MENU

Χορός εκατομμυρίων γύρω από ΜΚΟ, στιγματισμένες από σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις με αφορμή την προσφυγική κρίση

Του Νίκου Ι. Νικολόπουλου.Είναι απορίας άξιον πως βρέθηκαν τόσες πολλές ΜΚΟ στη χώρα μας κυρίως από
κράτη που ελάχιστα επιθυμούν να συνεισφέρουν στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος. Πώς κι από ποιους χρηματοδοτούνται για να στέλνουν πολυπληθείς αποστολές στη χώρα μας για να στηρίζουν ανθρωπιστικά τους πρόσφυγες; Ποια τα κίνητρά τους και ο ρόλος τους;

Ένα μεγάλο «παζάρι» με χορό εκατομμυρίων έχει στηθεί γύρω από τις ΜΚΟ με αφορμή την προσφυγική κρίση. «Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις» οι οποίες έχουν στιγματιστεί από σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις έτσι ώστε, να δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό «Μπίζνες Καλά Οργανωμένες».

Πολλές περιπτώσεις έχουν φτάσει ή αναμένεται να φτάσουν στα δικαστήρια.

Κάποιοι «εθελοντές» που ηγούνται ή ίδρυσαν ΜΚΟ έχουν καταδικαστεί και άλλοι βρίσκονται ακόμη υπό βαρύτατες κατηγορίες.

Οι πληροφορίες διίστανται καθώς μέλη αυτών των οργανώσεων φέρεται να μετέχουν τόσο στη προώθηση των ταλαιπωρημένων προσφύγων όσο και σε συνεννοήσεις με διακινητές για το χρόνο που θα έρθουν στη χώρα μας τα καραβάνια των μεταναστών.
Ενα άλλο κεφάλαιο είναι το μετά την είσοδο...

Άλλωστε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση αναζητά ακόμη εκείνα τα στελέχη ξένων ΜΚΟ τα οποία έριξαν παραπλανητικά φέιγ βολάν στην Ειδομένη και οδήγησαν 1.500 προσφυγές και μετανάστες στα Σκόπια από αφύλακτη διάβαση για άγνωστους λόγους.

Η απάντηση στο μυστικό των δεκάδων ελληνικών και ξένων ΜΚΟ βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες σε χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν από τα κράτη τους ή διεθνείς οργανισμούς ακόμη κι από αυτή την ίδια την ΕΕ.

Κι αν η χώρα μας μπορεί να ελέγξει το ρόλο και τις ροές χρηματοδότησης των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο αυτό δεν μπορεί να συμβεί για τις οργανώσεις που έφτασαν στη πατρίδα μας από ξένες χώρες.

Ποιοι κρύβονται πίσω από την «χιονοστιβάδα ανθρωπισμού»;

Όπως και στο ποιοι είναι αυτοί οι εθελοντές από χώρες του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και τι πραγματικά πρεσβεύουν. Ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την χιονοστιβάδα ανθρωπισμού απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες;

Είναι φανερό ότι η χώρα μας ζει, πλέον στον αστερισμό των ΜΚΟ και του απροσδιόριστου ρόλου τους στη χώρα μας. Γι αυτό απαιτείται να προχωρήσει η χαρτογράφησή τους, η καταγραφή τους και ο ρόλος τους, αλλά και η όποια πηγή χρηματοδότησης τους. Είναι εθνική επιταγή για τη διασφάλιση της εθνικής μας ακεραιότητας.

Οι αυθαιρεσίες και η παντελής έλλειψη ελέγχου υποχρέωσαν την κυβέρνηση να ανεβάσει τους τόνους και να επιχειρήσει να βάλει κάποια τάξη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να καταγγείλει ότι σε κάποιες περιπτώσεις το θολό τοπίο των ΜΚΟ κρύβει και προβατόσχημους λύκους ανάμεσα στους αμνούς.

Οι περισσότερες τυχάρπαστες ΜΚΟ, αλλά και διάσπαρτοι «εθελοντές αλληλέγγυοι» βασίζονται στις διαδικτυακές χορηγίες.

Χρησιμοποιούν τα social media για να διαφημίσουν την προσφορά τους και να συγκινήσουν το κοινό. Γι’ αυτό και ανεβάζουν φωτογραφίες που προκαλούν συγκίνηση.

Η εκμετάλλευση των προσφύγων ξεκινάει πριν ακόμα αυτοί φτάσουν στην ακτή- και συνεχίζεται στους ή γύρω από τους καταυλισμούς.

Έχει τύχει να ''παίξουν ξύλο'' μέλη διαφόρων ΜΚΟ για το ποιος θα προλάβαινε να πλησιάσει μια βάρκα ή θα αγκαλιάσει ένα μωρό τη στιγμή που έχουν στηθεί στη στεριά οι απαραίτητες κάμερες.

Στην κυβέρνηση αγνοούν τον ακριβή αριθμό όσων δρουν στην Ελλάδα και την «ιστορία» της καθεμιάς εξ αυτών

Το σκοτεινό κεφάλαιο των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εντός των ελληνικών συνόρων χωρίς έως σήμερα η επίσημη πολιτεία να γνωρίζει την ταυτότητά τους ώστε να τις πιστοποιήσει αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο κομμάτι στο τεράστιο παζλ των τραγικών κυβερνητικών χειρισμών στο Προσφυγικό.

Η χρηματοδότηση απ' ευθείας από ΕΕ

Στο μεταξύ, η απόφαση των επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δοθεί η οικονομική βοήθεια σε ΜΚΟ και εθελοντικούς φορείς και όχι στο ελληνικό κράτος προκειμένου να στηριχθούν οι δομές και οι ανάγκες για την παραμονή και τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών γεννά ερωτήματα με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή το εν Ελλάδι τοπίο στον χώρο των ΜΚΟ είναι χαώδες και ανεξέλεγκτο.

Με τη πρόταση αυτή θα διατεθούν 700 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη», έχει δηλώσει ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια.

Σύμφωνα δε, με το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, για το 2016 προβλέπεται να δοθούν στις οργανώσεις αυτές 3.000.000 ευρώ, ενώ ήδη έχουν επιχορηγηθεί με υπέρογκα ποσά για το 2015.

Η εύλογη απορία βέβαια είναι γιατί όλα αυτά τα χρήματα δεν χρησιμοποιούνται προκειμένου να κατασκευαστούν οι κατάλληλες υποδομές φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, ώστε να μην κοιμούνται στις λάσπες, και για ποιο λόγο δεν έχει θεσπιστεί ακόμη ένα αρμόδιο κρατικό όργανο, ώστε η κάθε ΜΚΟ να μπορεί να οργανωθεί και να προσφέρει βάσει των πραγματικών αναγκών που υπάρχουν.

*Ο Νίκος Ι. Νικολόπουλος είναι Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, αν. βουλευτής