MENU

Ηφαιστειακή έκρηξη μπορεί να εξαφανίσει την Ιαπωνία!

Μέχρι 120 εκατομμύρια νεκροί, σχεδόν ολόκληρος ο ιαπωνικός πληθυσμός μπορεί να εξοντωθεί αν πραγματοποιηθεί μια μείζων..
ηφαιστειακή έκρηξη όπως αυτές που έχει γνωρίσει το αρχιπέλαγος στο μακρινό παρελθόν.

Σύμφωνα με μια σύνοψη των εργασιών των ηφαιστειολόγων Γιοσιγιούκι Τατσούμι και Κέικο Σουζούκι του πανεπιστημίου του Κόμπε, οι κίνδυνοι να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο καταστροφής είναι της τάξης του 1% μέσα στον επόμενο αιώνα.

«Δεν θα ήταν παράδοξο να συμβεί μια μέρα κάπου στο αρχιπέλαγος μια μείζων έκρηξη», επιμένουν οι ερευνητές οι οποίοι εκτιμούν πως, σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να σκοτώνονταν 120 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το σύνολο του πληθυσμού της χώρας (127 εκατομμύρια).

Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, τα βλέμματα στρέφονται πλέον προς το Όρος Φούτζι όπου ο κίνδυνος μιας έκρηξης είναι υπαρκτός.

Οι ειδικοί βασίζουν τις εργασίες τους στη μελέτη των κύκλων και των επιπτώσεων από τις μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων στην Ιαπωνία, κυρίως μέσω της περίπτωσης της καλντέρας Άιρα.

Αν ένα παρόμοιο φαινόμενο συνέβαινε σήμερα στην περιοχή, 7 εκατομμύρια ζωές θα χάνονταν μέσα σε δύο ώρες από τη λάβα και τους βράχους. Τέφρα θα κάλυπτε το σύνολο της χώρας και θα κινδύνευαν όλες οι υποδομές, με αποτέλεσμα να καταδικάζονταν σε θάνατο μέχρι 120 εκατ. κάτοικοι, για τη σωτηρία των οποίων κάθε προσπάθεια θα ήταν μάταιη, σύμφωνα με τη μελέτη.