MENU

Ορκίστηκε ο Τσίπρας – Ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας με πολιτικό όρκο και χωρίς γραβάτα! (βίντεο)

Ολοκληρώθηκε η "ορκωμοσία" του Αλέξη Τσίπρα ως Πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο. Είναι ο πρώτος..
πρωθυπουργός της Ελλάδας που ορκίζεται με πολιτικό όρκο και χωρίς να φοράει γραβάτα. «Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας διαβεβαιώσω στην τιμή και τη συνειδήση μου ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και να υπηρετώ πάντα το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Τσίπρας, κατά την ορκωμοσία του.


Λίγο μετά τις 3.30 μ.μ. ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Κατά το διάλογο που είχε με τον Κ. Παπούλια μπροστά στις κάμερες, ο Αλ. Τσίπρας, τον ενημέρωσε για την συνάντησή του με τον Π. Καμμένο, όπου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης. «Υπάρχει δεδηλωμένη, η προβλεπόμενη πλειοψηφία και θέλω να πιστεύω και ελπίζω ότι η ήδη υπάρχουσα μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη» είπε ο Αλ. Τσίπρας.
tsipras_papoulias
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η ορκωμοσία θα γίνει αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ο Αλ. Τσίπρας συμφώνησε στην επίσπευση των διαδικασιών, επισημαίνοντας «μας περιμένει ανηφορικός δρόμος».
Μεταξύ διευθυντών γραφείων θα γίνει η καθιερωμένη παράδοση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο διευθυντής του γραφείου του απελθόντα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Κώστας Μπούρας, θα ενημερώσει τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο. Ως εκ τούτου, απελθών και νέος πρωθυπουργός δεν θα συναντηθούν.
Την Τρίτη η σύνθεση της νέας κυβέρνησης
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν. θα είναι μικρό και θα υπάρξει μια ομογενοποίηση σε ό,τι αφορά τα παλιά υπουργεία (ανάλογα με το αντικείμενό τους), ενώ στα υπουργεία αυτά (της νέας κυβέρνησης) θα υπάρχει ένας προϊστάμενος υπουργός και πιθανότατα κάποιοι αναπληρωτές υπουργοί.
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα (στις 19:00) και με τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Να σημειωθεί τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Γιάννη Δραγασάκη με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, κατά την οποία του επισήμανε ότι η συζήτηση στο σημερινό Eurogroup (στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο κ. Χαρδούβελης) δεν μπορεί να αφορά ουσιαστικά ζητήματα.
Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Μεϊμαράκης
Αφού επισημοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών με τη σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια, ο ίδιος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Οι εκλογές έγιναν ομαλά και δεν υπήρξαν προβλήματα και από ό,τι βλέπω δεν θα χρειαστεί να δώσετε δεύτερη και τρίτη εντολή» είπε ο κ. Μεϊμαράκης στον κ. Παπούλια. «Όχι. Πράγματι, ο κ. Τσίπρας έχει στήριξη από τον κ. Καμμένο. Το απόγευμα θα τον ορκίσω ως πρωθυπουργό» απάντησε ο Κάρολος Παπούλιας.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ευχήθηκε να πάει μπροστά η χώρα, «παρότι ανησυχούμε», όπως είπε και συνέχισε: «Έτσι πρέπει, εμείς θα συμβάλουμε».
Δέχτηκε τα συγχαρητήρια του κ. Παπούλια ο οποίος μάλιστα τον ρώτησε πώς πήγε το ξενύχτι και εκείνος απάντησε ότι οι εκλογές είναι γιορτή και χαρά, δεν είναι το ζήτημα των αποτελεσμάτων που τώρα πια τρέχουν γρήγορα αλλά η συζήτηση, η ανάλυσή τους, το αλατοπίπερο των εκλογών.
Συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου
Περίπου μισή ώρα διήρκησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, σύμφωνα με τη ΝΕΡΙΤ, ότι πήγε να πάρει την ευχή του Αρχιεπισκόπου και επεσήμανε ότι οι σχέσεις Εκκλησίας και πολιτείας θα είναι πιο αναβαθμισμένες και πιο ουσιαστικές από ότι ήταν πριν.
«Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός και μέλημα της νέας κυβέρνησης είναι να συνεργαστεί στενά με την Εκκλησία», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι το πρώτο μέλημα είναι να βοηθηθούν οι άνθρωποι που υποφέρουν.