Πολύ μπροστά για την εποχή του.
Τον προτείνανε για το Νόμπελ το 1912 και τους είπε Δεν θα το πάρω
. Γιατί αυτή η άρνηση στη μεγαλύτερη τιμητική κι όχι μόνον διάκριση σε επιστήμονα; Έπρεπε να μου δώσετε το Νόμπελ πριν τρία χρόνια, αλλά προτιμήσατε τον Μαρκόνι.
. Γιατί αυτή η άρνηση στη μεγαλύτερη τιμητική κι όχι μόνον διάκριση σε επιστήμονα; Έπρεπε να μου δώσετε το Νόμπελ πριν τρία χρόνια, αλλά προτιμήσατε τον Μαρκόνι.
Είμαι αυτός που είμαι, σου λέει. Και το ποιος είμαι δεν θα το ορίζει άλλος, άλλοι, με τα όποια κριτήρια. Μεγαλειώδης τοποθέτηση. Δεν επιτρέπω, σου λέει ο Νίκολα Τέσλα, να αποφασίζει, να κρίνει, να συγκρίνει η εξουσία η επιστημονική, η κάθε εξουσία.
Δεν παιζότανε ο άνθρωπος. Απίστευτος εφευρέτης. Πολύ μπροστά από την εποχή του. Και ό,τι βρήκε παίζει σήμερα στη ζωή μας. Σέρβος, που δεν μπορούσε να τον κρατήσει η μικρή χώρα του. Τράβηξε για Ευρώπη και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Γεννήθηκε σα σήμερα, στις 10 Ιουλίου, το 1856 και πέθανε το 1943 στη Νέα Υόρκη.
Ένας τυπικός μετανάστης, δίχως μια στην τσέπη. Ούτε ένα δολάριο. Με σχέδια στα χαρτιά και πολλές ιδέες στο κεφάλι του. Το ταλέντο στον ηλεκτρισμό. Νέος Κόσμος, αυτός της Αμερικής, σημαίνει πληρώνουν περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, τα νέα κόλπα, τις νέες εφευρέσεις.
Ο Τέσλα, ανήσυχος και δημιουργικός, έβρισκε όλο και πιο προχωρημένες γεννήτριες ρεύματος. Δεν έμεινε μέχρι εκεί. Ψαχνότανε πως θα αποταμιεύει ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς καλώδια και πως θα το μεταφέρει. Δεν είμαστε ειδικό μέσο για να το ρίξουμε στις λεπτομέρειες.
Περίεργος άνθρωπος. Ιδιότροπος. Δεν μπορούσε να φάει αν στο τραπέζι δεν ήταν τοποθετημένες πετσέτες και σερβίτσια με τρόπο όπως αυτός ήθελε. Αδιαφορούσε για το χρήμα, γι’ αυτόν ήταν εύκολο να το κερδίζει με τις προσφορές συνεργασίας που του έκαναν. Θα τον έλεγες «τρελλό εφευρέτη» γιατί ανεκάλυψε πολλά, μέσα στο οποία τα δικά του πλάνα που εξελικτηκά χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή της αντιπυραυλικής προστασίας, στο θεωρούμενο «Πόλεμο των Άστρων».
ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ