MENU

Την «πάτησε» η Ρωσία: «Οι S-400 βλέπουν Μαύρη Θάλασσα και Κριμαία»

Τουρκικοί S-400 που είναι τοποθετημένοι στη Μαύρη Θάλασσα φέρεται να εντόπισαν πρόσφατα τα ρωσικά αεροσκάφη, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.

Τότε σύμφωνα με πληροφορίες, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, μαζί με αεροσκάφη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, απογειώθηκαν για να «παρατηρήσουν και να συνοδεύσουν ρωσικά στρατηγικά αεροσκάφη».

Οι ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι σε ακτή που “βλέπει” τη Μαύρη Θάλασσα στην περιοχή της Σινώπης, τα τουρκικά στρατεύματα πραγματοποιούσαν δοκιμαστική ανάπτυξη των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Εφόσον οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, είχε την δυνατότητα η τουρκική Αεροπορία να χρησιμοποιήσει τα ραντάρ αυτών των συστημάτων ενάντια σε ρωσικά αεροσκάφη κατά την προαναφερθείσα επιχείρηση «παρατήρησης και συνοδείας».

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό το ζήτημα ανησυχεί όχι μόνο τους Ρώσους, αλλά και τους εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ.

Εάν η Τουρκία είναι ύποπτη ότι χρησιμοποιεί τα ραντάρ S-400 για να λάβει δεδομένα σχετικά με την κίνηση της ρωσικής Αεροπορίας ή των αεροσκαφών της αεροπορίας του ρωσικού Ναυτικού, τότε υπάρχει υποψία ότι η Άγκυρα παίζει “πιθανό διπλό παιχνίδι προς την κατεύθυνση του Εύξεινου Πόντου”.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται το σενάριο ότι οι Τούρκοι πάνω από τον Εύξεινο Πόντο με τη βοήθεια των δυνατοτήτων των ραντάρ των S-400 “παρακολουθούν όχι μόνο ρωσικά αεροσκάφη, αλλά και αεροσκάφη χωρών εταίρων του ΝΑΤΟ”.

Στη συνέχεια Τούρκοι ειδικοί αναλύουν τις πληροφορίες, αποφασίζοντας πώς θα τις χρησιμοποιήσουν καλύτερα για τα δικά τους πάντα συμφέροντα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατακρίνουν συνεχώς την Τουρκία για το γεγονός ότι θέτοντας το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 σε επιχειρησιακή λειτουργία, μπορεί “να προκαλέσει ανισορροπία στο έργο των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας”.

Διάφοροι θεωρητικοί επί ζητημάτων “συνωμοσίας” φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν ότι “η Τουρκία, “παίζει σε διπλό ταμπλό” Ρώσους και ΗΠΑ μεταφέροντας πληροφορίες που συλλέγει μέσω της λειτουργίας των S-400 Triumph”.

Μιλάμε για πληροφορίες εμπιστευτικού χαρακτήρα που αφορούν τα συστήματα αλληλεπίδρασης κατά την εφαρμογή των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τουρκικές αρχές είχαν προτείνει στους Αμερικανούς την δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας που θα μελετούσε το έργο των S-400 και θα διαπίστωνε αν υπήρχε αρνητικός αντίκτυπος στο συλλογικό σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ, αλλά το Πεντάγωνο αγνόησε εντελώς την πρόταση της Άγκυρας.

iskra