MENU

Ποιες χώρες είπαν «ΌΧΙ» στις ηλεκτρονικές ταυτότητες;

Τελικά βλέπουμε ότι η νέα ηλεκτρονική ταυτότητα, ρουφιάνος, δεν είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει σωστά
ο Δημόσιος τομέας. Τα αναπτυγμένα κράτη δεν έχουν καν ταυτότητα και ο πολίτης εξυπηρετείται άψογα σε όλες του τις δραστηριότητες και επαφές του με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Χώρες που δεν έχουν καθόλου ταυτότητες:

•Βρετανία, Αυστραλία, Φιλανδία, Νορβηγία


Χώρες που η ταυτότητα δεν είναι υποχρεωτική:

•Αυστρία, Ιταλία, Ολλανδία

Χώρες που αρνήθηκαν τη χρήση ψηφιακής ταυτότητας:


•Βρετανία, Ισλανδία, Δανία


Αξίζει να προσθέσουμε για τις υπάρχουσες αστυνομικές ταυτότητες ότι διαθέτουν υπεραρκετά στοιχεία για ταυτοποίηση του πολίτη και δεν υπάρχει λόγος αντικατάστασης τους:

Καθώς η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της Συμφωνίας Σένγκεν, το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας αποτελεί έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο μεταξύ των χωρών της Συμφωνίας. Το ονοματεπώνυμο αναγράφεται και με λατινικούς χαρακτήρες από το 2000, ενώ τα παλιά δελτία ταυτότητας είναι ισοδύναμα με τα νέα και οι χώρες-μέλη του Συμφώνου Σένγκεν είναι υποχρεωμένες να τα αναγνωρίζουν ως έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα. Εξάλλου, το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση προσώπου των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες (τοπικές/περιφερειακές, εθνικές/βουλευτικές και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).


Πριν το 2005 τα Δελτία Ταυτότητας ήταν υποχρεωτικά για πολίτες άνω των 14 ετών, ενώ περιλάμβαναν και άλλα πεδία που μετά το 2005 αφαιρέθηκαν για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων ή/και γιατί δεν είναι απαραίτητα για τον σκοπό της ταυτοποίησης του προσώπου:

· επάγγελμα
· θρήσκευμα
· διεύθυνση κατοικίας
· ονοματεπώνυμο συζύγου
· δακτυλικό αποτύπωμα του δείκτη του δεξιού χεριού
· χρώμα ματιών και μαλλιών


Αστυνομικές ταυτότητες μέσα σε 20 λεπτά, με μία επίσκεψη στα αστυνομικά τμήματα και χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσουν δικαιολογητικά, θα μπορούν πλέον να εκδίδουν οι πολίτες, μετά την ηλεκτρονική διασύνδεση του POLICE ONLINE της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) του υπουργείου Εσωτερικών.
Στην παρουσίαση των λεπτομερειών αναφέρθηκε ότι, ετησίως εκδίδονται 500 χιλιάδες ταυτότητας και με τη νέα διαδικασία εξοικονομούνται 3 εκατ. φύλλα χάρτου για φαξ και 128 χιλιάδες έντυπα από τους δήμους και τα ΚΕΠ.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, όταν ο πολίτης μεταβαίνει στο αστυνομικό τμήμα για έκδοση ταυτότητας θα ζητούνται ηλεκτρονικά από τα μητρώα των δημοτολογίων, το πιστοποιητικό γέννησης και άλλα έντυπα και θα προχωράει αμέσως η διαδικασία έκδοσης. Τονίστηκε, επίσης, ότι ο τρόπος αυτός είναι και πιο ασφαλής, αφού εκτός από τα πιστοποιητικά που θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά, οι αστυνομικοί θα θέτουν ερωτήσεις ασφαλείας στους δήμους, τις απαντήσεις των οποίων δεν τις ξέρει ούτε ο ενδιαφερόμενος.



ΠΗΓΕΣ: