MENU

Επιτέλους απάντησε η Ελλάδα στις ξετσίπωτες προκλήσεις των Τούρκων: Αθήνα προς Άγκυρα: «Έχουμε κι εμείς κανόνες εμπλοκής»

«Έχουμε κι εμείς κανόνες εμπλοκής εγκεκριμένες από τον πρωθυπουργό και από το Υπουργικό Συμβούλιο όχι μόνο..
στο Αιγαίο, αλλά και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Θα ήταν έκπληξη για μας εάν οι Τούρκοι δεν είχαν έως τώρα και αυτοί τέτοιους κανόνες».

Πρόκειται για δήλωση ανώτατης στρατιωτικής πηγής στο «Βήμα» ως απάντηση στον αρχηγό του τουρκικού ναυτικού επιτελείου, ναύαρχο Μπουλέντ Μποστάνογλου, που δήλωσε, την Κυριακή, ότι η Άγκυρα καθορίζει κανόνες εμπλοκής για την Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δεν θέλησαν να σχολιάσουν τη δήλωση του Τούρκου ναυάρχου, θεωρώντας την ως «άνευ περιεχομένου» και λέγοντας απλώς ότι συμφωνούν απόλυτα με τις εκτιμήσεις της ανώτατης στρατιωτικής πηγής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Προσθέτουν, επίσης, ότι οι τουρκικές δηλώσεις γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης προς την τουρκική κοινή γνώμη.

Όσον αφορά την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, η ίδια ανώτατη στρατιωτική πηγή ξεκαθάρισε ότι τα γενικά επιτελεία δεν προτίθενται να πάρουν αυξημένα μέτρα, την ώρα που οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα, έτοιμες να εφαρμόσουν κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση αυτοάμυνας και πρόκλησης. Ήδη οι τουρκικές κινήσεις όχι μόνο στη Νοτιοανατολική Μεσόγεια, αλλά και στο Αιγαίο παρακολουθούνται προσεκτικά από το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και από τα συστήματα αεράμυνας, βεβαιώνει η ανώτατη στρατιωτική πηγή.

Πάντως οι επιτελείς στην Αθήνα δεν αποδίδουν και τόση σημασία στις δηλώσεις του Τούρκου ναυάρχου, οι οποίες έγιναν μετά από την ερώτηση τι θα κάνει εάν τα πλοία που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ (δηλαδή το «Μπαρμπαρός», δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο) δεχθούν επιθέσεις από ελληνικά ή ισραηλινά πολεμικά.

Η Άγκυρα, ωστόσο, επιχειρεί για άλλη μία φορά να στήσει σκηνικό Ιμίων, (τότε που ζήτησε να κατέβουν όλες οι σημαίες) με την απαίτησή της για καθολικό πάγωμα ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, ως αντάλλαγμα να αποσύρει το «Μπαρμπαρός» από τα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου. Κι αυτό γίνεται μετά το κοινόν ανακοινωθέν Ελλάδος- Κύπρου- Αιγύπτου που την καλεί να απέχει από κάθε ενέργεια εντός της κυπριακής ΑΟΖ, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να σταματήσει τις σεισμογραφικές έρευνες που διεξάγει στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου.

Η Αθήνα και η Λευκωσία περίμεναν κάποια τουρκική αντίδραση και απορρίπτουν χωρίς καν να τη συζητήσουν την πρόταση για καθολικό πάγωμα των ερευνών στην ΑΟΖ Κύπρου. Άλλωστε η Άγκυρα επιμένει σ’ αυτήν την τακτική της αμοιβαίας αποχής. Το επανέλαβε τις προάλλες και για το Αιγαίο, προτείνοντας να μην εισέρχονται ούτε τα τουρκικά ούτε τα ελληνικά αεροσκάφη σε… αμφισβητούμενες περιοχές. Πρόκειται για τακτική την οποία πολλές φορές οι ελληνικές κυβερνήσεις κατήγγειλαν σε διεθνή φόρα, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ώρα που οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου σε ένα άψογο συντονισμό ενεργειών ετοιμάζουν νέα τριμερή σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή αυτή τη φορά και του Ισραήλ, ο Τούρκος αρχηγός του Ναυτικού έσπευσε να δηλώσει ότι διαθέτει 158 πολεμικά πλοία, 50 αεροπορικά μέσα, αμφίβια ταξιαρχία πεζοναυτών, δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών και 50.000 έμπειρο προσωπικό. news.in




Γιατί ο Ναύαρχος Μποστάνογλου μίλησε κατά την διάρκεια της άσκησης του ΝΑΤΟ;

Ναύαρχος Μποστάνογλου

Γιατί ο Μποστάνογλου επέλεξε να μιλήσει στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της Νατοϊκής Ασκήσεως «Μπλέ Φάλαινα» ;

Ακόμη και στην εποχή του Κράτους των Κεμαλιστών οι Τούρκοι ναύαρχοι και οι Στρατηγοί δεν τολμούσαν να σχολιάσουν όχι να μιλήσουν για Εξωτερική Πολεμική Πολιτική και μάλιστα με ευθείες απειλές σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ όπως είναι η Ελλάδα και το Ισραήλ !

Τι είπε ο Ναύαρχος Μποστάνογλου και ποιος ο λόγος να αποκαλύψει σε δημοσιογράφους τους νέους κανόνες εμπλοκής ; και μάλιστα κάνοντας αναφορά στα πολεμικά μέσα και στο προσωπικό που διαθέτει;

Άγκυρα: Με βάση τους κανόνες εμπλοκής θα κινηθούν τα τουρκικά πολεμικά πλοία εφόσον συναντηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο με τα πολεμικά πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ, δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου.

«Εμείς θα κινηθούμε στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής που μας έχουν δοθεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων και από εκεί στο γενικό επιτελείο του πολεμικού ναυτικού.

Εάν εμείς βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση θα κινηθούμε στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής που μας έχουν δοθεί», είπε ο Τούρκος ναύαρχος ο οποίος μιλούσε στους Τούρκους δημοσιογράφους για την άσκηση Γαλάζια Φάλαινα στην οποία συμμετέχει και το ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους `κανόνες εμπλοκής` της Τουρκίας κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας και θα αξιολογείται ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος.

Ο Τούρκος στρατηγός είπε ακόμη ότι ως πολεμικό ναυτικό παρακολουθούν στενά και με μεγάλη ευαισθησία όλες τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε 158 πολεμικά πλοία και βοηθητικά πλοία, περίπου 50 αερομεταφερούμενα, ταξιαρχία πεζοναυτών, μονάδες καταδρομέων, μια δύναμη 50 χιλιάδων εξειδικευμένου στρατιωτικού δυναμικού ασκούν τα καθήκοντά τους με την πρόθεση να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους.

Όπως είπε σε συνεργασία με τους άλλους οργανισμούς του κράτους συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους με αποφασιστικότητα και με τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Μποστάνογλου είπε ακόμη ότι οι δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού προστατεύουν και στηρίζουν το σεισμογραφικό πλοίο Μπάρμπαρος. «Από την άλλη πλευρά παρακολουθούν από απόσταση τις εργασίες του γεωτρύπανου που ενοικίασε η νότια Κύπρος.

ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ




Η διαταγή που δόθηκε αυτή τη στιγμή είναι να μην μπουν σε κοντινή απόσταση . Γι αυτό τον λόγο δεν υπήρξε καμιά κατάσταση παρενόχλησης ή διαταραχής», είπε ο Μποστάνογλου.

Πάντως ανέφερε ότι η άσκηση Γαλάζια Φάλαινα δεν έχει καμιά σχέση με τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο προσθέτοντας ότι αυτές πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και ότι αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ικανότητας συνεργασίας με τους συμμάχους».

Υ.Γ Για όποιον καταλαβαίνει οι Τούρκοι δεν έχουν αποφασίσει να πολεμήσουν και ποντάρουν στην υποχώρηση του Ρωμιού …Αν την ξαναπατήσουμε δεν θα έχουμε μέλλον Να το θυμάστε! 
VETERANOS