MENU

ΧΩΡΙΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Με αφορμή τελευταίο εύρημα του στην Κω, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Τέρενς Κουίκ αποκαλύπτει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των αεροδρομίων της χώρας δεν υπάρχουν οργανωμένα Ιατρεία, δεν υπάρχουν ούτε καν γιατροί (για παν ενδεχόμενο σε ώρες αιχμής) και δεν υπάρχουν ούτε απινιδωτές, που σώζουν ζωές!
«Στη τελευταία μου περιοδεία στη Κω, όταν επισκέφτηκα το Νοσοκομείο, στη συζήτηση με τους γιατρούς ρώτησα αν υπάρχει ιατρονοσηλευτική κάλυψη στο αεροδρόμιο του νησιού, το οποίο σε ετήσια βάση εξυπηρετεί πάνω από ένα εκατομμύριο ξένους επισκέπτες και δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, ντόπιους ή τουρίστες» δηλώνει ο Τέρενς Κουίκ και προσθέτει:
«Με έκπληξη πληροφορήθηκα, ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόνοια και ότι κατά περίπτωση μπορεί να πηγαίνει… «πού και πού» κάποιος γιατρός από παρακείμενο Κέντρο Υγείας!
Αυτή η αποκάλυψη – ΣΟΚ με έβαλε στη βάσιμη υποψία, ότι στα τριάντα και περισσότερα αεροδρόμια που έχει η χώρα μας, δεν υπάρχουν ούτε οργανωμένα Ιατρεία, ούτε γιατροί σε βάρδιες ούτε καν απινιδωτές.
Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο, όταν όλα τα αεροπλάνα (με εξαίρεση τα ελικοφόρα της Ολυμπιακής) που εκτελούν πτήσεις εσωτερικού – εξωτερικού και πόσο μάλλον τα τσάρτερς, σε κάθε δρομολόγιο (άφιξης ή αναχώρησης) κουβαλάνε πάνω από εκατόν πενήντα επιβάτες το καθένα.
Υπενθυμίζω, ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία, ο γιατρός είναι υποχρεωτικός σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από εκατό άτομα προσωπικό. Δεν γνωρίζω αν αυτός ο νόμος πράγματι εφαρμόζεται ή απλά ο γιατρός εμφανίζεται μια φορά την εβδομάδα, αλλά σε αεροδρόμια και πόσο μάλλον με την αυξημένη καλοκαιρινή επιβατική κίνηση, η έλλειψη ιατρείων, γιατρών και απινιδωτών είναι κακούργημα.
Γι’ αυτό και καταθέτω Ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς, με την ελπίδα ότι θα αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης, για να πράξουν αυτά που οφείλουν να πράξουν».
Η Ερώτηση που κατέθεσε ο Τέρενς Κουίκ έχει ως εξής:
ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ
ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
κ. κ. Υπουργοί,

Στην τελευταία επίσκεψη μου στη Κω και ρωτώντας του γιατρούς του εκεί Νοσοκομείου, διαπίστωσα με έκπληξη, ότι το αεροδρόμιο του νησιού, που διακινεί πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες και σε ετήσια βάση δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, ντόπιους ή επισκέπτες, δεν έχει οργανωμένο Ιατρείο με μόνιμες ιατρονοσοκομειακές βάρδιες και με μετέωρη την εικόνα που μου δόθηκε αν υπάρχει έστω και ένας απινιδωτής!
Όταν το κάθε αεροπλάνο, Αirbus ή Βoeing, φτάνει και φεύγει σε κάθε αεροδρόμιο με τουλάχιστον εκατόν πενήντα επιβάτες το καθένα κι όταν μάλιστα, σε ώρες αιχμής, έχουμε ταυτόχρονες αφίξεις αεροσκαφών ή εκατοντάδες επιβάτες να συνωστίζονται στα αεροδρόμια για αναχώρηση, αντιλαμβάνεστε ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για ιατρικά περιστατικά, όπως καρδιακό επεισόδιο, εγκεφαλικό, ατύχημα από ένα απλό γλίστρημα ή ακόμη και ένα πιο απλό, αλλά συνηθισμένο, λιποθυμικό επεισόδιο.
Αποφεύγω να μιλήσω για υπερήλικες, εγκύους, παιδιά, ΑΜΕΑ κλπ.
Κι επειδή, με την διαπίστωση που έκανα στη Κω, είμαι υποχρεωμένος να διερευνήσω για την κατάσταση των υποδομών Υγείας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, σας ζητώ να μου γνωστοποιήσετε ονομαστικά σε ποια αεροδρόμια της χώρας υπάρχουν ή δεν υπάρχουν Ιατρεία, σε ποια υπάρχουν ή δεν υπάρχουν μόνιμες βάρδιες γιατρών με την απαραίτητη νοσοκόμα και σε ποια αεροδρόμια υπάρχουν ή δεν υπάρχουν απινιδωτές και όπου υπάρχουν, ποιοι έχουν χρεωθεί την γνώση να τους χειρίζονται σε περίπτωση ανάγκης.
Παρακαλώ, η κατάθεση αυτών των στοιχείων να γίνει με ξεχωριστά έγγραφα, από κάθε αεροδρόμιο της χώρας, με την υπογραφή του Διοικητή ή του Αερολιμενάρχη κατά περίπτωση.
Άλλη διαδικασία δεν είναι αποδεκτή και θα σημαίνει απόκρυψη στοιχείων.
Τέλος σας ερωτώ κ. κ. Υπουργοί:
1. Επειδή μπορεί να πάρω την απάντηση «τα αεροδρόμια δεν είναι μακριά από τις πόλεις και τα Νοσοκομεία τους, άρα γρήγορα μπορεί να σπεύσει γιατρός», εσείς το θεωρείτε φυσιολογικό και κυρίως τις τουριστικές περιόδους, να μην υπάρχει επιτόπια ιατρική ετοιμότητα, με τους χιλιάδες επιβάτες που διακινούνται σε καθημερινή βάση, αλλά και το προσωπικό που εργάζεται εκεί;
2. Πώς αντιλαμβάνεσθε τις ευθύνες που αναλαμβάνετε σε περίπτωση απώλειας ζωής, όταν θα υπάρχει κατακραυγή, ότι δεν υπήρχε ένας γιατρός για να προσφέρει τις υπηρεσίες του;
3. Τι σκοπεύετε να πράξετε γι’ αυτό το μείζον θέμα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ανθρώπινες ζωές;
Ο ερωτών Βουλευτής
Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ

ΠΗΓΗ