MENU

«Πραξικόπημα» από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης σε βάρος της Ελλάδας

Τους λόγους που κατέληξαν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών και οδήγησαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών. 
Ο κ. Βαρουφάκης άφησε αιχμές κατά των δανειστών για τη στάση τους στη διαπραγμάτευση, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που πρότειναν ήταν Μνημόνιο και τίποτε άλλο. «Δεν έγινε ποτέ αποδεκτή η πρόταση του Γάλλου ΥΠΟΙΚ, Σαπέν, για κοινό τόπο και ελπίδα», αποκάλυψε.
«Δεν ήταν βιώσιμη η πρόταση που μας πρότειναν. Δεν θα πέρναγε από την ελληνική Βουλή κι αυτό θα ήταν ρήξη από μόνη της»υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός και τόνισε πως την απόφαση για νέα υφεσιακά μέτρα θα έπρεπε να την πάρει μόνο ο ελληνικός λαός.
Ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε ότι ανακοινώθηκε από τον Ντάισελμπλουμ η δεύτερη συνεδρία χωρίς συμμετοχή της Ελλάδας.
«Δεν υπεγράφη από εμάς το κείμενο που αυτή τη στιγμή υπογράφεται. Ρώτησα αν ο Ντάισελμπλουμ είχε το δικαίωμα να προχωρήσει σε δήλωση χωρίς εμάς. Η απάντηση ήταν ότι μπορεί, γιατι μου είπαν ότι το Eurogroup δεν υπάρχει ως θεσμοθετημένο όργανο».
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να εφαρμόσει κάτι που δεν πιστεύουμε, χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού. Εάν ο ελληνικός λαός ήθελε να υπογράψουμε τη συμφωνία, θα το κάναμε ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ανασχηματισμό της κυβέρνησης».
Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε το Europgroup και για έλλειψη αξιοπιστίας. «Ετέθη σε εφαρμογή το πιο σκληρό πρόγραμμα σε καιρό ειρήνης, που απέτυχε. Και οι δύο πλευρές πρέπει να δουλέψουν την αξιοπιστία τους», είπε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένα προτείνει, τα χρήματα που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν (1,9 δισ. ευρώ) από τα κέρδη της ΕΚΤ το 2014, να δοθούν κατευθείαν στο ΔΝΤ. Ωστόσο, αυτό δεν έχει γίνει αποδεκτό.
Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά. «Το ερώτημα είναι σαφές. Αυτό που κάνουμε ως δημοκρατική χώρα, ρωτάμε τον ελληνικό λαό "ναι" ή "όχι". Όποιος λέει ότι το δημοψήφισμα έχει να κάνει με το ευρώ, ερμηνεύει λανθασμένα το ερώτημα. Δεν υπάρχει θέμα εξόδου από την Ευρωζώνη. Οποιοδήποτε τέτοιο ερώτημα για έξοδο ή μη από το ευρώ, θα παραβίαζε τις Συνθήκες».
Ο υπουργός Οικονομικών, τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση με τους εταίρους τις επόμενες ημέρες, ώστε την Κυριακή 5 Ιουλίου, η κυβέρνηση να προτείνει «Ναι» στο δημοψήφισμα.'
Εκτός... Eurogroup ο Βαρουφάκης
Χωρίς τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη θα συνεχιστεί η συνεδρίαση του Eurogroup.
Αν και στην αρχή επικράτησε σύγχυση ως προς τους λόγους της διακοπής, προφανώς έγινε ώστε ο οργισμένος με την Ελλάδα πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, να κάνει δηλώσεις για το ελληνικό ζήτημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πλέον τα περιθώρια ανατροπής της αρνητικής κατάστασης είναι ελάχιστα.
«Η Ελλάδα έκλεισε την πόρτα» επανέλαβε, επιβεβαίωσε ότι δεν εγκρίνεται παράταση του προγράμματος τονίζοντας ότι «αυτό λήγει την Τρίτη», και πρόσθεσε αυστηρά ότι στη συνέχεια το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεχίσει, χωρίς τον Γ.Βαρουφάκη, να εξετάσει τα επόμενα βήματα για τη διασφάλιση της σταθερότητας της ευρωζώνης.
Προφανώς σε αυτή την πρόβα της ευρωζώνης χωρίς την Ελλάδα, οι 18 θα επικεντρωθούν στο plan B.

 http://www.newsbomb.gr