MENU

Προκήρυξη εκλογών στις 21 Αυγούστου; Την επομένη της λήξης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής

Το άνοιγμα της ψαλίδας και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να καταρρέει μαζί με τους ΑΝΕΛ στη Βόρεια Ελλάδα, δείχνουν ότι ο πολιτικός χρόνος λειτουργεί πλέον αρνητικά για την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.
 Το περιβόητο κυβερνητικό non paper μετά την παραίτηση του βουλευτή Λαζαρίδη, με το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου προανήγγειλε «εξελίξεις στα ανοιχτά θέματά του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη δικαιοσύνη» ήταν το πρώτο δείγμα γραφής για το που θα επενδύσει η κυβέρνηση.
Τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Καμμένος, με ομιλίες και δηλώσεις τους έχουν προετοιμάσει το έδαφος για επικείμενες «αποκαλύψεις» στο πεδίο της Δικαιοσύνης, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει ξεμείνει από πολιτικό αφήγημα. Η «καθαρή» έξοδος από τα μνημόνια «κάηκε» από τους ίδιους τους πολίτες που γύρισαν την πλάτη τους στη φιέστα της «γραβάτας» η οποία στήθηκε στο Ζάππειο μετά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για εποπτεία και χρέος, ενώ η συμφωνία με τα Σκόπια, αποδοκιμάζεται από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.
Στη ΝΔ, σε σχέση με τα όσα περιμένουν να δουν στις επόμενες μέρες από το Μέγαρο Μαξίμου, μιλούν για σουρεαλιστικό σχεδιασμό. «Η κυβέρνηση είναι πλέον πανικόβλητη. Και στην απελπισία της, το μόνο που της μένει είναι οι συκοφαντίες. Την ίδια ώρα ανακαλύπτει εχθρούς σε επιχειρηματικά συμφέροντα με τα οποία συναλλασσόταν» τόνιζε χαρακτηριστικά στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.
Υπό τα δεδομένα αυτά, η μόνη σανίδα σωτηρίας που έχει μπροστά του ο κ. Τσίπρας, είναι η αναστολή στις περικοπές των συντάξεων, την οποία έχουν ψηφίσει με τον κ. Καμμένο, για την 1η Ιανουαρίου. Με το αίτημα αυτό, που πρόκειται να διατυπώσει η κυβέρνηση προς τους δανειστές, σχετίζουν έγκυροι πολιτικοί κύκλοι τη στήριξη που προσφέρει ο πρωθυπουργός στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αν ο κ. Τσίπρας πετύχει κάτι τέτοιο και έχοντας στο χέρι του και τη συμφωνία με το «Βόρεια Μακεδονία», δεν αποκλείεται την επομένη της λήξης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή στις 21 Αυγούστου (με τη ρητορική «σας έβγαλα από τα μνημόνια, στα οποία σας έβαλαν τα κόμματα της διαπλοκής»), να προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών για τις αρχές του Φθινοπώρου, Σεπτέμβριο ή το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Το επιχείρημα για να στηριχθεί ένα τέτοιο σενάριο έχει να κάνει με τη διαχείριση μιας αξιοπρεπούς ήττας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εικάζεται ότι μπορεί να διατηρήσει το ποσοστό του περί το 20% που είναι σήμερα, με στόχο να επανέλθει την επόμενη διετία στα πράγματα, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα έχει να διαχειριστεί Σκοπιανό, ψηφισμένα μέτρα από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (συντάξεις, αφορολόγητο κλπ) και δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις που ξεκινούν από τις ευρωεκλογές και φθάνουν ως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.

Το κλειδί του ΦΠΑ στα νησιά

Στο προεκλογικό σχεδιασμό του κ. Τσίπρα, φαίνεται ότι εντάσσεται και η ανακοίνωση από τον ίδιο, της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Το γεγονός μάλιστα ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία δίνεται παράταση στην εφαρμογή της μείωσης ισχύει μόνο για ένα εξάμηνο (δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018), ενισχύει το σενάριο προκήρυξης εκλογών την 21η Αυγούστου.
 Άλλωστε κατά την ανακοίνωσή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι η αναστολή θα ισχύσει «όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο θα είμαι πρωθυπουργός». Από την οδό Πειραιώς πάντως υπενθύμιζαν ότι η υποχρέωση εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά καθορίστηκε για πρώτη φορά στο Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2015, και ότι ήταν ένα μέτρο που η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, παρόλο που είχε πιεστεί, το είχε αποφύγει.
Αναφορικά με τη σημερινή απόφαση αναστολής της εφαρμογής του μέτρου αυτού, από το γαλάζιο επιτελείο υπογράμμιζαν πως ήταν ένα αυτονόητο αίτημα που θα έπρεπε να έχει ικανοποιηθεί ήδη από καιρό και είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση δέχθηκε να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά και δεν απέκλεισε εξ αρχής κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Ήδη η ΝΔ είχε προτείνει τρεις φορές με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή και η οποία είχε απορριφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, την εξαίρεση των πέντε αυτών νησιών.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, η  αυτονόητη αυτή ρύθμιση πάντως δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα πέραν του να απαλύνει λίγο το πλήγμα που έχουν δεχθεί στην οικονομία τους οι νησιώτες. Όσον αφορά το ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό, αυτό για την οδό Πειραιώς, μοιάζει θεωρητικά να αποτελεί ένα μικρό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά είναι ακόμη εξαιρετικά ασαφείς οι στοχεύσεις του όπως και το πως θα εφαρμοσθεί αυτή η συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση απευθύνει τα εξής ερωτήματα προς το Μέγαρο Μαξίμου: 

  • Εχει δεχθεί η κυβέρνηση να γίνουν νέα κέντρα στην χώρα μας κι αν ναι που; Στα νησιά ή στην ηπειρωτική Ελλάδα;
  • Θα βελτιωθούν τα υφιστάμενα κέντρα; Και αν ναι με ποια χρηματοδότηση, όταν τίποτα ακόμη δεν έχει προβλεφθεί γι αυτό το σκοπό από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, η ΝΔ πρόκειται να καλέσει τον κ. Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται να περάσει κάποιες από τις ημέρες των διακοπών του στο Σούνιο με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, να ενημερώσει αναλυτικά και τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες για το αν έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις.  Ιδίως, όπως λένε, ενόψει του ότι η Γερμανία φέρεται να έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες με πολλές χώρες ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.
Αναρτήθηκε από kapistrinews