MENU

Για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται πως το ΔΝΤ φεύγει μόνο με έναν τρόπο από μια χώρα: Με σύγκρουση.

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο εισβολής του ΔΝΤ σε χώρα, που να έφυγε “ειρηνικά” μετά την “ολοκλήρωση του..
προγράμματος”. Το “πρόγραμμα” που επιβάλλει το ΔΝΤ είναι έτσι δομημένο ώστε να επιτρέπει την μακροχρόνια παραμονή του, πάνω στην σάρκα της εθνικής οικονομίας απομυζώντας πόρους εως ότου το “θύμα” να αποφασίσει να το αποτινάξει. Αυτό ακριβώς γράφαμε από το 2009, όταν ενημερωθήκαμε για το βρώμικο σχέδιο Παπανδρέου που παρουσιάστηκε ως “σωτηρία” από τους βαρώνους των ΜΜ”Ε”. Έτσι γίνεται πάντα. Σήμερα, τα διεθνή μέσα μας επιβεβαιώνουν. Αναμένεται η πολιτική ηγεσία που θα αποφασίσει να υποσχεθεί την αποτροπή της ολέθριας πορείας προς το Ερζερούμ με ένα επώδυνο, αλλά απελευθερωτικό Μεσολόγγι. Αλλιώς δεν θα υπάρξει αύριο για την Ελλάδα.
Τη λογική και τον πραγματισμό επικαλούνται τώρα τα γερμανικά ειδησεογραφικά μέσα, τονίζοντας ότι μετά από έξι χρόνια συνεχόμενης ύφεσης (και εσωτερικής υποτίμησης) η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung επικαλούμενη ευρωπαϊκή πηγή αναφέρει με βεβαιότητα πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποκτήσει τη δημοσιονομική της ελευθερία, όπως την εννοεί ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Καγκελάριος Α. Μέρκελ είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Αθήνα ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος ή για ένα νέο πρόγραμμα, καθώς δεν πιστεύει πως είναι επαρκής μια προληπτική πιστωτική γραμμή συνοδευόμενη από χαλαρούς όρους. Η εφημερίδα Handelsblatt επικρίνει την ανυπομονησία του Σαμαρά να απελευθερωθεί από την τρόικα και υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες αναταράξεις των αγορών επιμένει πως χωρίς δίχτυ ασφαλείας συνδεδεμένο με όρους και ελέγχους, δεν θα επιτραπεί στη χώρα να δανείζεται από τις αγορές.
Το διεθνές πρακτορείο Bloomberg επισήμανε το συμπέρασμα από το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας: «Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε πρόγραμμα αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας ακόμα και μετά από οποιαδήποτε πρόωρη έξοδο από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης».
Ωστόσο, για το Βερολίνο η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι υποχρεωτική, σημειώνει το capital.gr. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει στις αρχές του 2016 και για το λόγο αυτό θεωρείται εύλογο στους διαδρόμους των Βρυξελλών και του Βερολίνου η μετάβαση σε ένα τρίτο πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης αρχές του 2016.
Η επικοινωνιακή προπαγάνδα της συγκυβέρνησης προσκρούει συνεχώς στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, που επιμένουν σε συνέχιση της αυστηρής επιτήρησης, με όρους, ρήτρες και ελέγχους. Όπως και να έχει, κανένας Πρωθυπουργός, Υπουργός ή στέλεχος της συγκυβέρνησης δεν μπορεί να αποκρύψει τη λογική των μνημονιακών πολιτικών με την οποία είναι συνυφασμένη οποιαδήποτε «λύση» επιλέξει το ευρωϊερατείο.