MENU

Τέσλα: Τι θα γινόταν ΑΝ;

«Το σχέδιο μου καθυστέρησε από τους νόμους της Φύσης. Ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος γι’ αυτό.
Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, όμως οι ίδιοι νόμοι θα επικρατήσουν στο τέλος και θα το κάνουν να επιτύχει θριαμβευτικά».
Νίκολα Τέσλα, Οι Εφευρέσεις μου
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
Έχουμε συνηθίσει να ζούμε σ’ έναν κόσμο πνιγμένο στην ατμοσφαιρική μόλυνση, που απειλείται από πλανητική υπερθέρμανση, ερημοποίηση, αύξηση της στάθμης των θαλασσών, πείνα, μείωση της βιοποικιλότητας και ακραία καιρικά φαινόμενα. Το κλίμα του πλανήτη μας έχει πλέον απορυθμιστεί, οι πόλεις μας είναι μολυσμένες από μικροσωματίδια και βαριά μέταλλα και η λειψυδρία έχει καταντήσει συνηθισμένο φαινόμενο. Πόλεμοι έχουν ξεσπάσει για το πετρέλαιο και μεγάλες περιοχές του πλανήτη μας έχουν βυθιστεί στη γεωπολιτική αστάθεια εξ αιτίας του ανταγωνισμού για τον έλεγχο των ορυκτών καυσίμων.
Το ενεργειακό μοντέλο στο οποίο βασίζεται η παγκόσμια οικονομία είναι, κατά κοινή ομολογία, επικίνδυνο και αυτοκαταστροφικό. Θα μπορούσε, ωστόσο, η σημερινή κατάσταση να ήταν διαφορετική και πολύ καλύτερη αν, πριν από έναν σχεδόν αιώνα, ο ανθρωπιστής εφευρέτης και επιστήμονας Νίκολα Τέσλα (1856-1943) μπορούσε να εφαρμόσει τα σχέδια και τα οράματά του σχετικά με την Ασύρματη Μεταφορά Ενέργειας και την Ελεύθερη Ενέργεια.
ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Κολοράντο Σπρινγκς, 1899, υψόμετρο 2203 μέτρα. Πριν από 110 χρόνια ο Τέσλα κατασκεύασε έναν πειραματικό σταθμό στους πρόποδες της κορυφής Πάικς. Στους μήνες που ακολούθησαν μια σειρά από πειράματά του απέδειξαν πως ήταν δυνατή η μετάδοση της ηλεκτρικής και ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας χωρίς καλώδια. Ο Τέσλα κατάφερε να μεταδώσει ηλεκτρική ενέργεια μέσω του αέρα και του εδάφους, χωρίς καλώδια, και να ανάψει ηλεκτρικές λάμπες σε απόσταση 40 χιλιομέτρων!
Ο δρόμος προς την Ασύρματη μεταφορά Ενέργειας ήταν ανοικτός. Εντυπωσιάζοντας την κοινή γνώμη των ΗΠΑ και πετυχαίνοντας τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του μεγαλοτραπεζίτη Τζ. Π. Μόργκαν, ο Τέσλα αρχίζει να κατασκευάζει στο Γουόντερκλιφ του Λόνγκ Άιλαντ τον κεντρικό πύργο του Παγκόσμιου Συστήματος Ασύρματης Μεταφοράς Ενέργειας. Στόχος του είναι να κατασκευαστούν άλλοι πέντε τέτοιοι ενεργειακοί πύργοι-σταθμοί σε διάφορα σημεία του βορείου ημισφαιρίου ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά ηλεκτρομαγνητικών σημάτων και ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς καλώδια προς κάθε κατεύθυνση.
Παρά την αρχική του δυσπιστία και καχυποψία ο μεγαλοκαρχαρίας Μόργκαν πείθεται τελικά –με την υπόσχεση, βεβαίως, μελλοντικών κερδών– να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το σχέδιο του Τέσλα, που τίθεται το 1910 σε πλήρη εφαρμογή. Ηλεκτρομαγνητικά σήματα μεταφέρονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ είναι εφικτή ακόμη και η μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας από απόσταση. Η ανθρωπότητα μοιάζει με μια τεράστια μυρμηγκοφωλιά που ξαφνικά κάτι την αναστάτωσε.
Η πλανητική επικοινωνία είναι γεγονός και η φθηνή, άφθονη και καθαρή ενέργεια γίνεται προσιτή σε όλους, ανεξαρτήτου απόστασης. Ακόμη και η πιο απομακρυσμένη αγροικία μπορεί να προμηθευτεί ενέργεια τοποθετώντας μια ράβδο στο έδαφος ή μέσω μιας κεραίας. Έναν αιώνα αργότερα τίποτε δεν είναι πια το ίδιο.
ΕΝΑΣ ΟΥΤΟΠΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Πλανήτης Γη, 2013 μ.κ.ε.  Επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σ’ έναν κόσμο Ελεύθερης Ενέργειας. Σχεδόν κάθε σπίτι παράγει όλη την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται μέσω μιας μικρής συσκευής, η οποία εκμεταλλεύεται την ενέργεια που μεταδίδεται ασύρματα, καθώς και την ηλιακή ενέργεια.  Στο σύστημα διανομής δεν υπάρχουν απώλειες, λογαριασμοί ηλεκτρικού και μόλυνση. Οι πόλεις δεν έχουν καυσαέρια και τα αυτοκίνητα λειτουργούν με ασύρματο ηλεκτρισμό ή υδρογόνο και δεν αφήνουν στις εξατμίσεις τους τίποτε άλλο παρά σταγονίδια νερού. Οχήματα, τρένα, αεροπλάνα και πλοία κινούνται με ασύρματο ηλεκτρισμό και κυψέλες υδρογόνου. Μικροί σταθμοί ψυχρής πυρηνικής σύντηξης προμηθεύουν την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζονται οι πόλεις και οι βιομηχανίες χωρίς τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος. Η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι ανύπαρκτη και ο καθένας μπορεί να αντλεί ελεύθερα την ενέργεια που χρειάζεται με ελάχιστο κόστος.
Ο κόσμος της Ελεύθερης Ενέργειας, που οραματίστηκε ο Τέσλα, είναι πλέον πραγματικότητα. Είναι ένας ουτοπικός κόσμος χωρίς ένοχο παρελθόν: δεν συνέβησαν ποτέ οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι με τις εκατόμβες των νεκρών. Δε συνέβη ποτέ ούτε το οικονομικό «Κραχ του 1929», ούτε το «πετρελαϊκό Κραχ του 1973», ούτε βεβαίως και η «χρηματοπιστωτική κρίση του 2008». Φράσεις όπως οικολογική κρίση, καταστροφή του περιβάλλοντος, καθώς και Φαινόμενο του Θερμοκηπίου είναι ανύπαρκτες στο λεξιλόγιο των πολιτών του κόσμου στις αρχές του 21ου αιώνα.
Αντίθετα όλοι μιλούν σχεδόν καθημερινά για πράγματα όπως «αειφόρο ανάπτυξη», «εμπλουτισμός της βιοποικιλότητας», «ταξίδια στο χρόνο», «επαφή με εξωγήινους», «εξερεύνηση του διαστήματος», «αναβίωση των εξαφανισμένων μορφών ζωής» κ.α. που θα φαινόταν επιστημονική φαντασία στους ανθρώπους του 20ου αιώνα. Η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι αδιανόητη, η αναδάσωση καθημερινή πρακτική και οι δαπάνες των υπουργείων παιδείας, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας είναι δέκα φορές μεγαλύτερες από τις δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας, οι οποίες είναι συνεχώς φθίνουσες…
ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΣΛΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΟΝΤΑΙ
Χάρη στην επανάσταση της Ελεύθερης Ενέργειας οι προβλέψεις που έκανε ο οραματιστής Τέσλα στις αρχές του 20ου αιώνα δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα του κόσμου των αρχών του 21ου αιώνα: «Στο κοντινό μέλλον θα δούμε πολλές χρήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα είμαστε σε θέση να διασκορπίζουμε την ομίχλη με την ηλεκτρική δύναμη και με ισχυρές και διαπεραστικές ακτίνες. Θα δημιουργήσουμε ασύρματες εγκαταστάσεις με σκοπό τη φωταγώγηση των ωκεανών.
Σύντομα θα επιτευχθεί η μετάδοση εικόνων με τις συνηθισμένες τηλεγραφικές μεθόδους. Μια άλλη σημαντική καινοτομία θα είναι μια ηλεκτρική γραφομηχανή, που θα καταγράφει την ανθρώπινη φωνή. Θα έχουμε τα εξουδετερωτές καπνού, απορροφητές σκόνης, αποστειρωτές του νερού, του αέρα, των τροφίμων και των ρούχων. Θα είναι επίσης αδύνατον να μεταδοθούν τα μικρόβια ασθενειών και οι άνθρωποι θα μπορούν να θεραπεύονται από αυτές. Αν χρησιμοποιήσουμε ορυκτά καύσιμα ύλες για να αντλήσουμε την ενέργειά μας τότε, ζώντας εις βάρος του κεφαλαίου μας, θα το εξαντλήσουμε γρήγορα. Αυτή η μέθοδος είναι βάρβαρη και επιπόλαια σπάταλη και θα πρέπει να σταματήσει για χάρη των ερχόμενων γενεών.
Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι η υδροδυναμική είναι ο πολυτιμότερος ενεργειακός πόρος μας. Σε αυτή η ανθρωπότητα πρέπει να εναποθέσει τις ελπίδες της για το μέλλον. Με την πλήρη ανάπτυξή της καθώς και μ’ ένα τέλειο σύστημα της ασύρματης μετάδοσης της ενέργειας σε οποιαδήποτε απόσταση, ο άνθρωπος θα είναι σε θέση να λύσει όλα τα προβλήματα της υλικής του ύπαρξης. Η απόσταση, που είναι το κύριο εμπόδιο στην ανθρώπινη πρόοδο, θα εκμηδενιστεί εντελώς όσον αφορά τη σκέψη, τη λέξη, και τη δράση. Η ανθρωπότητα θα ενωθεί, οι πόλεμοι θα γίνουν αδύνατοι, και η ειρήνη θα βασιλέψει ανώτατο επίπεδο» (Nikola Tesla, MyInventions, 1919).
Το όραμα του Τέσλα για ένα μέλλον στο οποίο ο άνθρωπος δε θα ήταν αναγκασμένος να πασχίζει για την επιβίωση του, όπου οι λέξεις πλούσιος και φτωχός δε θα σήμαιναν τη διαφορά του επιπέδου της υλικής ευημερίας, αλλά των διανοητικών και ψυχικών ικανοτήτων, ήταν πλέον πραγματικότητα. Όπως είχε προβλέψει και ο ίδιος πριν από έναν αιώνα ο κόσμος της Ελεύθερης Ενέργειας ήταν ένας κόσμος όπου είχε επιτευχθεί η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, η μείωση της άγνοιας, του φανατισμού, της τρέλας και φυσικά η αξιοποίηση των φυσικών πηγών ενέργειας, όπως ο ήλιος.
Μέχρι το 2035 το Υπουργείο Υγείας και Φυσικής Αγωγής απορροφούσε περισσότερες δαπάνες από το Υπουργείο Άμυνας, όπως άλλωστε είχε προβλέψει και ο ίδιος Τέσλα το 1934: «Στον 21ο αιώνα όλα τα πολιτισμένα έθνη θα ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους όχι για την άμυνα αλλά για την παιδεία»
ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ;
Ο κόσμος της Ελεύθερης Ενέργειας του 2013 μ.κ.ε. είναι ένας κόσμος χωρίς πείνα, χωρίς πολέμους και αιματηρές συγκρούσεις, χωρίς φτώχεια και μαζική ανασφάλεια, χωρίς μόλυνση της ατμόσφαιρας και κίνδυνους πλανητικής υπερθέρμανσης. Είναι ένας κόσμος με άφθονο καθαρό νερό, πράσινες πόλεις, αναδασώσεις, και ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων. Ένας κόσμος χωρίς εθνικούς ανταγωνισμούς, ενεργειακά μονοπώλια, μεγάλες κοινωνικές αντιθέσεις και έλλειμμα δημοκρατίας. Επειδή ο κάθε πολίτης είναι ο παραγωγός της ενέργειας που χρειάζεται δεν υπάρχει εξάρτηση από τον κεντρικό έλεγχο και έτσι η αυτοπεποίθηση των πολιτών έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και αποτελείται από ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες, με αξιοζήλευτα αποθέματα αυτοεκτίμησης, ο κόσμος αυτός δεν έχει γυρίσει εντελώς την πλάτη του στη θρησκεία, η κυρίαρχη μορφή της οποίας είναι ένα είδος Χριστιανο-Βουδισμού!
Η Ελεύθερη Ενέργεια έχει πυροδοτήσει την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη, προώθησε την ανταλλαγή προϊόντων και αγαθών χωρίς χρήματα, τον κοινοτισμό και τη διαστημική εξερεύνηση.
Ad Astra per Aspera.
***
Γιώργος Στάμκος περιοδικό ΖΕΝΙΘ

ΠΗΓΗ