Telegraph: Μάθημα από την Ελλάδα στη Βρετανία – Αν είναι να παραδοθείς στην ΕΕ, κάντο γρήγορα
Συγχαίροντας την Ελλάδα ξεκινάει το άρθρο της η βρετανική Telegraph με φόντο τη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup.
Γράφοντας στα greeklish την λέξη Syncharitíria «Συγχαρητήρια», η αρθρογράφος του Telegraph, Τζουλιέτ Σάμιουελ σημειώνει: «Όχι ότι θα το λέει κανείς με πολύ ενθουσιασμό. Τον Αύγουστο, ωστόσο, η Ελλάδα θα βγει, τουλάχιστον εν μέρει, από μία περίοδο 10 ετών προγραμμάτων διάσωσης και λιτότητας, μετά τη συμφωνία γιοα το χρέος (ξανά) με τους πιστωτές της ευρωζώνης». Και καταλήγει: «Η Ελλάδα προσφέρει ένα μάθημα ενόψει του βρετανικού Brexit. Αν είναι να παραδοθείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάντο γρήγορα».
Λίγο νωρίτερα, ο Άλέξης Τσίπρας είχε αναγγείλει από το Ζάππειο Μέγαρο την έξοδο από τα μνημόνια, τη διευθέτηση του χρέους, φορώντας γραβάτα, όπως είχε «δεσμευτεί», μετά τη συμφωνία των… 17 ωρών διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, το καλοκαίρι εκείνο του 2015. Τη γραβάτα που φόρεσε και μόλις ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του έβγαλε, θέλοντας να δώσει ένα ακόμα μήνυμα. Προφανώς ότι η Ελλάδα πέταξε τα δεσμά της. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική από εκείνη που περιέγραψε με χαμόγελο ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η αρθρογράφος του Telegraph, Τζουλιέτ Σάμιουελ, αποτυπώνει με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο τα γεγονότα στο ελληνικό ζήτημα, εμπλέκοντας στη «συζήτηση» και το Brexit, το οποίο απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών, αλλά και των Ευρωπαίων που διαβιώνουν στο Νησί.
Ο τρόπος με τον οποίο διαπραγματεύθηκε η ΕΕ με την Ελλάδα, η οποία, όπως τονίζει, βγαίνει από τα μνημόνια με 21% ανεργία και δεσμεύσεις για πλεονάσματα για τα επόμενα 40 χρόνια, θυμίζει έντονα τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η διαπραγμάτευση με τη βρετανική κυβέρνηση για το Brexit. «Αλλά, έι, ανοίξτε ένα ούζο», γράφει χαρακτηριστικά, θέλοντας να πει «ε, και τι έγινε;», καθώς «η ελληνική εμπειρία αποτέλεσε ένα ευχάριστο μάθημα για το πώς να μην χειρίζεται κάποιος την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δείχνει να αγνοεί η Βρετανία».