Μία βόλτα στην Αρχαία Αγορά αποτελεί, κάθε φορά, μία ξεχωριστή εμπειρία, αφενός λόγω του χώρου αφετέρου λόγω του ότι ποτέ..
δεν είμαστε οι ίδιοι.
Ωστόσο, χθες, χάρη στην εγκατάσταση της Αιμιλίας Παπαφιλίππου, που συνομιλεί έμμεσα με τον χώρο και άμεσα με τον θεατή, ήλθαμε αντιμέτωποι με διλήμματα που το νήμα τους εξυφάνθηκε μέσω «Παλμικών πεδίων». Να μπω ή να μην μπω; Να το πατήσω ή όχι; Κι ύστερα… από ποια πλευρά να πάω; Ποια κατεύθυνση να ακολουθήσω μέσα σε αυτό το σκακιστικό συνεχές, των οκτώ επί οκτώ; «Θα μπεις ή θα μείνεις απ” έξω. Θα γίνεις ενεργός πολίτης, μέρος της ζωής ή θα μείνεις παρατηρητής. Καλείται ο επισκέπτης να αποφασίσει τι θα κάνει… Επομένως η πρώτη απόφαση είναι εάν εμπλεκόμαστε στα πράγματα, εάν παίρνουμε θέση», εξηγεί η καλλιτέχνης. «Εάν δεν πάρεις θέση, με σεβασμό πάντα, εάν δεν ρισκάρεις να είσαι ανοιχτός στη ζωή, δεν πρόκειται να γίνουν πράγματα», είναι η άποψή της.
Η πλατφόρμα των «Παλμικών πεδίων» θυμίζει λίγο κύματα, διαδρομές, ροές, μονοπάτια. Όπως η σκακιέρα, απαρτίζεται από εξήντα τέσσερις μαρμάρινες πλάκες. Σε αυτό το μαρμάρινο δάπεδο/πλατφόρμα, όπου η καλλιτέχνης ενθέτει με κάθε επιμέλεια στο τοπίο παραθέτοντας μάρμαρο (Θάσου και φλεβωτό) και χώμα (άμμο κολλημένο με κόλλα ώστε να είναι συμπαγής) δεκάδες υπερμεγέθεις καρφίτσες από ανοξείδωτο ατσάλι σε διαφορετικά σημεία επιτρέπουν σε εκατοντάδες μέτρα βαμβακερού νήματος να βρίσκονται σε πλοκή σε διαφορετικά ύψη.
«Ο τρόπος που παράγουμε σήμερα έχει να κάνει με το πώς βιώνουμε τη φύση. Μπλέκω μάρμαρο και χώμα, που συνεχώς αλληλοπροσδιορίζονται. Είναι η σχέση μας με τη φύση που παράγει τον πολιτισμό», σημειώνει η Αιμ. Παπαφιλίππου. Εκατοντάδες επιλογές ανοίγονται σε αυτόν τον «λαβύρινθο» για όποιον αποφασίσει να τον πατήσει, ενώ τίποτα δεν τον εμποδίζει να βγει κάθε στιγμή. Πρόκειται για ένα «έργο εν δράσει», ένα σύνολο δράσεων και συνδέσεων που παράγουν ένα νέο επίπεδο χωροχρονικής εμπειρίας εντός της Αρχαίας Αγοράς.
Το έργο έχει διττό χαρακτήρα: εκτίθεται εντός του χώρου της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας και παράλληλα λειτουργεί και ως βιντεοπροβολή στη Στοά Αττάλου, ορατή από τον πεζόδρομο της Αδριανού.
Την εγκατάσταση συμπληρώνει βίντεο που προβάλλεται επάνω στο κτίριο της Στοάς του Αττάλου, όπου εξετάζεται η έννοια του δικτύου που διατρέχει το έργο. Οι εικόνες αυτές δημιουργούν μία παραλληλία, όπου οι κιονοστοιχίες πάλλονται ανακαλώντας την κίνηση των κυμάτων, αλλά και την εικόνα του barcode, ενός οπτικού συστήματος από κάθετες γραμμές που αντιστοιχούν σε ταυτοποίηση δεδομένων.
Το έργο «Παλμικά πεδία/Pulsating fields» εντάσσεται στο νέο πρόγραμμα τέχνης στον δημόσιο χώρο «Εργο στην πόλη», που καθιερώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, αναθέτοντας σε έναν καλλιτέχνη ετησίως τη δημιουργία ενός έργου που θα εκτίθεται σε δημόσιο χώρο και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο του προγράμματος, για το 2014, η Αιμιλία Παπαφιλίππου δημιουργεί το έργο «Παλμικά πεδία/Pulsating fields» (διάρκεια έως τις 30 Νοεμβρίου).
Πηγή: Έθνος