MENU

Oλοι οι Ελληνες μια γροθιά για την τελική αναμέτρηση: Επί ποδός 21 πόλεις της χώρας για την Μακεδονία μας- Τσουνάμι συμμετοχών από τις Μητροπόλεις

Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδάς, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη,Βέροια, αλλά και Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδος, Χανιά,
 Κέρκυρα και Χαλκίδα είναι οι 21 πόλεις (μέχρι στιγμής) που προτάσσουν το ανάστημά τους, με τους πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.

Πανέτοιμοι δηλώνουν και οι διοργανωτές της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» ενόψει των μεγάλων συγκεντρώσεων που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 6 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Πατσίκα, μέλος της επιτροπής, τα μηνύματα για συμμετοχή του κόσμου είναι ήδη πολύ θετικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι πλατείες θα κατακλυστούν από πολίτες. Σημείωσε ότι η παράλληλη διεξαγωγή συγκεντρώσεων είναι ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο καθώς απαιτεί τη συνεργασία πολλών φορέων. Έκανε λόγο δε, για τον τρίτο ξεσηκωμό των Μακεδόνων αλλά και όλων των Ελλήνων, σημειώνοντας ότι ο λαός είναι έτοιμος και δεν χρειάζεται πολλά για να κατέβει στο δρόμο.
Αδειάζουν τον Αρχιεπίσκοπο και την χλιαρή του αντίδραση για ακόμη μια φορά σχετικά με τα συλλαλητήρια πολλοί Μητροπολίτες.
Υπενθυμίζεται πως ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι «δεν γινόμαστε Έλληνες μόνο μία στιγμή ή μία ημέρα. Έλληνες είμαστε κάθε μέρα, κάθε ώρα. Η Εκκλησία πήρε θέση. Είπε ξεκάθαρα ότι δεν δίνουμε πουθενά το όνομά μας, αλλά δεν είναι έργο της Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια, οι πολίτες εξέλεξαν Βουλή και η Βουλή είναι υπεύθυνη για αυτά. Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι που ψηφίζουν και η Βουλή που διοικεί αυτόν τον τόπο».

Κόντρα σε όλα αυτά ο ένας μετά τον άλλον οι Ιεράρχες, κυρίως της Βορείου Ελλάδος , δηλώνουν το “παρών” στα αυριανά συλλαλητήρια.
Κάλεσμα συμμετοχής στο Συλλαλητήριο του Κιλκίς προς τον κλήρο και το λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου απηύθυνε με εγκύκλιο του ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ.
“Αντιστεκόμεθα και θα αντισταθούμε έχοντας ως όπλον ακαταμάχητον το ελληνικόν, ήθος και την ιστορική αλήθεια, τα οποία θα νικήσουν και αντιμετωπίσουν τις έχιδνες και παν δηλητηριώδες ερπετών εξ Σκοπίων αλλά και εκ τινών καρεκλοκενταύρων πολιτικάντηδων Ελλήνων” τονίζει χαρακτηριστικά ανάμεσα στα άλλα και μιλάει για «Προδοτικόν, ανιστόρητον και ανίερον επιχείρημα όλων αυτών και προσπάθεια παραχαράξεως της ιστορικής αλήθειας» ενώ χαρακτηρίζει τους Σκοπιανούς «έχιδνες» και «δηλητηριώδη ερπετά»αλλά βάλει και κατά των «καρεκλοκενταύρων πολιτικάντηδων Ελλήνων».
Από την Μητρόπολη Βεροίας επίσης έχει ξεκινήσει πανστρατιά συμμετοχών, ενώ κεντρικός ομιλητής του συλαλλητηρίου εκεί θα είναι ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
Σε ανακοίνωση της Μητρόπολης αναφέρεται πως “καλούμαστε όλοι να δώσουμε ένα βροντερό παρών και να πούμε ένα μεγάλο «ΌΧΙ» σε κάθε προσπάθεια καπίλευσης του ονόματος της Μακεδονίας μας και στην παραχάραξη της εθνικής μας υπόστασης και ιστορίας. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα και δεν μπορεί κανείς να παίζει μ’αυτά τα εθνικά θέματα στο βωμό οικονομικοπολιτικών συμφερόντων”.
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως, Θάσου, κ. Στέφανος, με αφορμή τη νέα κινητοποίηση για το εθνικό μας ζήτημα, διατυμπανίζει πως “το όνομα της Μακεδονίας δεν το παραχωρούμε σε κανέναν”
Επιπροσθέτως ο Μητροπολίτης Κίτρους & Κατερίνης Γεώργιος δηλώνει:
“Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά και αρμονικά με τους βόρειους γείτονές μας. Ένα όνομα που θα περιέχει το όνομα της Μακεδονίας, δεν θα εξασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας. Θα αποτελεί ένα μόνιμο αγκάθι στις διμερείς σχέσεις.Έτσι, λοιπόν διακηρύσσουμε καί πάλι: Δεν δεχόμαστε καμία ονομασία που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Κανείς δεν δικαιούται να διαστρεβλώνει την εθνική ιστορία μας. Το όνομά μας είναι η ψυχή μας. Δεν το διαπραγματευόμαστε. Δεν το εκχωρούμε σε κανένα”.
Συνάμα προσθέτει πως η Μητρόπολη θα συμμετάσχει στο Συλλαλητήριο που διοργανώνεται στην προσεχή Τετάρτη 6 Ιουνίου, στις 7:00 το απόγευμα στην Κατερίνη.
Την πρόθεση του να παρευρεθεί στα στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία που θα διεξαχθεί την Τετάρτη εξέφρασε μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας Θεόκλητος.
«Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από τα Σκόπια και εμείς πρέπει πρώτοι να ορθώσουμε το ανάστημά μας να πούμε ότι «η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε ελληνική». Ποτέ δεν υπήρχε Μακεδονία των Σλάβων. Εκείνοι κατέβηκαν αργότερα τον 7ο αιώνα και κατέλαβαν αυτά τα μέρη» είπε ο Μητροπολίτης προσθέτοντας μάλιστα θέλουν να κατακτήσουν εδάφη μέχρι και τη Λάρισα και να αποκτήσουν δίοδο στο Αιγαίο.
Τέλος στο θέμα αναφέρθηκε και ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος βρίσκοντας ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση “Φωτιά και τσεκούρι” Αμβρόσιου στον Τσίπρα: Μην πουλήσετε το όνομα της Μακεδονίας μας. Δεν είμαστε ούτε ανόητοι ούτε φασίστες
Και… διεθνές ενδιαφέρον
Οι αυριανές συγκεντρώσεις για την Μακεδονία έχουν προσελκύσει και διεθνές ενδιαφέρον. Με το θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων να έχει πάρει διαστάσεις, ξένα μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως στη χώρα βρίσκεται συνεργείο από την Ιαπωνία, και συγκεκριμένα τη Δημόσια Ιαπωνική Τηλεόραση (ΝΗΚ), που αύριο θα καλύψει το συλλαλητήριο στην Πέλλα, και θα στείλει εικόνα στην άλλη πλευρά της υφηλίου. Παράλληλα, θα κάνει εκτενές αφιέρωμα για τους Μακεδόνες και τη σύνδεση με τα βάθη της ιστορίας καθώς και το ζήτημα της Μακεδονίας.
Τι λέει ο Σ.Καργάκος
Αναρτήθηκε από kapistrinews