MENU

ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΖΑΡΙΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΙΝΗΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ..

Η επανένωση της Κριμαίας με την Ρωσία, θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε εδαφικές διεκδικήσεις, έναντι της..
Γεωργίας στην Ατζαρία, έγραψε η εφημερίδα της Τιφλίδας «Akhali Taoba» (New Generation), σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στην Γεωργία, γράφει η μοσχοβίτικη εφημερίδα Vzgliad.ru .

Υπάρχουν πληροφορίες , καθώς και εκθέσεις ειδικών οι οποίοι φοβούνται, ότι το ζήτημα αυτό είναι «επείγον και επώδυνο», γράφει η εφημερίδα, σε εκτενές άρθρο της.

Ο πρώην γεωργιανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ Alexander Shalamberidze σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι, ο ίδιος εργάστηκε στις αρχές του 1990, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την υπογραφή των τότε ηγετών, της Τουρκίας και της Γεωργίας, Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μιας διακρατικής συμφωνίας βάσει της οποίας, τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών θα εφαρμόζονταν σύμφωνα με την συνθήκη του Καρς του 1921.Η συ7μφωνία αυτήν δεν υπογράφηκε, διότι οι Τούρκοι δεν επρόκειτο να την υπογράψουν ποτέ.

«Αν και δεν είναι απαραίτητο να πανικοβληθείτε, εμείς δεν θα πρέπει να επαναπαυτούμε . Μια μέρα η Τουρκία θα απαιτήσει εδαφικές διεκδικήσεις, στην περιοχή αυτή », προειδοποίησε ο Shalamberidze.

Η Ατζαρία, μια αυτόνομη δημοκρατία στη νότια Γεωργία, η οποία δέχεται την τεράστια οικονομική και πολιτιστική επιρροή από την Τουρκία. Η παρούσα εφημερίδα φοβάται στην ουσία, για την επανάληψη του σεναρίου τύπου «Κοσσυφοπέδιο», παρά του σεναρίου της προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει πολλές φορές το ζήτημα της επιστροφής της Ατζαρίας, μιας περιοχής με έκταση 2.900 τ. χλμ.

Ορισμένοι Τούρκοι πολιτικοί είχαν δηλώσει κατά καιρούς ότι η Ατζαρία βρίσκεται υπό γεωργιανή κατοχή από το 1878. Στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα μέχρι το 1878 , η Ατζαρία ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για τρεις αιώνες, μέχρι το τέλος του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1877-1878 οπότε τα ρωσικά στρατεύματα απελευθέρωσαν την Ατζαρία, και την ενσωμάτωσαν στην Ρωσία, ενώ η περιοχή διατήρησε την τουρκική , πολιτιστική και μουσουλμανική θρησκευτική ταυτότητα των Αντζάρων.

Πριν από τρία χρόνια η Τιφλίδα είχε εξεφράσει την ανησυχία της ότι στα σχολικά βιβλία ιστορίας για μαθητές γυμνασίου, έγραφαν ότι η τουρκική πρωτεύουσα της Ατζαρίας, το Βατούμ αποτελεί έδαφος της Τουρκίας. Η Ατζαρία ανήκει στην Γεωργία με την συνθήκη του Καρς το1921.

Στην Ατζαρία υπάρχουν εξαιρετικά ισχυρά τουρκικά οικονομικά συμφέροντα, και έντονη τουρκική πολιτιστική επιρροή μέσω των διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων καταλήγει η ρωσική εφημερίδα.

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, η Τουρκία έχει ανοίξει τα πλοκάμια της , μέχρι την Γεωργία, επικαλούμενη συμβάσεις και συμφωνίες που είτε δεν τήρησε, είτε συμφώνησε «κάτω από το τραπέζι» με άλλα καθεστώτα ( Μπολσεβίκους). Το πίο σημαντικά όμως είναι ότι, με «όπλο» την τουρκική λίρα, και «στρατό» τους τούρκους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες, πραγματοποιεί μια οικονομική, πολιτιστική και ιστορική επίθεση στην περιοχή, διαβλέποντας «εξελίξεις» στην ίδια την Γεωργία,ειδικά μετά την «αποχώρηση» της Οσσετίας και Αμπχαζίας από την Ρωσία. Η διαδικασία αυτή ήδη λαμβάνει χώρα από το Κρεμλίνο, μιας και οι συγκεκριμένες επαρχίες αποτελούν περιοχές με ρωσόφωνο πληθυσμό. Οι πληροφορίες και η ανακίνηση του θέματος δεν γίνεται τυχαία αυτήν την στιγμή, διότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες, ότι η Τουρκία θα διεκδικήσει και επισήμως την Ατζαρία από την Γεωργία. Η τουρκική στάση αποδεικνύει όμως , την συμπεριφορά που θα κρατήσει η Άγκυρα στο Αιγαίο πέλαγος , αλλά και στην δυτική Θράκη, όπου και εκεί «ετοιμάζει» τετελεσμένα. Αλλά δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα, διότι έχουν γνώση οι φύλακες….

pentapostagma.gr