MENU

Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο ταξίδι του χρόνου; Οι παλμοί φωτός μπορούν να ταξιδέψουν μέσα από μία σκουληκότρυπα;


 Ο ερευνητής του πανεπηστημίου του Καίμπρητζ,Luke Bucher ενθουσίασε τους οπαδούς της επιστημονικής φαντασίαςμε την πρόσφατη θεωρία του,ότι μπορούμε να στείλουμε μυνήματα με μορφή παλμών φωτός, μέσα από μία σκουληκότρυπα.Ως γνωστόν οι σκουκηκότρυπες είναι υποθετικά γέφυρες μεταξύ δύο σημείων του


χωροχρόνου,σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν,οι οποίες όμως δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά η ύπαρξή τους. 
Δεδομένου ότι στο τέλος κάθε σκουληκότρυπας μπορεί θεωρητικά μπορεί να υπάρχουν δύο διαφορετικά σημεία στο χρόνο,έχει αναπτυχθεί η θεωρία ότι μπορεί να επιτρέψει το ταξίδι στο χρόνο ή την άμεση επικοινωνία.
 Αλλά αυτή τη στιγμή είναι ακόμη αδύνατα τέτοιου είδους ταξίδια, λόγω της αστάθειας τους που πιθανόν να  έχει σαν αποτέλεσμα την κατάρευσή τους ανά πάσα στιγμή.Δεν παραμένουν ανοικτές για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να καταστεί δυνατό  το ταξίδι ανθρώπου ή μηνύματος.



Οι προηγούμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες να τις κρατήσουν ανοικτές είχαν ως επίκεντρο την Casimir ενέργεια ή αρνητική ενέργεια.Αν σε κάθε άκρο της σκουλικότρυπας υπήρχε μία μεταλλική πλάκα,τότε οι κβαντικές διακυμάνσεις  μπορούν να προκαλέσουν κύματα ενέργειας.
Μερικά από αυτά τα κύματα θα είναι πολύ μεγάλα για να  περιέχονται μεταξύ των δύο πλακών έτσι ώστε ο χώρος  μεταξύ τους θα έχει λιγότερη ενέργεια από ότι τους περιβάλει που θα έχει ως αποτέλεσμα την αρνητική ενέργεια.Πολλοί ερευνητές έχουν προσπαθήσει  να δημιουργήσουν ένα ασφαλή θεωρητικά τρόπο για να κρατήσει ανοικτές τις σκουλικότρυπες αλλά όλες οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες.   

Bucher προσπάθησε να βελτιώσει αυτή τη θεωρία με δικά του λόγια.Τι θα μπορούσε να συμβεί αν η ίδια η σκουλικότρυπα έπερναι τη θέση των πλακών;Με άλλα λόγια ο σωλήνας που μοιάζει με το σχήμα της σκουλικότρυπας θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητική ενέργεια.Εάν το στόμιο της σκουλικότρυπας ήταν αρκετές φορές  μεγαλύτερο από αυτήν,τότε η διαφορά μεγέθους θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητική ενέργεια στο κέντρο της.
Είναι βέβαιο ωστόσο ότι η ενέργεια αυτή δεν είναι αρκετή για να την κρατήσει σταθερή.Θα καταρεύσει,αλλά θα καταρεύσει πολύ πιο αργά και θα μπορούσε να μείνει ανοικτή για μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι ώστε ένας παλμός φωτός θα μπορούσε να περάσει από μέσα.
Ωστόσο χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι και άλλα μέρη της σκουλικότρυπας θα μείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα ανοικτά,εκτός από το κέντρο της,έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να περάσει η παλμός φωτός από μέσα της.
Αλλά ακόμη οι επιστήμονες εξακολουθούν να είναι ακόμη πολύ μακριά από την εφαρμογή της θεωρίας σε πράξη.

kapistrinews