MENU

Ιράκ: Μαζική έξοδος των κατοίκων από τη Μοσούλη (+φωτογραφίες)


mosouli3
Σε μαζική φυγή προέβησαν πάνω από 500.000 άνθρωποι από τη Μοσούλη και τη γύρω περιοχή, λόγω της κατάληψής της από τους τζιχαντιστές, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης.


Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, οι μαχητές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε», οι οποίοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη της Μοσούλης, κατευθύνθηκαν προς την πόλη Μπαϊτζί, όπου υπάρχει μεγάλη μονάδα διύλισης πετρελαίου και πυρπόλησαν το δικαστικό μέγαρο και ένα αστυνομικό τμήμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ έστειλαν αντιπροσωπεία από σεΐχηδες τοπικών φυλών για να πείσουν τους 250 φρουρούς που φυλάνε τα διυλιστήρια της πόλης να αποσυρθούν.
Οι φρουροί πείσθηκαν να αποσυρθούν υπό τον όρο, ωστόσο, ότι θα μεταφερθούν ασφαλώς σε άλλη πόλη. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, οι αντάρτες του ΙΚΙΛ προειδοποίησαν την τοπική αστυνομία και τις στρατιωτικές δυνάμεις να μην προβάλουν αντίσταση.
Οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ έφθασαν χθες το βράδυ στην πόλη με 60 οχήματα και απελευθέρωσαν κρατουμένους.
Να σημειωθεί ότι τα διυλιστήρια του Μπαϊτζί, είναι τα μεγαλύτερα στο Ιράκ και προμηθεύουν με πετρέλαιο τις περισσότερες επαρχίες της χώρας.
Οι τζιχαντιστές που πλέον ελέγχουν την Μοσούλη, ολόκληρη την επαρχία της Νινευί και τμήματα των επαρχιών Κιρκούκ και Σαλαχεντίν, περιπολούν σήμερα στην πόλη και καλούν με τηλεβόες τους υπαλλήλους να μεταβούν στις εργασίες τους, ενώ έχουν πάρει θέσεις κοντά στις δημόσιες υπηρεσίες και τις τράπεζες. Παράλληλα, συνεχίζεται η μαζική έξοδος των κατοίκων προς το ιρακινό Κουρδιστάν.
Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον με σχετική ανακοίνωσή της από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταδίκασε την κατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές, χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή» και κάλεσε τις αντίπαλες ιρακινές πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν κατά των εχθρών του Ιράκ, χαρακτηρίζοντας το ΙΚΙΛ «απειλή για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».
mosouli2
mosouli4
mosouli5
mosouli6
mosouli8
mosouli7