MENU

Σεισμός-μυστήριο στην Τουρκία: Κράτησε 50 μέρες και δεν τον κατάλαβε κανείς

Μεγάλος σεισμός χτύπησε τη βορειοδυτική Τουρκία το καλοκαίρι του 2016. Ο σεισμός διήρκησε 50 ημέρες. Όμως, κανένας δεν τον ένιωσε. Νέα μελέτη υποστηρίζει πως πρόκειται για ένα πολύ περίεργο είδος σεισμού, γνωστό ως «slow slip event». Η διαφορά του με τους συνηθισμένους σεισμούς που σπάνε τον φλοιό με τα απότομα τραντάγματά τους, τα slow slips χαρακτηρίζονται από σταδιακές κινήσεις κατά μήκος ενός ρήγματος, με αποτέλεσμα να μην απελευθερώνονται καταστροφικά σεισμικά κύματα, οπότε δεν υπάρχει και τράνταγμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του National Geographic.


«Θα μπορούσατε να τους πείτε και σεισμούς – φαντάσματα», αναφέρει η επικεφαλής της νέας μελέτης, Patricia Martínez-Garzón του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών.

Το φαινόμενο είχε ανακαλυφθεί πρώτη φορά στις ΗΠΑ στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και λίγο αργότερα παρατηρήθηκε και στη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με την Rebecca Bell, λέκτορα στο Imperial College London που μελετά την τεκτονική εξέλιξη.

Οι ειδικοί – λίγο πριν το 2000- συμφωνούσαν ότι τα ρήγματα μπορούν να εκδηλωθούν με δύο τρόπους: Τα ρήγματα να «κολλάνε» για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν εξελιχθούν ξαφνικά σε μεγάλους σεισμούς ή να προχωρούν πολύ αργά.

«Τα slow slip events μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα μεταξύ των δύο», εξηγεί η Bell. Τα παράξενα αυτά φαινόμενα απελευθερώνουν την ενέργεια που αντιστοιχεί σε έναν μεγάλο και ξαφνικό σεισμό μέσα σε ένα πολύ μεγάλο βάθος χρόνου, με αποτέλεσμα η ενέργεια αυτή να μην «κουνάει» την επιφάνεια της γης.

Αναρτήθηκε από kapistrinews