MENU

Διαστημόπλοια που μεταφέρουν πυρηνικά εκρηκτικά θα εκτοξεύσουν για να σώσουν τη Γη από αστεροειδείς

Οι επιστήμονες θέλουν να αναπτύξουν ένα διαστημόπλοιο που θα διαθέτει πυρηνική βόμβα για να ανατινάξει αστεροειδείς. 


Ονομάζεται Hyper Velocity Asteroid Impact Vehicle (HAIV) και το σύστημά του θα είναι σε θέση να εκτοξευτεί και να φτάσει έναν αστεροειδή μέσα σε 100 ημέρες περίπου, καταστρέφοντας τον προτού αυτός φτάσει στον πλανήτη μας.

Αλλά το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο στηρίζεται σε μία κρίσιμη πτυχή - την παρακολούθηση και την εξεύρεση ενός αστεροειδή, πριν να είναι πολύ αργά για να τον σταματήσουν και πέσει στη Γη.

Η ιδέα δημιουργήθηκε από την Emergency Asteroid Defence Project (EADS), με έδρα τη Δανία.

Επιδιώκουν να βρουν έναν τρόπο για να προστατεύσουν τη Γη από την καταστροφή, όταν έχουν αποτύχει όλες οι άλλες μέθοδοι.


Το κόστος της αποστολής κυμαινόμενο από £ 340.000.000 έως $ 1 δισ ($ 500,000,000 έως  1,5 δισεκατομμύρια δολάρια), θα εξαρτηθεί από το πόσο μεγάλος ήταν  ο εισερχόμενος αστεροειδή που έπρεπε να καταστραφεί.
       

Μόλις ένας αστεροειδής εντοπιστεί, το HAIV θα εκτοξευτεί από ένα από τα πολλά πιθανά συστήματα εκτόξευσης, συμπεριλαμβανομένου του Delta IV ή του Atlas V.
Το HAIV τότε θα ευθυγραμμιστεί, έτσι ώστε να κτυπήσει τον αστεροειδή, ταιράιζοντας με την τροχιά του.

Η όλη ιδέα λειτουργεί με τη χρήση ενός  διαστημικού σκάφους  «επικεφαλής» και ενός «ακολούθου».
Play Button
 

Μετά την εκτόξευση, ο πρώτος θα διαχωριστεί και προσκρούσει στον αστεροειδή, σχηματίζοντας ένα κρατήρα στην επιφάνειά του.

Το δεύτερο σκάφος, που θα φέρει πυρηνική κεφαλή,  θα εισέλθει στον κρατήρα και θα εκραγεί, σπάζοντας τον αστεροειδή σε κομμάτια.

Αυτά τα κομμάτια θα πρέπει είτε να εκτραπούν από τη Γη, είτε θα είναι πολύ μικρά για να προκαλέσουν σημαντική βλάβη.

Θα βασίζεται σε αντικείμενα κοντά στη Γη (NEOs) που παρακολουθούνται, έτσι ώστε η απειλή  ενός  χτυπήματος στη Γη να μπορεί να μετρηθεί εκ των προτέρων.
 


Στην ταινία του 1998 Αρμαγεδδών, ο Bruce Willis πρέπει να σώσει τη Γη από έναν αστεροειδή, τοποθετώντας μια βόμβα στον διαστημικό βράχο

Εάν αναγνωριστεί ένα δυνητικά επικίνδυνο αντικείμενο, το διαστημικό σκάφος θα μπορεί στη συνέχεια να ξεκινήσει με αποστολή να το ανατινάξει, πριν να έχει την ευκαιρία να απειλήσει τη Γη.
 

"Η αποστολή για την προετοιμασία της ανθρωπότητας για μια πιθανή σύγκρουση αστεροειδή είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό," γράφει η ομάδα στην ιστοσελίδα τους.

«Εμείς, ως ένα προηγμένο είδος, είχαμε τη βασική τεχνολογία εδώ και περίπου μισό αιώνα.
 

«Γεγονότα όπως αυτό στο Chelyabinsk, το 2013, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχαν αναπτυχθεί επαρκείς αποστολές ανίχνευσης και εκτροπής.»
Μια πυρηνική βόμβα στο διάστημα μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη υπόθεση, όπως  η εταιρεία σκέφτεται, καθώς υπάρχουν ορισμένα νομικά θέματα.

Ωστόσο, λένε ότι δεν υπάρχουν θέματα ασφάλειας με την εκτόξευση μιας πυρηνικής συσκευής και, καθώς ο HAIV θα χτυπήσει έναν αστεροειδή μέχρι στιγμής στο διάστημα, «κανένα από τα πυρηνικά υλικά, ή ακτινοβολία ή ωστικό κύμα θα φτάσει στη Γη.»

«Νομικές επιπλοκές ή όχι, εμείς όμως πιστεύουμε ότι αν, ας πούμε, ένα σημαντικός σε μέγεθος αστεροειδής κατευθύνεται προς μια πόλη όπως η Νέα Υόρκη, η Μόσχα ή το Πεκίνο, θα είμαστε σαν ομάδα σε θέση να συγκεντρώσουμε την παγκόσμια υποστήριξη, να πάρουμε εντολή να δράσουμε ανεξάρτητα από τα άλλα υφιστάμενα νομικά εμπόδια, αν χρειαστεί, προκειμένου να σώσουμε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων! », υποστηρίζουν.

Και σχετικά με το εάν είναι παράνομο να σταλούν πυρηνικά εκρηκτικά στο διάστημα, είπαν: "Μάλλον όχι, εφ' όσον αυτό δεν είναι ένα όπλο".

Η εταιρεία ψάχνει τώρα να αυξήσει £ 675.000 σε £ 6.750.000 ($1 εκατομμύριο δολάρια σε 10 εκατομμύρια δολάρια) κατά το επόμενο έτος ή έτσι, μέσω crowdfunding  ιστοσελίδες, όπως το Kickstarter.

Μέχρι το 2018, θέλουν να κατασκευάσουν μια έκδοση του HAIV που θα μπορούσε να καταστρέψει έναν 165ft αστεροειδή (50 μέτρα) σε μήκος.

Και μέχρι το τέλος της δεκαετίας, θέλουν να είναι έτοιμοι να σταματήσουν αστεροειδείς έως 985ft (300 μέτρα) σε μέγεθος - που αντιπροσωπεύουν το 99,9 τοις εκατό των αστεροειδών κοντά στη Γη.

Σημειώνουν ότι η μέθοδός τους, να χρησιμοποιήσουν μια πυρηνική συσκευή, θα πρέπει να θεωρείται ως η έσχατη λύση και να χρησιμοποιείται μόνο αν οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει.

Τέτοιες μέθοδοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το χτύπημα ενός αστεροειδή με λέιζερ για να τον εκτρέψουν, ή την ανάκλαση ηλιακών ακτίνων σε αυτό για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
"Ωστόσο, σε ακραίες περιπτώσεις, με χρόνο προειδοποίησης λιγότερο από ένα χρόνο και όταν όλες οι μη πυρηνικές μέθοδοι αποτύχουν, πιστεύουμε ότι το σύστημα HAIV είναι η μόνη και πιο κατάλληλη τεχνική που διατίθεται σήμερα για να υπερασπιστεί τη Γη, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση. (πληρ.από dailymail)