MENU

Ρωσικός τύπος: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί την παραβίαση των δικαιωμάτων της στην ΕΕ

Ο ρωσικός τύπος με κύρια άρθρα του σχολίασε θετικά την στάση της χώρας μας στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.  Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στην..
ΕΕ να αγνοηθεί η γνώμη της στην λήψης αποφάσεων, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αυτό το θέμα θα τεθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Πέμπτη, δήλωσε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας,  Νίκος Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων  RIA Novosti
Η αγανάκτηση της  ελληνικής κυβέρνησης οφείλεται στο γεγονός ότι ο επικεφαλής της εξωτερικής διπλωματίας της ΕΕ Federica Mogherini , δεν έλαβε υπόψη του τις θέσεις της Αθήνας, εκδίδοντας ανακοίνωση εξ ονόματος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στην οποία απείλησε την  Μόσχα με  νέες κυρώσεις κατά της κρίσης στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Mogerini και του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, αναφέρει το ρωσικό άρθρο. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε  χωρίς τις κατάλληλες διαδικασίες και χωρίς συντονισμό με τα κράτη μέλη, ιδίως, την Ελλάδα η οποία δεν έχει συμφωνήσει με  αυτή.
Η γνώμη της Ελλάδας και οι  προτάσεις για την τροποποίηση του κειμένου αγνοήθηκαν, και ο Mogerini δημοσίευσε το αρχικό κείμενο. Με την ανακοίνωση του  δεν συμφωνούν και άλλες χώρες , οι οποίες πιστεύουν ότι είναι  λανθασμένη η πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, και οι οποίες έχουν εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις ως προς την πολιτική των κυρώσεων, τονίζει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι ελληνικές πηγές της κυβέρνησης, δήλωσαν ότι η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει τα θεσμικά προβλήματα στις δραστηριότητες της ΕΕ. Την ίδια στιγμή στο ελληνικό υπουργικό συμβούλιο θεωρεί  ότι η δημοσίευση της ανακοίνωσης  και η συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη μέρα των εκλογών, αποτελούν μια δοκιμασία για την νέα κυβέρνηση.
«Την Τετάρτη το βράδυ, θα πρέπει να πάμε στις Βρυξέλλες, διότι βρισκόμαστε σε  πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις γύρω από τις απαιτήσεις για το τρίτο κύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, και την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών», δήλωσε ο έλληνας ΥΠΕΞ .
«Η Ελλάδα θα λάβει μια «δημοκρατική θέση» για το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Θέλουμε να είμαστε Έλληνες, πατριώτες, θέλουμε να είμαστε Ευρωπαίοι, θέλουμε να είμαστε διεθνιστές, Θέλουμε  πρώτα απ “όλα το ελληνικό υπουργείο να  τολμήσει να σκεφτεί ότι δεν θα τολμούσε να σκεφθεί  διαφορετικά, και έτσι η χώρα μας να γυρίσει τη σελίδα χαρίζοντας νέες προοπτικές για τους ανθρώπους μας»,είπε ο Κοτζιάς.
Στην ομιλία του ο Κοτζιάς σημειώνει  επίσης, ότι η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, και ο ίδιος προσωπικά και βουλευτές του, αλλά και οι ευρωπαίοι,  θα πρέπει να «χτίσουν μεγάλες γέφυρες» με το νέο αναπτυσσόμενο κόσμο, με τις χώρες του οργανισμού BRICS, με την Κίνα, και να  αναπτύξουν  παραδοσιακές σχέσεις με την Ρωσία, την Ινδία, την Βραζιλία και άλλες χώρες.
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, η Μόσχα αμέσως είδε θετικά την πρωτοβουλία της χώρας μας μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση. Το ζήτημα όμως είναι ότι και άλλες χώρες δεν συμφώνησαν με την κίνηση του ευρωπαίου επιτρόπου, αλλά δεν «μίλησαν» δημοσίως για το θέμα αυτό. Κάτι αλλάζει μέσα στην ΕΕ, η οποία πληρώνει το μάρμαρο των κυρώσεων στην Ρωσία, χάνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.