MENU

Ο ουρανός τον Οκτώβριο 2016

Οι νύχτες του Οκτωβρίου θα είναι γεμάτες με ουράνιες απολαύσεις για να δείτε με κιάλια και τηλεσκόπια. Εδώ είναι μερικές από τις κορυφαίες προτάσεις μας για παρατήρηση των αστεριών τον Οκτώβριο:
 Δύο σκοτεινά Σαββατοκύριακα – Στις αρχές του Οκτωβρίου πιάστε τις τελευταίες αναλαμπές στο κέντρο του γαλαξία στον αστερισμό του Τοξότη, χαμηλά στο νοτιοδυτικό ουρανό, όπου μπορείτε να εντοπίσετε τέσσερα μεγάλα νεφελώματα εκπομπής - το Μ8,the Lagoon (Λιμνοθάλασσα), το Μ20, the Trifid (Τρισχιδές) το M17, the Omega ( Ωμέγα) και το M16, the Eagle (Αετός).

Δύο μεγάλα πλανητικά νεφελώματα είναι ακόμα σε καλή θέση στον ουρανό του Οκτωβρίου - το Μ57, the Ring Nebula (Νεφέλωμα Δαχτυλιδιού) στον αστερισμό της Λύρας και το M27, the Dumbbell Nebula (Νεφέλωμα του Αλτήρα) στoν Vulpecula(Αλώπηξ).

Ψάξτε για τον ενδιαφέροντα γαλαξία NGC 7331 στο βορειοδυτικό τμήμα του Πήγασου. Με ένα τηλεσκόπιο 12’’ ή μεγαλύτερο και καλές συνθήκες παρατήρησης, θα μπορείτε να εμβαθύνετε στους εξασθενημένους σπειροειδείς βραχίονες του γαλαξία.

Απολαύστε το βαθύ διάστημα τον Οκτώβριο - Χρησιμοποιήστε ένα χάρτη του ουρανού και δείτε πόσα από αυτά τα πλανητικά νεφελώματα μπορείτε να βρείτε: το περίφημο Ring Nebula (Νεφέλωμα Δαχτυλιδιού) (Μ57) στον αστερισμό της Λύρας, το Dumbbell Nebula (Νεφέλωμα του Αλτήρα) (M27) στον Vulpecula, και το ''BlinkingPlanetary'' (Νεφέλωμα που αναβοσβήνει) NGC 6826 στον αστερισμό του Cygnus (Κύκνος). Όχι πολύ μακριά έξω από το δυτικό όριο του Καλοκαιρινού Τριγώνου είναι ένα μικρό, αλλά έντονα πολύχρωμο πλανητικό νεφέλωμα, το NGC 6572. Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε με ένα τηλεσκόπιο 6’’ ή μεγαλύτερο.

Η καλύτερη ευκαιρία να δείτε τον μακρινό Ουρανό - Στις 15 Οκτωβρίου, ο πλανήτης Ουρανός θα φτάσει σε αντίθεση, με τη Γη να βρίσκεται μεταξύ του Ουρανού και του Ήλιου κατά μήκος μιας σχεδόν ευθείας γραμμής. Τότε είναι που η τροχιά του Ουρανού θα είναι στο πλησιέστερο σημείο στη Γη. Χρησιμοποιήστε ένα χάρτη ουρανού για να εντοπίσετε αυτόν τον πλανήτη μεγέθους 6.5, ο οποίος είναι μόλις ορατός με γυμνό μάτι, στον αστερισμό των Ιχθύων. Δεδομένου ότι είναι τόσο μακριά από τη Γη, ο Ουρανός θα είναι μια πολύ μικρή γαλαζοπράσινη κουκίδα με μεγάλο τηλεσκόπιο. Ενώ η παρατήρηση του παγωμένου γίγαντα πλανήτη μπορεί να είναι μια πρόκληση, αξίζει τον κόπο να ξέρετε ότι κοιτάτε έναν από τους πιο μακρινούς πλανήτες στο Ηλιακό Σύστημα.

Υπέροχα σμήνη πεφταστεριών - Ανάμεσα στους αστερισμούς του Κριού και του Ταύρου είναι το περίφημο '' ανοικτό '' αστρικό σμήνος Μ45, επίσης γνωστό ως Πλειάδες ή Επτά Αδελφές. Οι Πλειάδες είναι ένας εξαιρετικός στόχος για κιάλια, καθώς τα τηλεσκόπια είναι συνήθως πολύ ισχυρά για μια προβολή του συνόλου του συμπλέγματος σε ένα οπτικό πεδίο.

Περίπου στο πλάτος ενός χεριού νοτιοανατολικά των Πλειάδων είναι μια ομάδα φωτεινότερων αστέρων που ονομάζονται Υάδες, η οποία καλύπτει περίπου 5 μοίρες του ουρανού με τα αστέρια να σχηματίζουν το γράμμα '' V '', δείχνοντας δυτικά και ελαφρώς νότια. Δεδομένου ότι καλύπτουν μια τέτοια μεγάλη λωρίδα του ουρανού, οι Υάδες είναι ένα άλλο μεγάλο αντικείμενο για να εξερευνήσετε με κιάλια.

Χαμηλά στον βορειοανατολικό ουρανό του Οκτωβρίου, ξεχωρίστε τον αστερισμό Auriga. Χρησιμοποιώντας ένα χάρτη του ουρανού δείτε αν μπορείτε να ξεχωρίσετε τα τρία αστρικά σμήνη της Auriga M36, M37 και M38 όλα σε μια σειρά. Αν και αυτά τα σμήνη είναι όλα ορατά με τηλεσκόπιο, μπορείτε να τα εξερευνήσετε και με κιάλια 50 χιλιοστών ή μεγαλύτερα από μια σκοτεινή περιοχή του ουρανού.

Μετεωρίτες από τον Ωρίωνα στον Ουρανό – Οι Ωριωνίδες είναι μια μέτρια βροχή μετεωριτών που μπορεί να δώσει από 10 έως 20 μετέωρα το μέγιστο ανά ώρα. Καθώς η κορύφωση της βροχής των Ωριωνιδών είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς, προσπαθήστε να παρακολουθήσετε μετεωρίτες μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου έως το πρωινό της 22ας Οκτώβριου. Τα μετέωρα θα φαίνονται να ακτινοβολούν προς τα έξω από το ανυψωμένο τμήμα του ομώνυμου αστερισμού μας, του Ωρίωνα του κυνηγού.

Ένας Μεγαλειώδης Γαλαξίας – Ευρισκόμενος στον μικροσκοπικό αστερισμό του Τριγώνου και ακριβώς απέναντι από το άστρο Βήτα της Ανδρομέδας είναι ο θαυμάσιος γαλαξίας Μ33. Ενώ ο γαλαξίας είναι ορατός με κιάλια 50 χιλιοστών ή μεγαλύτερα σε μια σκοτεινή περιοχή του ουρανού, ένα τηλεσκόπιο χαμηλή ισχύος θα παρέχει την καλύτερη θέα. Ο Μ33 έχει πολύ χαμηλή φωτεινότητα επιφάνειας, γι’ αυτό παρατηρήστε όταν η Σελήνη είναι χαμηλά και από την πιο σκοτεινή περιοχή του ουρανού που μπορείτε να βρείτε.

Ένα Προκλητικό Νεφέλωμα – Σχηματίζοντας ένα μικρό ισόπλευρο τρίγωνο με τα αστέρια Eta και Alpha της Κασσιόπειας, βρίσκεται το άπιαστο Νεφέλωμα Pac Man. ΤοPac Man είναι ένας διάσημος στόχος για τους αστροφωτογράφους, αλλά δεν είναι πολύ εύκολο να παρατηρηθεί οπτικά. Από σκοτεινές περιοχές του ουρανού, μπορείτε να εντοπίσετε την αμυδρή του λάμψη με μεγάλα κιάλια, αλλά ένα τηλεσκόπιο χαμηλής ισχύος με τη βοήθεια ενός φίλτρου οξυγόνου ΙΙΙ θα σας το δείξει καλύτερα.


Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά UFOs?


Σε μια εποχή που θεάσεις των UFO είναι συχνές, θα εξετάσουμε άλλες δυνατότητες που ίσως θα βοηθήσουν να εξηγήσουμε τις παράξενες εμφανίσεις που πολλοί βλέπουν.

Sirius

Το πιο λαμπρό αστέρι ο Σείριος σπινθηροβολεί συχνά πολύ έντονα τις ασταθείς νύχτες και είναι ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα UFO μαζί με την Αφροδίτη, τον φωτεινό πλανήτη.



Ίχνη καυσαερίων αεροπλάνων

Μερικές φορές, άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τον ουρανό θα θεωρήσουν λανθασμένα ένα μακρινό ίχνος από καυσαέρια αεροπλάνου ως ένα UFO ή κομήτη.



Φακοειδή σύννεφα

Αυτά τα φακοειδή σύννεφα μοιάζουν να διακτινίζονται επάνω σε ένα δείγμα βράχου. Αυτά τα UFO-σύννεφα σχηματίζονται όταν κινούνται γρήγορα ριπές αέρα πάνω από βουνά ή λόφους, δημιουργώντας κύματα στην ατμόσφαιρα παρόμοια με εκείνα που δημιουργούνται όταν πετάξουμε ένα βότσαλο σε μια λίμνη. Το σαν πιατάκι σχήμα τους είναι ταυτόχρονα όμορφο και υποβλητικό.



Ανώτεροι αντικατοπτρισμοί


Οι αντικατοπτρισμοί μπορεί πράγματι να είναι περίεργοι. Εδώ βλέπουμε ένα ανώτερο αντικατοπτρισμό του Γρανιτένιου Νησιού στη λίμνη Superior. Σε αντίθεση με την εμφάνιση του κατώτερου αντικατοπτρισμού του ‘’βρεγμένου δρόμου’’, ο ανώτερος αντικατοπτρισμός μπορεί να συμβεί όταν το στρώμα του αέρα κοντά στο νερό (ή το έδαφος) είναι σημαντικά ψυχρότερο από τον αέρα ακριβώς από πάνω. Το φως από το μακρινό νησί λυγίζει προς τα κάτω σε ένα νέο μονοπάτι, ώστε το μάτι νομίζει ότι προέρχεται από τον αέρα πάνω από το νερό.



Ασυνήθιστο Σέλας

Το σέλας δεν είναι πάντα ακτίνες και τόξα αλλά και μπαλώματα σε σχήμα ιπτάμενων δίσκων αλλά και σταγόνες όπως αυτές που φαίνονται χωρίς προειδοποίηση σε οποιοδήποτε σημείο στον ουρανό. Συνήθως πάλλονται αργά και μπορεί να γίνουν εντυπωσιακά φωτεινά.



Φώτα που αναβοσβήνουν

Τα κόκκινα και πράσινα φώτα ενός αεροπλάνου που αναβοσβήνουν, εδώ σε σύντομο χρόνο έκθεσης, μπορούν να παρερμηνευτούν σαν ένα άγνωστης ταυτότητας αντικείμενο. Μακρινά αεροπλάνα πάνω από μεγάλους μεταναστευτικούς διαδρόμους μπορεί να μοιάζουν με αρκετά φώτα που κινούνται ως ομάδα. Οι δορυφόροι μπορούν επίσης να παρερμηνευτούν , ειδικά από αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με φυσικά και μη φαινόμενα του ουρανού. Το ιρίδιο με τις εντυπωσιακές εξάρσεις του, μπορεί να θεωρηθεί από κάποιον αμύητο σαν βρόγχος.



Εκτοξεύσεις πυραύλων

Αυτά είναι ίχνη καυσαερίων από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το white Sands MissileRange όπως φαίνεται από το Phoenix της Arizona περίπου 450 μίλια μακριά. Οι εντυπωσιακοί στροβιλισμοί και τα χρώματα μπορούν να είναι τόσο ασυνήθιστα και απόκοσμα ώστε να παρερμηνεύονται από κάποιους ως UFO.



Αντανακλάσεις

Εσωτερικές αντανακλάσεις από φωτεινές πηγές – φώτα αυτοκινήτων, φωτιστικά οροφής, πολυεστιακά κρύσταλλα ειδικά το λυκόφως, μπορούν να εμφανίσουν μονά, διπλά ή πολλαπλά είδωλα, σαν η πηγή να αιωρείται σε βάθος. Αυτή είναι η αντανάκλαση μιας λάμπας οροφής σε παράθυρο.



Φανάρια στον ουρανό

Ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο που συγχέεται με UFO είναι ένα φανάρι στον ουρανό, ένα χάρτινο αναμμένο μπαλόνι με θερμό αέρα. Τα φανάρια φαίνονται με κόκκινα-πορτοκαλί φώτα που κινούνται αργά και μοιάζουν με λαμπερά αστέρια.



Βάριο


Το βάριο που ξεκίνησε πάνω σε ένα πύραυλο και απελευθερώθηκε στην ανώτερη ατμόσφαιρα χρησιμοποιείται για τη μελέτη της κίνησης δύο ιόντων και ουδέτερων ατόμων στο διάστημα. Ένα κλάσμα του νέφους βαρίου ιονίζεται γρήγορα όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως και έχει ένα πορφυρό κόκκινο χρώμα. Οι κινήσεις του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της κίνησης των φορτισμένων σωματιδίων στην ιονόσφαιρα.



Μετεωρολογικά μπαλόνια

Τα μετεωρολογικά μπαλόνια υπάρχουν σε ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων, είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες και συχνά συγχέονται με UFOs καθώς κινούνται στον ουρανό συλλέγοντας μετεωρολογικά στοιχεία.





Πηγή : StarDate – Orion – Nasa - Sky & Telescope