MENU

Ο χάρτης του ουρανού για τον μήνα Ιανουάριο 2015. Μπορείτε να βρείτε τον Περσέα?


Ο Περσέας, ο φονιάς του Κήτους, φαίνεται πιο εύκολα στην ανατολή τον χειμώνα. Είναι εύκολο να βρείτε τον Περσέα, είτε κοιτάζοντας νότια από..


την Κασσιόπη ή ακριβώς στα αριστερά του Ταύρου.

Τα πόδια του Περσέα που δείχνουν προς τον Νότο και το διχαλωτό τμήμα της καμπάνας και το σώμα και το κεφάλι, είναι η ευθεία γραμμή που οδηγεί προς τον βορρά.

Ο Περσέας (Λατινικά : Perseus) είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Συνορεύει με τους αστερισμούς : Καμηλοπάρδαλη, Κασσιόπη, Ανδρομέδα, Τρίγωνο, Κριό, Ταύρο και Ηνίοχο. Βρίσκεται ολόκληρος στο βόρειο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας. Είναι αμφιφανής στην Ελλάδα και είναι ορατός ολόκληρος κυρίως τις χειμωνιάτικες νύχτες.





Ο Περσεύς προσωποποιήθηκε από την αρχαιότητα ως ο ήρωας που έσωσε την Ανδρομέδα στον σχετικό μύθο. Παριστάνεται ως νέος, φορώντας τα ταλάρια (τα φτερωτά σανδάλια), να κρατά στο αριστερό του χέρι το Γοργόνειον, την κεφαλή της Μέδουσας και στο δεξί την άρπην, δώρο του Ερμή

Ο Άρατος περιγράφει τον Περσέα να ‘’σηκώνει σκόνη στον ουρανό’’, ίσως από το γεγονός ότι τα πόδια του εμφανίζονται να ακουμπούν πάνω στον Γαλαξία, καθώς τρέχει να σηκώσει την Ανδρομέδα. Τον χαρακτηρίζει ακόμα με το επίθετο περιμήκητος, πολύ ψηλός, δικαιολογημένα αφού έχει μήκος 28 μοίρες.

Ο Κτησίας στα Περσικά του (περ 400 π.Χ.) αναφέρει το βαβυλωνιακό αστρικό όνομα Parsondas, που μπορεί να σχετίζεται με την ετυμολογία του ονόματος του ήρωα. Οι Ρωμαίοι ποιητές τον ονόμαζαν Pinnipes και Profugus (Ιπτάμενο, από τα σανδάλια που φορώντας τα μπορούσε να πετάει), Gorgonifer, Gorgonisue και Deferens cathenam. Επιθετικοί προσδιορισμοί είναι οι Ακρισιονιάδης από τον παππού του Περσέως και Ιναχίδης από τον πρόγονο του, πρώτο βασιλέα του Άργους. Οι ονομασίες Bershawish, Fersaus, ακόμα και Siaush, προέρχονται καθαρά από την απόδοση του ελληνικού ονόματος από τους Άραβες, αφού αυτοί δεν έχουν το γράμμα ‘’Π’’. Συνήθως πάντως ονόμαζαν τον Περσέα περιγραφικά, ως Hamil Ra’s al Ghul, ‘’ο Φέρων την Κεφαλήν του Δαίμονος’’, φράση που έγινε το όνομα Almirazgual στους Μαυριτανούς της Ισπανίας. Τα ονόματα Celeub, Cheleub, Chelub, οι Αλφόνσειοι Πίνακες και η Ουρανομετρία του Bayer προέρχονται πιθανώς από το αραβικό Kullab, το όπλο του ήρωα, μολονότι ο Grotius κ.α. τα αποδίδουν στο Kalb = σκύλος.

Ο Λαλάντ ταύτισε την μορφή του με τον Khem των Αιγυπτίων και με τον Μίθρα των Περσών. Οι Ινδοί υιοθέτησαν την ελληνική ονομασία ως Parasiea. Οι αστρολόγοι ονόμαζαν τον αστερισμό ‘’Κακοδαίμονα’’ με ειδική αναφορά στον Αλγκόλ. Οι Schickard, Νοβίδιος κ.α. έλεγαν ότι ο Περσεύς αντιπροσώπευε τον Δαυίδ με την κεφαλή του Γολιάθ, ενώ άλλοι τον παρομοίασαν με τον Απόστολο Παύλο με το ξίφος και το βιβλίο του. Ο Αργκελάντερ απέδιδε στον Περσέα 81 αστέρες ορατούς με γυμνό μάτι, ενώ ο Heis 136.


Πηγή : Globeatnight