Ένα εκτενές αφιέρωμα στα γεγονότα που έλαβαν χώρα το Δεκέμβρη του '44 στην Αθήνα φιλοξένησε στην κυριακάτικη έκδοσή της η..
εφημερίδα Guardian, αποκαλύπτοντας το "βρώμικο" ρόλο των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.
"Για το θάνατο 28 αμάχων στην Αθήνα, δεν φταίνε οι Ναζί αλλά οι Βρετανοί" γράφουν οι Ed Vulliamy και Helena Smith, χαρακτηρίζοντας επαίσχυντη την απόφαση του Τσώρτσιλ ο βρετανικός στρατός να ανοίξει πυρ κατά των Ελλήνων συμμάχων του, εξοπλίζοντας τους συνεργάτες των Ναζί στην Ελλάδα. Μία απόφαση που έσπειρε τους σπόρους για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, επισημαίνει το δημοσίευμα.εφημερίδα Guardian, αποκαλύπτοντας το "βρώμικο" ρόλο των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.
Η ωμή λογική των Βρετανών, όπως εκφράστηκε από τον Άγγλο Πρωθυπουργό Γουίνστον Τσόρτσιλ, θεωρούσε προβληματική την αυξανόμενη επιρροή του ΚΚΕ στο κίνημα της εθνικής αντίστασης, που η ίδια είχε υποστηρίξει κατά την διάρκεια Γερμανικής κατοχής της χώρας, εξηγούν οι αρθρογράφοι του Guardian.
Η επιρροή των κομμουνιστών στις τάξεις του ΕΑΜ, ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που είχαν υπολογίσει οι Βρετανοί και θεωρήθηκε επικίνδυνη για τα σχέδια τους να επαναφέρουν τον βασιλιά στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Γι αυτό και οι Βρετανοί αποφάσισαν να υποστηρίξουν τους συνεργάτες του Χίτλερ στην Ελλάδα, εξοπλίζοντας τους και ενισχύοντας τους ενάντια στους μέχρι πρωτινός συμμάχους τους.
Η επιλογή αυτή, αναφέρει ο Guardian, οδήγησε τη χώρα σε ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο κι ένα διχασμό της πολιτικής ζωής του τόπου σε δύο στρατόπεδα.
Γι αυτό και τα Δεκεμβριανά, παρότι σημαντική πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας, παραμένει άγνωστη στην Βρετανία, ίσως εξ αιτίας της ντροπής, της υπεροψίας ή της έλλειψης ενδιαφέροντος της Βρετανικής πλευράς να αναγνωρίσει τις συνέπειες των ιστορικών πολιτικών επιλογών της, εκτιμά η εφημερίδα.
Είναι μια αφήγηση που αγνοεί ο μέσος Βρετανός τουρίστας, που απολαμβάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα, γράφουν χαρακτηριστικά οι Vulliamy και Smith.