MENU

Χορτοφαγία και έντομα για τον λαό, κρέας για την ελίτ ή αλλιώς… Ατζέντα 21

Από καιρό θέλω να γράψω για το θέμα της χορτοφαγίας, γιατί βλέπω ολοένα και περισσότερος κόσμος και στην Ελλάδα εντάσσεται στο κίνημα χορτοφάγων ή ακόμα και βέγκαν, με έναν ιδιαίτερα μεγάλο φανατισμό και εξαιρετική επιθετικότητα.


Το θέμα της χορτοφαγίας ως ιδεολογία πλέον -που φτάνει και στα όρια της θρησκείας- είναι πολύ μεγάλο για να αναλυθεί σε ένα και μόνο άρθρο, καθώς έχει πολλές προεκτάσεις: υγεία, περιβάλλον, κοινωνία, έθιμα, οικονομία, πολιτική, πνευματικότητα -δεν νομίζω να μένει και τελικά κάτι έξω, αφού αφορά στο πιο σημαντικό κομμάτι του ανθρώπου, τη διατροφή. Γι’ αυτό και θα γίνουν συνεχή κι εκτενή αφιερώματα.

Αλλά όπως κάθε κίνημα, μάλιστα παγκόσμιο, καλό είναι να βλέπουμε τι και ποιος κρύβεται από πίσω, και τι διαβάζουμε μέσα από τις γραμμές, ειδικά όταν ξέρουμε ότι πολλά κινήματα χρηματοδοτούνται μυστικά ή φανερά από την παγκόσμια ελίτ.

Και πιο είπαμε είναι το επίσημο όργανο της παγκόσμιας ελίτ για την παγκόσμια διακυβέρνηση; Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εγκληματιών με την ταφόπλακα που λέγεται Ατζέντα 21 και την προπαγάνδα της για την κλιματική αλλαγή.

Οπότε και ξεκινάω με αυτό.

Ο ΟΗΕ, λοιπόν, στην “αγωνία” του, όπως ισχυρίζεται πάντα υποκριτικά, να μας ταΐσει όλους, κατά καιρούς πετάει και διάφορες προτάσεις. Είμαστε και πολλοί βλέπετε -πόσοι; 7 δισ.; Αν είμαστε 5 να είστε ευχαριστημένοι!





Τι προτείνει λοιπόν;


Ο ΟΗΕ προτρέπει σε παγκόσμιο κίνημα διατροφής χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά



Κτηνοτροφικό αγρόκτημα βοοειδών, στο Mato Grosso της Βραζιλίας. Και η φωτογραφία είναι της Greenpeace, βεβαίως βεβαίως…

Η μικρότερη κατανάλωση ζωικών προϊόντων είναι απαραίτητη για να σωθεί ο κόσμος από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Μία παγκόσμια αλλαγή προς μια βέγκαν διατροφή (αυστηρή χορτοφαγία*) είναι απαραίτητη για να σωθεί ο κόσμος από την πείνα, την έλλειψη καυσίμων και τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, λέει μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών σήμερα.

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός πλησιάζει τον προβλεπόμενο αριθμό των 9,1 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2050, τα δυτικά γούστα για διατροφή πλούσια σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μη βιώσιμα, λέει μία έκθεση της διεθνούς επιτροπής για την αειφόρο διαχείριση των πόρων από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Λέει: «Οι επιπτώσεις από την αγροκτηνοτροφία αναμένεται να ενταθούν δραματικά επειδή η πληθυσμιακή μεγέθυνση θα αυξήσει την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Αντίθετα με τα ορυκτά καύσιμα, είναι δύσκολο να αναζητήσουμε εναλλακτικές: οι άνθρωποι πρέπει να φάνε. Μία σημαντική μείωση των επιπτώσεων θα ήταν δυνατή μόνο με μια ουσιαστική, παγκόσμια αλλαγή διατροφικών συνηθειών, μακριά από τα ζωικά προϊόντα».

Ο καθηγητής Έντγκαρ Χέρτουιτς, ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης είπε: «Τα ζωικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από την παραγωγή κατασκευαστικών υλικών, όπως η άμμος ή το τσιμέντο, τα πλαστικά ή τα μέταλλα. Η βιομάζα και τα χωράφια που προορίζονται μόνο για κτηνοτροφία προκαλούν τόση ζημιά όσο η καύση των ορυκτών καυσίμων».

Αυτή η προτροπή ακολουθεί την περσινή συμβουλή του Σερ Νίκολας Στερν, πρώην συμβούλου της κυβέρνησης των Εργατικών στα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής. Ο Δρ Ραχέντρα Πατσάουρι, πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), επίσης πρότεινε στον κόσμο να περνάνε μία μέρα την εβδομάδα χωρίς κρέας, για να περιοριστούν οι εκπομπές άνθρακα.

Η επιτροπή των ειδικών βαθμολόγησε προϊόντα, πόρους, οικονομικές δραστηριότητες και μεταφορές ανάλογα με τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Η αγροκτηνοτροφία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, γιατί και τα δύο αυξάνονται ταχύτατα με την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης, αναφέρουν.

Ο Έρνστ φον Βαϊτσέκερ, περιβαλλοντολόγος επιστήμονας που συμπροέδρευσε της ομάδας, είπε: «Η αύξηση του πλούτου προκαλεί μια μεταστροφή των διατροφικών συνηθειών προς το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα – τα κοπάδια τώρα καταναλώνουν μεγάλο μέρος από τις παγκόσμιες καλλιέργειες και κατά τεκμήριο ένα μεγάλο μέρος του πόσιμου νερού, των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων».

Και η ενέργεια και η αγροκτηνοτροφία χρειάζεται να αποσυνδεθούν από την οικονομική ανάπτυξη, γιατί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυξάνονται περίπου 80% με το διπλασιασμό του εισοδήματος, αναφέρει η έκθεση.

Ο Ακίμ Στάινερ, γενικός υπογραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και διευθύνων σύμβουλος του UNEP, λέει: «Η αποσύνδεση της ανάπτυξης από την περιβαλλοντική υποβάθμιση, είναι η νούμερο ένα πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις σε έναν κόσμο αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων, αυξανόμενων εισοδημάτων, αυξανόμενων καταναλωτικών απαιτήσεων και τη μόνιμη πρόκληση της καταπολέμησης της φτώχιας».

Η επιτροπή, η οποία βασίστηκε σε πολυάριθμες μελέτες συμπεριλαμβανομένης της Χιλιετούς Αξιολόγησης του Οικοσυστήματος, αναφέρει τις εξής πιέσεις στο περιβάλλον σαν κυβερνητικές προτεραιότητες παγκοσμίως: κλιματική αλλαγή, αλλαγή των ενδιαιτημάτων, σπάταλη χρήση του αζώτου και του φωσφόρου στα λιπάσματα, υπερ-εκμετάλλευση των αλιευμάτων, των δασών και άλλων πόρων, είδη-«εισβολείς», μη ασφαλές πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, έκθεση σε μόλυβδο, αστική ατμοσφαιρική ρύπανση και έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια λόγω επαγγέλματος.

Η αγροκτηνοτροφία, ιδιαίτερα το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ευθύνεται για το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης πόσιμου νερού, 38% της συνολικής χρήσης γης και 19% των παγκόσμιων εκπομπών αερίου, λέει η έκθεση, η οποία προγραμματίστηκε να συμπέσει με την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Ιούνιο.

Την περασμένη χρονιά ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70% παγκοσμίως μέχρι το 2050 για να θρέψει τον αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη. Η επιτροπή λέει ότι τα οφέλη μιας αποδοτικότερης γεωργίας, θα υπερκεραστούν από την προβλεπόμενη πληθυσμιακή αύξηση.

Ο καθηγητής Χέρτουιτς, ο οποίος είναι συγχρόνως ο διευθυντής του προγράμματος βιομηχανικής οικολογίας στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, είπε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες – όπου θα λάβει χώρα μεγάλο μέρος από αυτή την πληθυσμιακή αύξηση – δεν πρέπει να ακολουθήσουν το δυτικό πρότυπο της αυξανόμενης κατανάλωσης: «Οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν το μοντέλο μας. Αλλά είναι δικό μας καθήκον να αναπτύξουμε τις τεχνολογίες, για παράδειγμα, σε ανανεώσιμη ενέργεια ή μεθόδους άρδευσης».

πηγή: guardian.co.uk που ανήκει στους Rothchilds via “προοδευτικού” tvxs.gr

Βέβαια, το μια φορά τη βδομάδα κρέας που είναι και το σωστό με βάσει τη δική μας άριστη Μεσογειακή διατροφή, μέχρι στον αυστηρό βεγκανισμό -ούτε γάλα, ούτε αυγά, ούτε μέλι κλπ η απόσταση είναι τεράστια.

Δεν θα αναλύσω τώρα το θέμα υγείας και τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από μια τέτοια ακρότητα. Απλά θα αναφέρω ότι η Ολλανδία, η πλούσια με τα γαλακτοκομικά της έχει από τους υψηλότερους ανθρώπους του πλανήτη, σε αντίθεση με χώρες της Ασίας που δεν θρέφονται με πολύ κρέας και γαλακτοκομικά που είναι πιο μικρόσωμοι.

Και φυσικά, όπως η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών όχι άδικα θεωρείτο ‘άνοδος’ του βιοτικού επιπέδου, έτσι και η υπερκατανάλωση και μάλιστα εντελώς ακατάλληλων και βιομηχανοποιημένων προϊόντων, μπορεί να θεωρηθεί ξανά κάθοδος. Τότε οι βιομηχανία κρέατος ήθελε πελάτες, τώρα οι απαιτήσεις της Ατζέντας 21 το τραβάει στο εντελώς άλλο άκρο.

Όμως η αναίδεια της ελίτ και του ΟΗΕ της δεν σταματάει εδώ. Δεν σταματάει στο να οργανώνει και να φανατίζει κινήματα που επιτίθενται με τον πιο βίαιο και τραμπούκικο τρόπο σε όποιον θέλει να καταναλώνει κρέας, τυρί, αυγά κλπ Δεν σταματάει στην προσπάθεια να καταργηθούν ήθη και έθιμα αιώνων και θρησκευτικής πίστης, όπως είναι το Πασχαλινό αρνί, που κάθε τέτοια εποχή κατακλύζεται το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εκβιαστικές και ενοχοποιητικές εικόνες, ώστε όποιος φάει αρνί να του κάτσει στο λαιμό. Η αναίδεια της ελίτ και του ΟΗΕ της δεν σταματάει πουθενά, αν δεν τη σταματήσουμε.

Από τη μια διαβάζουμε για το περίφημο Kobe beef που τρώει η ελίτ κι από την άλλη άρθρο του ΟΗΕ που λέει ξεκινήστε να τρώτε… έντομα!


Τι είναι το Kobe beef










Το Kobe beef, του οποίου η τιμή κιλού φτάνει και τα 500 ευρώ, είναι ιαπωνικό μοσχάρι που συχνά αναφέρεται και ως Wagyu (Wa σημαίνει Ιαπωνικό και Gyu Μοσχάρι) και είναι ‘διάσημο’ για τη φίνα, έξοχη υφή του και τη γεύση του. Υπάρχουν 4 κύριες ράτσες Wagyu: η Japanese Black, η Japanese Brown, η Japanese Polled και η Japanese Shortborn, ενώ η Japanese Black θεωρείται η σπουδαιότερη και παράγει το 90% των Wagyu.

Το αυθεντικό Kobe beef προέρχεται αποκλειστικά από μοσχάρια της ράτσας Tajima που είναι παρακλάδι της Japanese Black και έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην πόλη Kobe της Ιαπωνίας, ακολουθώντας πολύ αυστηρά κριτήρια. Συγκεκριμένα, τα μοσχάρια εκτρέφονται με συγκεκριμένες μεθόδους και στη συνέχεια ευνουχίζονται με σκοπό το κρέας τους να “εξευγενιστεί”. Το βάρος τους κυμαίνεται αυστηρά από 260 έως 470 κιλά. Στη συνέχεια, το κρέας κατηγοριοποιείται ανάλογα με την ποιότητά του σε μια κλίμακα από το 1 έως το 12, ανάλογα με το πόσο αισθητό είναι το ενδομυικό λίπος.

Αυτό, λοιπόν, είναι το αγαπημένο πιάτο της ελίτ. Αλλά για τους υπόλοιπους…

ΟΗΕ: Γιατί δεν τρώτε περισσότερα έντομα για να μην πεινάτε;
“Τρώτε έντομα”: με στόχο να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια, ο παγκόσμιος Οργανισμός για τα Τρόφιμα και την Γεωργία (FAO) παρουσίασε σήμερα ένα πρόγραμμα για να ενθαρρύνει την εκτροφή σε μεγάλη κλίμακα εντόμων, ενός όχι ακριβού και οικολογικού διατροφικού στοιχείου που είναι επιπλέον… “νοστιμότατο”.

Στους παραδοσιακούς πολιτισμούς, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν ήδη έντομα, όμως μπορεί να γίνουν πολύ περισσότεροι, εκτιμά ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία.

“Το μήνυμά μας είναι: τρώτε έντομα, τα έντομα υπάρχουν σε αφθονία, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων”

“Το μήνυμά μας είναι: τρώτε έντομα, τα έντομα υπάρχουν σε αφθονία, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων”, δήλωσε η Εύα Ούρσουλα Μίλερ, διευθύντρια του τμήματος πολιτικής οικονομίας των δασών, παρουσιάζοντας αυτή την έκθεση στη Ρώμη.

Τα δισεκατομμύρια των εντόμων, τα οποία αναπαράγονται αδιάκοπα στο έδαφος, στον αέρα και στα ύδατα, “έχουν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και μετατροπής σε τροφή, ενώ έχουν μικρή επίδραση στο περιβάλλον σε όλο τον κύκλο της ζωής τους”, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, περίπου 900 είδη εντόμων είναι βρώσιμα.

Στον FAO, οι ειδικοί απαριθμούν τα πλεονεκτήματα της παραγωγής εντόμων σε μεγάλη κλίμακα: δύο κιλά τροφή είναι απαραίτητα για να παραχθεί ένα κιλό εντόμων, ενώ τα βοοειδή απαιτούν 8 κιλά τροφή για να παραγάγουν ένα κιλό κρέατος.

Εξάλλου τα έντομα “είναι θρεπτικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπη και ιχνοστοιχεία” και “μπορούν να καταναλώνονται ολόκληρα ή σε σκόνη ή σε μορφή πατέ και ενσωματωμένα σε άλλα τρόφιμα”.

Η εκτροφή των εντόμων είναι εύκολη διότι μπορεί να γίνει σε οργανικά απορρίμματα, όπως για παράδειγμα τα απορρίμματα τροφίμων. Επίσης τα έντομα χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και παράγουν λιγότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου απ’ ό,τι τα ζώα της κτηνοτροφίας.

Η κατανάλωση εντόμων (εντομοφαγία) ήταν ανέκαθεν διαδεδομένη στην παραδοσιακή κουλτούρα ορισμένων περιοχών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. “Ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού τρώει έντομα και αυτό συμβαίνει διότι είναι νοστιμότατα και θρεπτικά”, λέει η Εύα Ούρσουλα Μίλερ.

Και φυσικά όταν η Βασίλισσα Ελισάβετ πήγε επίσκεψη στον Πάπα Φραγκίσκο, δεν του πήγε δώρο έντομα της Αγγλίας, αλλά καλούδια από το αγρόκτημα της -κρεατικά, αυγουλάκια, μέλι και… ουίσκι!

Έτσι την έχει δει την κλιματική αλλαγή ο ΟΗΕ να αντιμετωπίζεται, με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Και φυσικά, από πίσω κρύβονται και πολλά συμφέροντα.

Γι’ αυτά τα συμφέροντα, για το αν συμφέρει ο δυτικός άνθρωπος να έχει τελικά έναν εξασθενημένο οργανισμό, για τον ρατσισμό μεταξύ ζώων και φυτών που δημιουργεί το χορτοφαγικό κίνημα, για τον ευκολότερο έλεγχο της καλλιέργειας από της κτηνοτροφίας, για το ποιοι οργανισμοί έχουν ποιες ανάγκες και ποιοι όχι για καλύτερη ανάπτυξη -σωματική και πνευματική (κυριολεκτικά πνευματική με την έννοια της πνευματικότητας κι όχι της λειτουργίας του εγκεφάλου) θα έχουμε να λέμε πολλά στο μέλλον.

Προς το παρόν, βλέπουμε ότι η Ατζέντα 21 μπουκάρει με χίλιους τρόπους στη ζωή μας. Στη δουλειά μας, στο σπίτι μας, στο φαΐ μας, μην πω… και στο βρακί μας!