Οι επιστήμονες που υποστήριζαν ότι είχαν ανακαλύψει ίχνη από τις αναταράξεις που προκάλεσε στο χωροχρόνο
το Big Bang (η Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν) δηλώνουν πλέον επιφυλακτικοί για τα αποτελέσματα των ερευνών τους
Η Συνεργασία BICEP2 βασίστηκε σε ένα τηλεσκόπιο στο Νότιο Πόλο της Γης για να εντοπίσει το αρχαιότερο φως που ταξιδεύει στο Σύμπαν και που είναι εφικτό να παρατηρηθεί.
Όταν η ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε την ανακάλυψή της Μάρτιο, η επιστημονική κοινότητα έκανε λόγο για το επόμενο Βραβείο Νομπέλ.
—Η κριτική
Από την πρώτη στιγμή που έγινε η (ανεπίσημη) ανακοίνωση στην υπηρεσία προδημοσιεύσεων arXiv, η κριτική που ασκήθηκε στην αμερικανική επιστημονική ήταν δριμεία και εστιαζόταν στις ακολουθούμενες μεθόδους και την ερμηνεία των παρατηρήσεων.
Χθες, Πέμπτη 19 Ιουνίου, η συνεργασία BICEP2 δημοσίευσε επίσημα την έρευνα στην επιθεώρησηPhysical Review Letters (PRL).
Εκεί, οι επιστήμονες υποστηρίζουν την εργασία τους, αλλά παραδέχονται ότι ορισμένα μεγάλα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.
Στις 17 Μαρτίου 2014 οι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι εντόπισαν ίχνη της απότομης διόγκωσης του χωροχρόνου που ξεκίνησε ξεκίνησε 10-34 δευτερόλεπτα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη και που ουσιαστικά τέντωσε τα βαρυτικά κύματα και αύξησε το μήκος κύματος σε μετρήσιμα μεγέθη.
Το BICEP, το οποίο παρατηρεί τον ουρανό στο φάσμα των μικροκυμάτων, υποτίθεται ότι εντόπισε τα ίχνη αυτών των «τεντωμένων» βαρυτικών κυμάτων στη λεγόμενη μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου (CBM): το αρχαίο υπόλειμμα μιας λάμψης που γέμισε τα πάντα όταν το νεαρό Σύμπαν έγινε ξαφνικά διαφανές, περίπου 380.000 χρόνια μετά τη γέννησή του (σήμερα έχει ηλικία περίπου 13,8 δισ. ετών).
Συγκεκριμένα, το τηλεσκόπιο που βρίσκεται δίπλα στον αμερικανικό Σταθμό Άμουδσεν-Σκοτ στο Νότιο Πόλο, φέρεται να ανίχνευσε ίχνη των βαρυτικών κυμάτων από την πόλωση που προκαλούν στην ακτινοβολία CMB, δηλαδή τη μεταβολή στον προσανατολισμό των κυμάτων της ακτινοβολίας.
Οι κριτικές που εμφανίστηκαν από το Μάρτιο και μετά εστίασαν ακριβώς σε αυτό και εντάθηκαν όταν δημοσιοποιήθηκανστοιχεία σχετικά με πόλωση σκόνης στον γαλαξία μας (Milky Way) από ειδικούς τουΕυρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που παρακολουθούν το διαστημικό τηλεσκόπιο Planck.
Το ίδιο τηλεσκόπιο θα στείλει επιπλέον στοιχεία και παρατηρήσεις από το ίδιο σημείο του ουράνιου θόλου που παρατηρεί το τηλεσκόπιο BICEP2.
Μέχρι τότε, η ομάδα του BICEP2 αναγνωρίζει ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την ακρίβεια των ερευνών της είναι μεγαλύτερη.
Την αναγκαιότητα συγκέντρωσης περισσότερων δεδομένων επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της επίμαχης έρευνας, Καθηγητής Κλεμ Πράικ από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Μινεσσότα.