MENU

XS-1: Νέο διαστημικό λεωφορείο από τη Boeing για τη DARPA

Ένα επαναχρησιμοποιούμενο διαστημικό όχημα-φορέα πρόκειται να σχεδιάσει η Boeing για λογαριασμό της υπηρεσίας..
προηγμένων αμυντικών ερευνών (DARPA: Defense Advanced Research Projects Agency) στο πλαίσιο της υποστήριξης των προσπαθειών της κυβέρνησης των ΗΠΑ για μείωση του κόστους εκτόξευσης δορυφόρων.
Το πειραματικό διαστημικό όχημα XS-1 που αναπτύσσει η DARPA σχεδιάζεται ως ένας επαναχρησιμοποιούμενος, μη επανδρωμένος εκτοξευτής με κόστος λειτουργίας και αξιοπιστία παρόμοια των σύγχρονης τεχνολογίας αεροσκαφών.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος η Boeing ανέλαβε σύμβαση προκαταρκτικής σχεδίασης ύψους 4 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ. Η σχεδίαση της εταιρίας αφορά ένα επαναχρησιμοποιούμενο όχημα εκτόξευσης (πρώτη βαθμίδα) το οποίο φέρει και αναπτύσσει μία ανώτερη βαθμίδα για την εκτόξευση μικρών δορυφόρων βάρους 1.361 ως 2.268 κιλών σε χαμηλή τροχιά περί τη Γη.
Το όχημα θα μεταφέρει την ανώτερη βαθμίδα με τον δορυφόρο σε μεγάλο υψόμετρο και μετά την εκτόξευση τους στο διάστημα θα επιστρέφει στη Γη όπου με πρακτικές συντήρησης και λειτουργίας παρόμοιες των σύγχρονων αεροσκαφών θα προετοιμάζεται για την επόμενη αποστολή.
Τέλος, ας σημειωθεί ότι τον επόμενο χρόνο η DARPA σχεδιάζει τη διεξαγωγή μίας διαγωνιστικής διαδικασίας για τη δεύτερη φάση του προγράμματος (Phase II) για την ανάθεση της σύμβασης κατασκευής του νέου οχήματος και τη διεξαγωγή πτήσεων επίδειξης των δυνατοτήτων του.