Ναι ....αγόραζαν και πωλούσαν τις ψήφους την προεκλογική περίοδο και οι τιμές ανέβαιναν ανάλογα με τη ζήτηση....
Διαβάστε το απόσπασμα........
''Εν τη αγορά Ερμουπόλεως ενηργήθη πεισματώδης πλειοδοσία επί των ψήφων Μυκονίων εργατών δημοτών Μυκόνου. Την πρωΐαν της Τρίτης ήρξατο το άνοιγμα με δραχμάς 150 η ψήφος, έκλεισε δε το εσπέρας με δραχμάς 250. Η αγοραπωλησία των ψήφων δεν διέφερεν των εν τοις χρηματιστηρίοις αγοραπωλησιών των χρεογράφων. Τοσαύτη υπήρχε ζήτησις'', τονίζει, από σημείωμα εφημερίδας της Ανδρου του 1883, η Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Στην Ανδρο, επίσης, στην ίδια εφημερίδα του 1879 διαβάζουμε: «Ο αλιεύς κ. Β. μεταβάς εις Α. κατά την ημέραν των εκλογών είδε τους υπό τον εκεί μεταβάντα ενωμοτάρχην κ. Σκεπ. τρεις στρατιώτας να διώκωσι διά τουφεκισμών 35 εκλογείς πορευομένους ίνα ψηφίσωσιν, ενώ έτεροι οπλοφόροι υπό τον Σ. Κ. ενεδρεύοντες εις υψηλάς θέσεις διά λιθοβολισμών διεσκόρπισαν πλείστους όσους πορευομένους επίσης, όπως δώσωσι την ψήφον των».
Τα αρχαία χρόνια στην Αθήνα ,τότε που ψήφιζαν και συμμετείχαν όλοι οι πολίτες της Αθήνας στην Εκκλησία του Δήμου, τότε η ψήφος ήταν ιερή.
Αλλά και τότε υπάρχουν καταγραφές εξαγοράς ή επηρεασμού των ψηφοφόρων...........Νοοτροπία αθάνατη!!!!!!
Και μια και είπαμε για ψήφους, ας θυμηθούμε πώς ψήφιζαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι..
Έριχναν στη λήκυθο ή σε όποιο αγγείο επιλεγόταν, την ψηφίδα τους...το λιθαράκι ..Γι αυτό ονομάστηκε εξάλλου και ψήφος..Από τη ρίζα -ψα και -ψη παράγεται η λέξις ψάω και η συγγενής της λέξη ψήφος..Ψάω σημαίνει τρίβω, ψηλαφώ, κάνω κάτι λείο. Αυτό το λειασμένο λιθαράκι ,την ψηφίδα έριχναν στη λήκυθο που ονομαζόταν και κάλπις με -ι!!
Μ'αυτά τα λιθαράκια, λοιπόν, τις ψήφους, μετρούσαν κιόλας, έκαναν υπολογισμούς ,γι αυτό και ο άβακας ,το αριθμητήριο λεγόταν ψηφολόγιον.Και φυσικά ο ''λογιστής'' ,αυτός που ήταν ικανός με τους υπολογισμούς λεγόταν Ψήφων.
Πολύ δεμένο είναι το ζευγάρι λαός και ψήφος...Αφού η ψήφος ήταν η ψηφίδα ,το λιθαράκι είπαμε ...και λαός είναι από το λά-ας ,ρίζα λας, που σημαινει λίθος, λα-ός.
Λά-ας , λας ,ήταν οι μεγάλες -λίθινες- ψηφίδες, οι ψήφοι, που έριχνε πίσω του ο Δευκαλίων -αμέσως μετά τον Κατακλυσμό- και έτσι φύτρωσε ο πρώτος Λαός [λεώς]: το έθνος λαών.
Αφού από ψηφίδες έγινε ο πρώτος λαός φυσικό είναι να είναι ''δεμένος'' με τη ψήφο του...Συνδέονται αμετάκλητα.........
Αργότερα ,μετά την ανεξαρτησία του Ελληνικού κράτους το λιθαράκι αντικαταστάθηκε με σφαιρίδια.........Έκτοτε πολλά άλλαξαν, και το δέσιμο λαού + ψήφου γίνεται περισσότερο χαλαρό!!! Ενώ θα έπρεπε να είναι ένα ''όπλο '' να το κρατάει γερά........
Προφανώς βοήθησε γιατί μάθαμε καλά τον ''κάλπη'' που είναι από την τουρκική λέξη kalp και δηλώνει τον κάλπικο....Καμιά σχέση με την κάλπη όμως..
Τα σφαιρίδια πάντως έχουν τη δική τους ιστορία........Από τις πρώτες εκλογικές διαδικασίες του Ελληνικού ανεξάρτητου κράτους, χρησιμοποιούσαν οι άνδρες ψηφοφόροι τα σφαιρίδια για να ψηφίσουν...Οι γυναίκες......ως φαίνεται ...............δεν είχε πήξει το μυαλό μας ακόμη και μέναμε στο σπίτι κλεισμένες...Μην κάναμε και καμιά κουτουράδα και παίρναμε τους άνδρες στο λαιμό μας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Πήγαιναν λοιπόν οι ψηφοφόροι στο εκλογικό τους τμήμα και έπαιρναν το σφαιρίδιο στο χέρι...Το έδειχναν ,για να φαίνεται ότι πήραν ένα μόνο και πήγαιναν στις .........κάλπες σιδερένιες ή ξύλινες για να το ρίξουν. Πολλές οι κάλπες τότε...όσοι και οι υποψήφιοι.Που ο ψηφοφόρος μπορούσε να ψηφίσει όλους ΄...να τους ''μαυρίσει'' ή να τους υπερψηφίσει!
Η κάλπη αυτή είχε το όνομα του υποψηφίου επάνω της και όπως βλέπετε και στη φώτο, είχε ένα μεγάλο σωλήνα φαρδύ όπου μέσα εκεί έβαζε το χέρι του ο ψηφοφόρος...Αδιαφανής βέβαια η κάλπη...Μέσα λοιπόν ήταν χωρισμένη σε δύο τμήματα, αριστερά ήταν το ο μαύρος χώρος του ''ΟΧΙ''και δεξιά ο άσπρος του ''ΝΑΙ''..
Από εκεί μας έμεινε μέχρι σήμερα ''τον μαύρισαν '' ...Από εκείνη την κάλπη.Ανοίγονταν λοιπόν μετά το τέλος της ψηφοφορίας όλες οι κάλπες και μετρούσαν πόσα σφαιρίδια ήταν στο μαύρο χρώμα και πόσα στο άσπρο...
Στην αρχαιότητα ψήφιζαν με λιθαράκια , με τις ψήφους για άρχοντες ,για δικαστές ενώ,για άλλα θέματα έριχναν στην λήκυθο, κυάμους δηλ κουκιά..Από εκεί μας έμεινε η φράση ''μετρημένα κουκιά οι ψήφοι''!!!!!!
Το 1911 , το σύνταγμα της χώρας μας αντικατέστησε τα σφαιρίδια με τα ψηφοδέλτια...........80 χρόνια περίπου, εκλογική ζωή μετρούσαν τα σφαιρίδια...Αλλά δεν έγινε αμέσως η αντικατάσταση.........Μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 1920 , εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν τα σφαιρίδια....Όμως το Νοέμβριο του 1912 που έγιναν οι εκλογές για δημάρχους χρησιμοποιήθηκαν τα ψηφοδέλτια...μόνο για αυτήν την εκλογή. Μετά το 1920 λοιπόν έμειναν τα ψηφοδέλτια έως σήμερα.....
Βέβαια τα πρώτα ψηφοδέλτια ήταν υποχρέωση των ίδιων των υποψηφίων.
Έγραφαν καθαρά το όνομά τους σε τυποποιημένα κομμάτια χαρτιού, τα οποία παρέδιδαν στα εκλογικά τμήματα.
Αργότερα γίναμε μια προοδευμένη και πλούσια χώρα και έτσι , έως σήμερα ,αναλαμβάνει το κράτος δηλ εμείς όλα αυτά τα έξοδα!!!!!!!!!
Και στα έκτροπα έχουμε ιστορία..........μάλιστα η λαογραφία ασχολείται με τη συμμετοχή του λαού στις προεκλογικές συναντήσεις και στις μετεκλογικές εορτές......
Στα καφενεία συνήθιζαν να συνομιλούν οι υποψήφιοι με τους ψηφοφόρους τους....Τότε ήταν που στα ''μέσα και στα έξω ''ήταν οι κομματάρχες! Και οι γυναίκες συνήθιζαν να ραίνουν τον υποψήφιό τους με λουλούδια , με ρύζι και ότι άλλο έλεγαν τα έθιμα του τόπου.
Μετά το κλείσιμο της κάλπης ,εόρταζαν οι νικητές......Οι νικημένοι ,έμεναν ήσυχοι στα σπίτια τους για να δεχθούν ...........τα πειράγματα των νικητών, που πολλές φορές παρεκτρέπονταν,,,,
''Τη βραδιά των εκλογών και μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων, στα σπίτια των κομματαρχών της νικητήριας παράταξης ετοιμάζονταν γεύματα και στηνόταν γλέντι, σε αντίθεση με τα σπίτια των ηττημένων -και κυρίως των δραστήριων μελών των κομμάτων-, όπου επικρατούσε απόλυτη ησυχία. Μετά τα μεσάνυχτα μάλιστα, οι νικητές γύριζαν σε όλο το χωριό, αλαλάζοντας και χορεύοντας.
Στο τέλος κατέληγαν έξω από τα σπίτια φανατικών αντιπάλων, για τα καθιερωμένα πειράγματα των ηττημένων: χτυπούσαν όλη τη νύχτα τενεκέδες, κρεμούσαν στις εξώπορτες κεφαλές ψόφιων ζώων ή και ολόκληρα ψόφια ζώα, έβαφαν με μπογιά του νικητήριου χρώματος τα ζώα των αντιπάλων, έριχναν στις πόρτες ακαθαρσίες, έγραφαν σε αυτές πολιτικά συνθήματα ή ζωγράφιζαν το έμβλημα του κόμματός τους.
Ήταν όλα αυτά έκτροπα, που ταλάνιζαν την ήσυχη ζωή του τόπου, μέσα όμως στα όρια του επιτρεπτού, λόγω του περιστασιακού χαρακτήρα των εκλογών αλλά και του κομματικού διπολισμού, που ανέκαθεν υπήρχε''.
Εξαγορά ψήφων λοιπόν με όποιο τρόπο.....έκτροπα προ και μετά τις εκλογές..........διπολισμός ή δικομματισμος...........επινίκια............Αλήθεια ,τι άλλαξε;;;;
Α...να ένα που άλλαξε!!!!!!! Οι οπαδοί σήμερα του νικηφόρου κόμματος , πανηγυρίζουν , αμέσως ............μετά την ανακοίνωση των .............exit polls!!!!!!!!!!!! Αυτό θα πει πρόοδος!!!!!!!!!