MENU

Επερχόμενοι σεισμοί - Θεωρία Ηλία Τσιάπα

Εν όψι της είδησης του αιφνιδίου θανάτου του ερευνητή Ηλία Τσιάπα, αναδημοσιεύουμε την θεωρία του,σχετικά με τους επερχόμενους σεισμούς.
Θερμά συλληπητήρια στην σύζυγο του, Δέσποινα, στα παιδιά του, και στους συγγενείς του για την απώλεια ενός σπουδαίου ανθρώπου.
 Ηλίας Τσιάπας,  ανεξάρτητος ερευνητήςπου εδώ και πολλά χρόνια κάνει μεθοδική δουλειά σε ένα τομέα για την επιστήμη της σεισμολογίας: Την πρόγνωση σεισμών.
 Πολλές φορές έχει δικαιωθεί, αλλά περισσότερες έχει αμφισβητηθεί σχτικά με τη "θεωρία Τσιάπα",που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μαθηματικό μοτίβο με αρχή μέση και τέλος.
Ας δούμε ποια είναι η περίφημη  θεωρία Τσιάπα, όσον αφορά την πρόγνωση των σεισμών.
Η πρόγνωση είναι δυνατή με την ακόλουθη μέθοδο:

Α) Τα συστατικά που προκαλούν σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων κινούνται από Δυσμάς προς Ανατολάς. Από στατιστικές μελέτες, έχοντας σαν αφετηρία ένα σεισμό, γνωρίζουμε:
  • τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν προς Ανατολάς ,
  • τις προεξοχές ή τους κρατήρες ηφαιστείων που θα συναντήσουν στη πορεία τους,
  • το χρόνο που απαιτείται για να φτάσουν σ'αυτές και
  • το μέγεθος που θα έχει ο αναμενόμενος σεισμός.

      Για τον Ελλαδικό χώρο παίρνουμε ως αφετηρία τους σεισμούς που γίνονται στη Δυτική Αμερική μεταξύ 0 και 40 παράλληλου. Οι διαδρομές που ακολουθούν τα συστατικά περνούν κάτω από το φλοιό της Αμερικανικής ηπείρου, του Ατλαντικού ωκεανού, συγκλίνουν στο Γιβραλτάρ, Δυτική Μεσόγειο και φτάνουν κάτω από την Ελλάδα όπου θα προκαλέσουν νέους σεισμούς ανάλογου μεγέθους.

Ο χρόνος που απαιτείται για αυτή τη διαδρομή τους είναι περίπου 53 μέρες.
Μετά την Ελλάδα συνεχίζουν τη πορεία τους προς Ανατολάς.

Β) Για τον ακριβέστερο προσδιορισμό του επικέντρου χρησιμοποιούμε τον πλέον αξιόπιστο πρόδρομο φαινόμενο την αύξηση της θερμοκρασίας του φλοιού, που εντοπίζεται σε ένα κώνο με κορυφή το υπόκεντρο και κέντρο βάσης το επίκεντρο του αναμενόμενου σεισμού.
 Με ένα δίκτυο θερμομέτρων παρακολουθούμε την αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία είναι εύκολα ανιχνεύσιμη στα υπόγεια νερά κυρίως, λίγες μέρες πριν την εκδήλωση ενός σεισμού. Έτσι γνωρίζουμε ακριβώς που βρίσκεται εγκλωβισμένη μεγάλη ποσότητα υγρών και η διαφυγή τους Ανατολικά θα προκαλέσει σεισμό. 
Με το συνδυασμό των δύο αυτών μεθόδων προβλέπονται με ακρίβεια οι σεισμοί. Ας σημειωθεί ότι η πρόβλεψη παύει να ισχύει αν εκδηλωθεί έκρηξη ηφαιστείου, που βρίσκεται μεταξύ της περιοχής που εκδηλώθηκε ο σεισμός που παίρνουμε ως αφετηρία και της περιοχής όπου αναμένεται να εκδηλωθεί ο νέος σεισμός. Αυτό σημαίνει ότι τα συστατικά που θα προκαλούσαν σεισμό διέφυγαν στην ατμόσφαιρα από τον κρατήρα του ηφαιστείου.
 Ας σημειωθεί ότι η πρόβλεψη παύει να ισχύει αν εκδηλωθεί έκρηξη ηφαιστείου, που βρίσκεται μεταξύ της περιοχής που εκδηλώθηκε ο σεισμός που παίρνουμε ως αφετηρία και της περιοχής όπου αναμένεται να εκδηλωθεί ο νέος σεισμός. Αυτό σημαίνει ότι τα συστατικά που θα προκαλούσαν σεισμό διέφυγαν στην ατμόσφαιρα από τον κρατήρα του ηφαιστείου.

Για παράδειγμα:  για την Ελλάδα παύει να ισχύει η πρόγνωση αν 4 περίπου ημέρες πριν,εκδηλωθεί ισχυρή σεισμική ή ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ιταλία.

   Η συχνότητα και το μέγεθος των σεισμών σε παγκόσμια κλίμακα μειώνεται όταν υπάρχει έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα και αντίστροφα.