Σόγια: 170 επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν τους κινδύνους για την υγεία μας
Με τόσες διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες γύρω από το ότι η σόγια δεν αποτελεί υγιεινή επιλογή στη διατροφή, με σοκάρει το γεγονός ότι πολύς κόσμος εξακολουθεί να
θεωρεί ότι είναι ωφέλιμη – ακόμα και άνθρωποι που θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα τα πράγματα, όπως ένας γιατρός!
Έλαβα πρόσφατα ένα mail από κάποια αναγνώστρια που είχε επισκεφτεί πολλούς γιατρούς, τόσο συμβατικής όσο και ολιστικής προσέγγισης, και όλοι εκτός από έναν της είπαν ότι η σόγια στη διατροφή της θα μπορούσε να την ανακουφίσει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Επίσης πρόσφατα, είχα και μια απίστευτη συνομιλία με έναν γιατρό Εσωτερικής Παθολογίας, ο οποίος δεν είχε ιδέα ότι η σόγια αποτελεί έναν ισχυρό βρογχοκηλογόνο παράγοντα που καταστέλλει τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Να είστε προσεκτικοί, γιατί υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι! Φροντίστε να κάνετε έρευνα και να βρίσκεστε σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή όταν πρόκειται για διατροφικές συμβουλές, ακόμη και αν προέρχονται από γιατρούς!
Για εσάς που μόλις αιφνιδιαστήκατε μαθαίνοντας ότι η σόγια δεν είναι στην πραγματικότητα η υγιεινή τροφή που νομίζατε, παραθέτω 170 επιστημονικούς λόγους που αποδεικνύουν αυτόν τον ισχυρισμό.
Η σόγια που έχει υποστεί ζύμωση είναι ακίνδυνη σε μικρές ποσότητες για μερικούς ανθρώπους
Έχετε υπόψη σας ότι η σόγια που έχει υποστεί ζύμωση και που χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες στην παραδοσιακή ασιατική κουζίνα είναι ακίνδυνη για όσους η λειτουργία του θυρεοειδούς είναι φυσιολογική. Μόνο η σούπα μίσο, το τέμ-πε, το νάττο και η παραδοσιακή σάλτσα σόγιας εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή. Επιπλέον, αν θέλετε να ρίξετε μια μικρή ποσότητα λαχανικού edamame στη σαλάτα σας ή μερικά κυβάκια τόφου στη σούπα μίσο που και που, δεν υπάρχει πρόβλημα. Απλώς φροντίστε να μην το εντάσσετε συχνά στη διατροφή σας!
Αν όμως έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας, είναι προτιμότερο να αποφύγετε τη σόγια εντελώς, διότι αποτελεί ισχυρό καταστολέα του θυρεοειδούς ακόμη κι αν έχει υποστεί ζύμωση.
Κίνδυνοι από την κατανάλωση σόγιας
1) Το 1991, μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 2 μόνο κουταλιών της σούπας ημερησίως ψημένων σπόρων σόγιας για 3 μήνες από υγιείς ενήλικες που λάμβαναν επαρκή ποσότητα ιωδίου από τη διατροφή τους προκάλεσε καταστολή του θυρεοειδούς και συμπτώματα δυσφορίας, δυσκοιλιότητας, υπνηλίας και βρογχοκήλης! (Nippon Naibunpi Gakkai Zasshi 1991, 767: 622-629).
Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι το μασούλημα edamame αντί του ποπ κορν αποτελεί πιο υγιεινή συνήθεια;
2) Σε 6 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με φυσιολογικό έμμηνο κύκλο χορηγήθηκαν 45 mg ισοφλαβονών σόγιας ημερησίως. Αυτή η ποσότητα είναι ισοδύναμη με μόνο 1-2 φλιτζάνια γάλα σόγιας ή 1/2 φλιτζάνι αλεύρι σόγιας! Μόλις ένα μήνα μετά, όλες παρουσίασαν καθυστέρηση στην έμμηνο ρύση και αποτελέσματα παρόμοια με αυτά της ταμοξιφαίνης, ενός αντιοιστρογόνου φαρμάκου που χορηγείται σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού (American Journal of Clinical Nutrition 1994 Sep;60 (3): 333 – 340).
3) Τα οιστρογόνα που λαμβάνονται μέσω της διατροφής υπό τη μορφή προϊόντων σόγιας, βρέθηκε ότι μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στο ενδοκρινικό σύστημα των γυναικών με επιπτώσεις παρόμοιες με αυτές από τη λήψη του φαρμάκου ταμοξιφαίνη που χορηγείται για τον καρκίνο του μαστού (Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine 1995 Jan;208(1):51-9).
4) Τα οιστρογόνα που λαμβάνονται σε μικρές ποσότητες μέσω της διατροφής βρέθηκε ότι διεγείρουν τα κύτταρα του μαστού όπως η τοξική χημική ένωση DDT και αυξάνουν την ενζυματική δραστηριότητα, πράγμα που οδηγεί στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού (Environmental Health Perspectives 1997 Apr;105 (Suppl 3):633-636).
5) Οι ισοφλαβόνες σόγιας, όπως η γενιστεΐνη και η δαϊδζείνη, φαίνεται ότι ενισχύουν την υπάρχουσα ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κατανάλωση προϊόντων σόγιας είναι επικίνδυνη από γυναίκες που ήδη πάσχουν από καρκίνο του μαστού. (Annals of Pharmacotherapy 2001 Sep;35(9):118-21).
6) Υπάρχουν άμεσες αποδείξεις ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας γενιστεΐνη και δαϊδζείνη κατέστειλαν τον άξονα υπόφυσης – θυρεοειδούς στους μεσήλικες αρουραίους που τρέφονταν με 10 mg ισοφλαβονών σόγιας ανά κιλό βάρους μετά από μόλις 3 εβδομάδες συγκριτικά με τα ποντίκια που κατανάλωναν κανονική τροφή (Experimental Biology and Medicine 2010 May;235(5):590-8).
7) Μην τρώτε σόγια όταν είστε έγκυος! Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι τα αρσενικά έμβρυα τα οποία είχαν εκτεθεί σε φυτοοιστρογόνα σόγιας είχαν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη αργότερα στη ζωή τους (Prostate 1994;24(2):67-78).
8) Μην εντάσσετε προϊόντα σόγιας στη διατροφή των κοριτσιών! Η γενιστεΐνη (φυτοοιστρογόνο σόγιας) που χορηγήθηκε σε θηλυκούς αρουραίους οι οποίοι βρίσκονταν στην ανάπτυξη είχε ως αποτέλεσμα σημαντική επιτάχυνση εμφάνισης πρώιμης εφηβείας (Toxicol Sci 1999 Oct;51(2):236-44).
Επιπλέον, η έκθεση στη σόγια σε νεαρή ηλικία σχετίστηκε με την ανάπτυξη λιγότερο θηλυκών τυπικών χαρακτηριστικών σε κορίτσια ηλικίας 42 μηνών (Environ Health Perspect v. 119(12); Dec 2011).
9) Και κάτι που αφορά τους άντρες: οι πρωτεΐνες σόγιας σε σκόνη καταστρέφουν τον ανδρισμό σας! Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 12 άνδρες ηλικίας από 18 ετών και άνω, έδειξε πτώση τεστοστερόνης σε ποσοστό 19% ύστερα από μόλις 28 ημέρες λήψης 56 γραμμαρίων συμπληρωμάτων πρωτεϊνών σόγιας σε σκόνη (Prev 2007;16:829-33).
10) Μην δίνετε στα μωρά σας τροφές που περιέχουν σόγια! Νεογέννητα κορίτσια που η διατροφή τους περιείχε γενισίνη (γλυκοζυλιωμένη μορφή γενιστεΐνης) παρουσίασαν προβλήματα στο αναπαραγωγικό τους σύστημα με τη μορφή της καθυστέρησης κολπικού ανοίγματος, διαταραχών εμμήνου ρύσεως, μειωμένης γονιμότητας και καθυστέρησης τοκετού. (Environmental Health Perspective 2009 Dec;117(12):1883-9).
Δεν έχετε πειστεί ακόμα; Δεν ξέρω για σας, αλλά 10 λόγοι για μένα είναι αρκετοί! Εξακολουθείτε να θέλετε να μάθετε και τους υπόλοιπους 160 λόγους; H δρ Kaayla Daniel, συγγραφέας του βιβλίου «The Whole Soy Story», έχει συγκεντρώσει την υπόλοιπη λίστα εδώ.