχει επίσης υψηλό κίνδυνο υποτροπής. Τουλάχιστον το 50% των ατόμων που έχουν βιώσει ένα επεισόδιο κατάθλιψης μπορεί να έχουν ένα ή περισσότερα επαναληπτικά καταθλιπτικά επεισόδια.
Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε χρόνια πάθηση, παρόλο που η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί ξανά, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για τη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων σας, την διαχείριση της κατάστασής σας και την παροχή υποστήριξης.
Γιατί η επανέρχεται η κατάθλιψη …
Αν και δεν είναι απαραίτητο όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι βιώνουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο να έχουν και ένα επόμενο, στους περισσότερους όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει. Δεν είναι πάντοτε γνωστό τι προκαλεί την επανάληψη της κατάθλιψης και επιπλέον, δεν υπάρχει μία γνωστή αιτία στην οποία θα μπορούσε να αποδοθεί. Θεωρείται ότι εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών, γενετικών, περιβαλλοντικών και συναισθηματικών παραγόντων.
Αν έχετε επαναληπτικά επεισόδια, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε αδύναμοι ή ότι κάνατε κάτι λάθος. Κάποιες φορές η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από το υπερβολικό άγχος που μπορεί να προέρθει από την απώλεια της εργασίας, την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μια σοβαρή ασθένεια ή την χρήση ουσιών. Άλλες φορές, μια υποτροπή μπορεί να συμβεί επειδή το φάρμακο που παίρνετε δεν είναι το καλύτερο για εσάς ή επειδή είναι καιρός να δοκιμάσετε μια νέα θεραπεία.
Για να ανακουφιστείτε από το άγχος μιας πιθανής υποτροπής χρειάζεται να συζητήσετε με τον θεραπευτή σας. Θα σας ενημερώσει για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα εφεδρικό σχέδιο σε περίπτωση που το χρειαστείτε, μπορεί να είναι καθησυχαστικό.
Τα προειδοποιητικά σημάδια της κατάθλιψης …
Σε κάθε άνθρωπο, η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Μερικοί μπορεί να κοιμούνται πάρα πολύ, ενώ άλλοι μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία με τον ύπνο. Η συστηματική τήρηση ενός ημερολογίου των συμπτωμάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει εξαιρετικά, ειδικά όταν κουβεντιάζετε τις επιλογές της θεραπείας σας με τον θεραπευτή ή τον ιατρό σας.
Υπάρχουν μερικά κοινά σημεία και συμπτώματα για την κατάθλιψη. Αυτά περιλαμβάνουν …
• Έλλειψη ενέργειας ή αυξημένη κόπωση (1)
• Αλλαγές στο βάρος ή την όρεξη (2)
• Αίσθηση ανησυχίας ή αναστάτωσης (3)
• Πιο αργή ομιλία ή κίνηση από την συνηθισμένη σας
• Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για δραστηριότητες ή πράγματα
που παλαιότερα σας ήταν ευχάριστα
• Ευερεθιστότητα
• Δυσκολίες συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων (4)
• Διαταραχές ύπνου (5)
• Αίσθηση ενοχής ή απελπισίας
• Αίσθηση θλίψης ή κενού
• Σωματικοί πόνοι και ενοχλήσεις που μπορεί να μην έχουν σαφή αιτία (6)
• Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
Για να διαγνωσθεί ένας άνθρωπος ως καταθλιπτικός, τα συμπτώματά του πρέπει να είναι παρόντα κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, σχεδόν κάθε ημέρα και για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Δεν χρειάζεται να έχετε όλα ή τα περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα για να διαγνωσθείτε με κατάθλιψη.
Αν έχετε έστω και την παραμικρή υποψία ότι εσείς ή κάποιος που σας ενδιαφέρει ίσως να έχει κατάθλιψη, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία της υγείας για να σας το επιβεβαιώσει ή αντίστοιχα να το διαψεύσει.
Είναι επίσης αναγκαία η ενημέρωσή σας από τον ιατρό ή τον θεραπευτή σας για αυτά που πρέπει να προσέξετε στην περίπτωση εκείνη που ανησυχείτε ότι ενδέχεται να κινδυνεύσετε να έχετε κάποιο καταθλιπτικό επεισόδιο. Είναι εξοικειωμένοι με την κατάστασή σας και τους προσωπικούς σας παράγοντες κινδύνου και τα σχόλιά τους μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ.
Εάν έχετε υποστεί κάποιο καταθλιπτικό επεισόδιο, ίσως να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα μιας υποτροπής. Μερικές φορές, τα συμπτώματα μιας υποτροπής μπορεί να είναι τόσο απλά όσο οι δυσκολίες συγκέντρωσης ή ύπνου.
Είναι δύσκολο να κάνετε αυτο-αξιολόγηση ειδικά όταν οι λειτουργίες της σκέψης σας επηρεάζονται από την κατάθλιψη. Συνεπώς, για άλλη μια φορά η ενημέρωσή σας σχετικά με τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
Πώς να αποφύγετε την υποτροπή …
Η αντιμετώπιση της κατάθλιψής σας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο της υποτροπής. Η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει συνδυασμό κάποιας μορφής ψυχοθεραπείας με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Μερικές φορές οι άνθρωποι βιώνουν την επανεμφάνιση της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους και αυτό είναι εντάξει. Ο θεραπευτής σας μπορεί να επανεκτιμήσει το θεραπευτικό σας πρόγραμμα και να διαπιστώσει αν χρειάζεται να αλλάξει ή να τροποποιηθεί.
Να φροντίζετε έτσι ώστε να μην αμελείτε τις συστάσεις του θεραπευτή σας εφόσον συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου μιας ενδεχόμενης υποτροπής. Να αποφεύγετε τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης και να παρεμποδίσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων σας. Είναι σημαντικό να μην σταματήσετε απότομα ένα αντικαταθλιπτικό, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση ή επανάληψη των συμπτωμάτων σας.
Η φροντίδα του εαυτού μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και των υποτροπών της.
Η επαρκής ανάπαυση και ο ύπνος, τεχνικές χαλάρωσης, η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή, η λήψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων μπορούν να επηρεάσουν την γενικότερη υγεία τόσο του σώματός σας όσο και του νου σας.
Ίσως να μην γνωρίζετε ότι και οι ορμόνες ενδορφίνες με αντιπροσωπευτικότερη την β-ενδορφίνη (7) αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και τη ψυχολογική του κατάσταση. Χαρακτηρίζονται παγκοσμίως ως οι ορμόνες μείωσης του stress, της φυσικής αναλγησίας και της ευτυχίας. Θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κατάθλιψης και της κακής διάθεσης και αποτελούν ισχυρότατο παυσίπονο με εκατό φορές ισχυρότερη δράση από την μορφίνη.
Η δράση τους είναι ιδιαιτέρως ευεργετική, καθώς μας ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, βελτιώνουν τη διάθεση εξουδετερώνοντας τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης που προκαλεί το στρες, βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν την μνήμη διατηρώντας τα εγκεφαλικά κύτταρα νέα συντελώντας στη δημιουργική και με μεγαλύτερη διάρκεια σκέψη και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης …
Σχετικά Άρθρα:
Μαρία Πέππα
Stress Coach – Clinical Hypnotherapist

Αναρτήθηκε από kapistrinews