MENU

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα θα χρειαστεί «προληπτική στήριξη» μετά το Μνημόνιο

Αντικρούοντας την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτιμά ότι η..
χώρα μας θα χρειαστεί ένα χρηματοδοτικό «μαξιλαράκι ασφαλείας» και μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ - Κάτι τέτοιο, ωστόσο, σημαίνει την επιβολή νέων όρων και τη λήψη νέων μέτρων

Την πρόθεση του ΔΝΤ να παραμείνει στην Ελλάδα ακόμα και μετά το τέλος της εποχής των μνημονίων «έδειξε» η Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της από την Ουάσινγκτον.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά στο Bloomberg, ότι η χώρα μας μπορεί να τα καταφέρει χωρίς στήριξη -χωρίς, δηλαδή, τα κεφάλαια του ΔΝΤ-, υπογράμμισε πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας, όπως και κάθε χώρας, να αποφασίσει το πως θα χειριστεί τα οικονομικά της δεδομένα, τόνισε ωστόσο ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ανάγκη «προληπτικής στήριξης» από τους επισήμους πιστωτές της -συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ έρχεται έπειτα και από την προειδοποίηση του Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αγοράζοντας ομόλογα, μόνο εάν η χώρα παραμείνει σε πρόγραμμα.

Η προληπτική γραμμή πίστωσης (την οποία η Τρόικα είχε πιέσει και την Πορτογαλία να δεχθεί με τη λήξη του Μνημονίου της, αν και η Λισαβόνα επέλεξε, τελικά, τη λύση της «καθαρής εξόδου»), συνεπάγεται την επιβολή όρων -ήτοι, τη λήψη νέων μέτρων.

Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σημαντική βελτίωση που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας, όσον αφορά στη δημοσιονομική της εικόνα.

Μιλώντας πριν από την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, η επικεφαλής του Ταμείου υπογράμμισε ότι οι ρυθμιστές της οικονομικής ζωής του πλανήτη πρέπει να πάρουν «πιο σοβαρά» τις μεταρρυθμίσεις, αλλιώς, όπως προειδοποίησε, κινδυνεύουν να δουν τις οικονομίες τους «κολλημένες στη λάσπη» μιας μέτριας ανάπτυξης, με υψηλά χρέη και ανεργία.

Η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ακόμη ότι διαβλέπει αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες θα εγκαταλείπουν σταδιακά την παροχή ρευστότητας και θα προχωρούν στην «ομαλοποίηση» του κόστους δανεισμού.

Δήλωσε επίσης ότι καλωσορίζει τα πρόσφατα σχέδια του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι, να αγοράσει τιτλοποιημένα χρεόγραφα για να τονώσει την οικονομία, αλλά τόνισε ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμος να κάνει παραπάνω κινήσεις, αν δεν αρχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές.

Τέλος, τόνισε ότι η Γερμανία και οι ΗΠΑ έχουν περιθώρια να επενδύσουν περισσότερα σε έργα υποδομών, που τονώνουν την ανάπτυξη.



ΠΗΓΗ protothema