Το φόβο και τον τρόμο Αμερικανών αναλυτών, αλλά και του ΝΑΤΟ, προκαλούν τ
α Ρωσικά οπλικά συστήματα. Πέντε εξ αυτών εντάσσονται στη λίστα των πιο «φονικών» και σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού περιοδικού «The National Interest» θα μπορούσαν να προκαλέσουν «οδυνηρό χτύπημα» του ΝΑΤΟ σε μία ενδεχόμενη στρατιωτική αναμέτρηση για την Ουκρανία.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, σε περίπτωση που η διπλωματία δεν λειτουργήσει και οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναγκάσουν τη Συμμαχία να εμπλακεί σε μία πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία, τότε τα μαντάτα είναι… μαύρα.
«Η Μόσχα έχει ένα βαρύ οπλοστάσιο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για να διαλύσει στόχους του ΝΑΤΟ, ακόμη και πριν αυτό αντιληφθεί τι συμβαίνει», επισημαίνεται στην ανάλυση του «The National Interest».
Πιθανόν το δημοσίευμα να συνιστά ένα «καμπανάκι» προς την Ουάσιγκτον για το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει στην Ουκρανία, το οποίο ίσως αποβεί βόμβα που θα της «σκάσει» στα χέρια.
Και αυτό γιατί η συνδρομή των ΗΠΑ στη νεοναζιστική κυβέρνηση του Κιέβου σε επιχειρήσεις κατά ρωσόφωνων της νοτιοανατολικής Ουκρανίας ίσως τελικά δεν αποτρέψει μία εισβολή της Ρωσίας ως ειρηνευτική δύναμη ή και να ξεφύγουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα προκαλώντας εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το «The National Interest», πρώτο στον κατάλογο με τα «φονικά» όπλα της Ρωσίας είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι «Iskander». Τα βλήματα τους είναι εξαιρετικά ακριβή και μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση 400 χιλιομέτρων.
Επιπλέον, μπορούν να ελιχθούν σε πτήση και να πλήξουν ακόμη και κινούμενους στόχους βαθιά μέσα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με παρατηρητές, όπως αναφέρει το περιοδικό, το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να καταστρέψει τους «Iskander» στο πρώτο στάδιο της σύγκρουσης με τη Ρωσία. Ωστόσο, για να είναι επιτυχημένη μία τέτοια επιχείρηση θα πρέπει το ΝΑΤΟ να επικρατεί και στο εναέριο πεδίο της μάχης.
Κάτι τέτοιο όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο με τη δράση των μαχητικών αεροσκάφων της οικογένειας των Su-27. «Τα αεροσκάφη ήταν μία απάντηση στα αμερικανικά F-15, αλλά κινούνται με υψηλότερη ταχύτητα και έχουν απίστευτη ικανότητα ελιγμών.
Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία έχει αναπτύξει ακόμη την τακτική για το Su-27, η οποία επιτρέπει στο αεροσκάφος να πολεμά εναντίον μαχητικών με τεχνολογία “stealth”»
Το τρίτο επικίνδυνο όπλο που διαθέτει η Ρωσία είναι οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-400 «Triumph». «Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν να αντιμετωπίσουν στη μάχη τα πιο σύγχρονα συστήματα αεράμυνας. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η Συμμαχία αύξησε κατακόρυφα τις δαπάνες για την κατασκευή αντιαεροπορικών συστημάτων, αλλά αυτό έμοιαζε «οικονομική καταστροφή χωρίς αποτέλεσμα».
Τα S-400 είναι σχεδιασμένα για να καταστρέψουν τους στόχους του αέρα. Με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μπορεί να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση 400 km, ενώ οι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς είναι ικανοί να χτυπήσουν γρήγορους και ευέλικτους στόχους. Επιπλέον μπορούν να καταστρέψουν και βαλλιστικούς πυραύλους.
«Έτσι, S-400, που βρίσκεται στο Καλίνινγκραντ, μπορούν να αποτελέσουν απειλή ακόμη και για στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ που γίνονται βαθιά στο εσωτερικό της Ευρώπης».
Τα υποβρύχια του τύπου 971 «Pike-B», είναι το τέταρτο στη λίστα επικίνδυνο οπλικό σύστημα, κι αυτό λόγω των όπλων που φέρει, συμπεριλαμβανομένων τορπιλών και πυραύλων cruise που μπορούν να χτυπήσει και στόχους σε θάλασσα και στεριά.
Ειδική αναφορά γίνεται στους πυραύλους «Caliber», που διαθέτουν τα συγκεκριμένα υποβρύχια και έχουν την ικανότητα καταστροφής στόχων και στην ξηρά σε απόσταση μεταξύ 300 έως 2.500 χιλιομέτρων.
Και τέλος, ένα άλλο τρομερό όπλο στα χέρια της Μόσχας είναι οι ειδικές δυνάμεις spetsnaz. «Αν μιλήσουμε για ένα όπλο όχι με την τεχνική έννοια του όρου, οι spetsnaz είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία στο οπλοστάσιο της Ρωσίας. Οι μονάδες αυτές θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε οποιαδήποτε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, ίσως ακόμη και πριν η Συμμαχία συνειδητοποιήσει ότι η σύγκρουση άρχισε».
Άσχημα τα πράγματα λοιπόν για το ΝΑΤΟ, όπως παραδέχεται το «The National Interest» και σίγουρα δεν είναι μόνο αυτά τα πέντε όπλα που έχει στη διάθεση της η Ρωσία. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν υποτιμούνται και οι δυνατότητες της Συμμαχίας. Απλά αποδυναμώνονται σημαντικά στην «αυλή» της Ρωσίας.
ΠΗΓΗ
α Ρωσικά οπλικά συστήματα. Πέντε εξ αυτών εντάσσονται στη λίστα των πιο «φονικών» και σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού περιοδικού «The National Interest» θα μπορούσαν να προκαλέσουν «οδυνηρό χτύπημα» του ΝΑΤΟ σε μία ενδεχόμενη στρατιωτική αναμέτρηση για την Ουκρανία.
ΠΗΓΗ