MENU

ΒΟΜΒΑ από το Reuters πριν από λίγο για την Ελλάδα! Τι ετοιμάζει η ΕΚΤ;

Απίθανο είναι να αποφασίσει την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα συνεδριάσει
στην Κύπρο,την αύξηση του ορίου δανεισμού της Ελλάδας με πρόσθετες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ενώ υπάρχουν και «σκληροί» τραπεζίτες, που δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόβλημα να φύγει το «σάπιο μήλο» της ευρωζώνης για να… σωθούν τα υπόλοιπα.
Αυτά αναφέρει το Reuters σε εκτενές ρεπορτάζ για το παρασκήνιο των διεργασιών στους κόλπους της ΕΚΤ. Σύμφωνα με το Reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζουν την Τετάρτη στην Κύπρο παλεύοντας με το άβολο γεγονός ότι μπορεί να κρατούν τα κλειδιά για την συνέχιση της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.
Χωρίς καμία πολιτική όρεξη για μία «ένωση μεταβιβάσεων», που θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι πλουσιότερες χώρες επιδοτούν την Ελλάδα, η κεντρική τράπεζα προβάλλει ως ένα από τα βασικά εργαλεία για την απομάκρυνση μίας επικείμενης χρηματοδοτικής κρίσης στην Αθήνα.
Αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση την ΕΚΤ, μία ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα που προσπαθεί απεγνωσμένα να μείνει εκτός της πολιτικής συζήτησης για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά της οποίας ο μηχανισμός δανεισμού της ύστατης λύσης μπορεί να την αφήσει ως τον μόνο θεσμό σε θέση να σταματήσει μία οικονομική κατάρρευση εκεί.
«Η ΕΚΤ δικαιολογείται να είναι προσεκτική λόγω της άκρως πολιτικής έκθεσης», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πόρτες, καθηγητής Οικονομικών στο London Business School, σημειώνοντας ότι η Τράπεζα μόλις ολοκλήρωσε μία ευαίσθητη πολιτική συζήτηση για το σχέδιο αγοράς κρατικών ομολόγων.
Μετά από αυτή τη συζήτηση, η ΕΚΤ επιδίωξε να απομακρυνθεί από την πολιτική γραμμή πυρός. Εφαρμόζοντας αυστηρά τους κανόνες της, η ΕΚΤ έκοψε της ελληνικές τράπεζες από τη χρηματοδότησή της, μετά την εγκατάλειψη του προγράμματος διάσωσης από την Αθήνα, μία προϋπόθεση για την πρόσβαση στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Η κίνηση αυτή ανάγκασε τις ελληνικές τράπεζες να στραφούν στον έκτακτο μηχανικό παροχής ρευστότητας (ELA) από την εθνική κεντρική τράπεζα – μία προσωρινή διευκόλυνση που αύξηση την πίεση στις κυβερνήσεις για να βρεθεί μία πολιτική λύση πριν ο τραπεζικός κλάδος μπει σε κρίση.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπερασπίστηκε την κίνηση μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι η «ΕΚΤ δεν είχε άλλη επιλογή».
Τώρα μία άλλη διαφαινόμενη κρίση χρηματοδότησης, αυτή τη φορά για την ελληνική κυβέρνηση,σημαίνει ότι τα 25 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εισέλθουν στην πολιτική αρένα λόγω της ευθύνης τους επί βασικών χρηματοδοτικών λειτουργιών.
Αποκλεισμένη από τις αγορές χρέους και αντιμέτωπη με μία απότομη πτώση των φορολογικών εσόδων, η Αθήνα αναμένεται να ξεμείνει από ρευστότητα έως τα μέσα ή το τέλος Μαρτίου. Χωρίς το «ξεκλείδωμα» κεφαλαίων διάσωσης μέσω της ολοκλήρωσης ή έστω της έναρξης των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει εκφράσει την αντίθεσή της, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την προοπτική αθέτησης πληρωμών σε διάστημα εβδομάδων.
Με τις άλλες επιλογές προφανώς κλειστές προς το παρόν, η ΕΚΤ είναι κεντρική στο μοναδικό άλλο υποψήφιο κανάλι χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης: την αύξηση του ορίου των 15 δισ. ευρώγια την έκδοση έντοκων γραμματίων από την Αθήνα.
Το όριο έχει ήδη καλυφθεί και η ΕΚΤ μπορεί να ασκήσει βέτο στην αύξησή του. Το ζήτημα εδώ είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει τα έντοκα γραμμάτια για να αποκτήσουν πρόσβαση στην χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας και στη συνέχεια επενδύουν σε περισσότερα έντοκα γραμμάτια, βοηθώντας το κράτος να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του.
Η αύξηση του ορίου των έντοκων γραμματίων θα ήταν ισοδύναμο με την τοποθέτηση χρημάτων της κεντρικής τράπεζας στην «τσέπη» της ελληνικής κυβέρνησης. Η ΕΚΤ απαγορεύεται να προχωρήσει σε τέτοια κεντρική τραπεζική χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.
Ένα άτομο εξοικειωμένο με το σκεπτικό της ΕΚΤ δήλωσε ότι οποιαδήποτε επέκταση του ορίου των έντοκων γραμματίων είναι «πολύ απίθανη».
Παρότι επιθυμούν να αποφύγουν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην τύχη της Ελλάδας, οι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, φοβούνται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να «σκοντάψει» σε μία κατά λάθος έξοδο από το ευρώ, μέσω της αθέτησης πληρωμών χωρίς να υπάρχει κάποιο back-up σχέδιο.
Η υπομονή των πιο επιθετικών κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης εξαντλείται με την Αθήνα και την εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, με ορισμένους να επιθυμούν τον περιορισμό της χρηματοδότησης αυτής στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τις συνέπειες.
«Θα συμφωνήσω με τη θεωρία ότι εάν ξεφορτωθείς το σάπιο μήλο, τότε τα άλλα θα είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένα», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΚΤ.