MENU

ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΦΩΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΠΤΩΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΥΟ; ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ;

Το διαστημόπλοιο Dawn της NASA καθώς περνούσε δίπλα από τον πλανήτη νάνο Δήμητρα, που βρίσκεται στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, εντόπισε δύο φωτεινά σημεία, όπως αναφέρει το CNET.com.
Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς βρίσκεται εκεί.

Πριν από λίγο καιρό το διαστημόπλοιο αποκάλυψε ένα παράξενο, φωτεινό σημείο στην επιφάνεια της Δήμητρας, ενώ στη συνέχεια, ένα ακόμη φως φάνηκε και πάλι, όπως αποκαλύπτουν οι εικόνες της NASA. Οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι από το ζευγάρι παράξενων φώτων στην επιφάνεια του πλανήτη. Το διαστημόπλοιο της NASA φωτογράφισε τη Δήμητρα στις 19 Φεβρουαρίου από απόσταση περίπου 29.000 μιλίων.

"Το πιο φωτεινό σημείο είναι αρκετά μικρό για να αναλυθεί με την κάμερά, αλλά είναι πιο φωτεινό από οτιδήποτε άλλο στον πλανήτη. Αυτό ήταν πραγματικά απροσδόκητο και παραμένει μυστήριο για μας", δήλωσε ο Andreas Nathues, επικεφαλής ερευνητής της ερευνητικής ομάδας από το Ινστιτούτο Max Planck στη Γερμανία.


Τα μυστήρια "φώτα" της Δήμητρας

Αν και οι επιστήμονες προβληματίζονται για αυτά τα μυστήρια φωτεινά σημεία, έχουν κάποιες πιθανές εξηγήσεις. Η πιο προφανής αιτία δημιουργίας τους είναι ο πάγος, αν και αυτός θα αντανακλούσε περισσότερο από το 40% του συνόλου του φωτός που θα προσέκρουε στην επιφάνεια του. Η διαφορά αυτή μπορεί να εξηγηθεί από το όριο της διακριτικής ικανότητας της κάμερας σε αυτή την απόσταση. Οι επιστήμονες έχουν ήδη εντοπίσει υδρατμούς που προέρχονται από την επιφάνεια του πλανήτη δημιουργώντας πάγο. Πρόκειται, λοιπόν, για μια πιθανή εξήγηση.

Ο Chris Russell, βασικός ερευνητής της αποστολής Dawn, πιστεύει ότι το φωτεινό αυτό σημείο μοιάζει περισσότερο με κηλίδα ηφαιστειακής προέλευσης, και τονίζει ότι θα πρέπει να περιμένουμε για την καλύτερη ανάλυση του ώστε να μπορέσουν να βγάλουν οι ειδικοί πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Η θέση της Δήμητρας (Ceres) στο ηλιακό μας σύστημα

Το διαστημόπλοιο Dawn της NASA τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα στις 6 Μαρτίου, σε ένα ιστορικό επίτευγμα, και θα συνεχίσει τη συλλογή καλύτερων φωτογραφιών από τον συγκεκριμένο πλανήτη. Με τις φωτογραφίες, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν καλύτερα αν τα παράξενα φωτεινά σημεία είναι σημάδια ενός εξωγήινου πολιτισμού ή αν πράγματι είναι ηφαιστειακής προέλευσης.

Η Δήμητρα, με μέση διάμετρο 950 χλμ, αποτελεί το μεγαλύτερο σώμα στη ζώνη των αστεροειδών, μεταξύ του Άρη και του Δία.

Το διαστημόπλοιο Dawn χρησιμοποιεί ιοντική πρόωση, η οποία είναι πιο αποδοτική από ό,τι μια συμβατική χημική. Μέχρι τώρα, το Dawn έχει ολοκληρώσει περισσότερα από πέντε χρόνια συνεχούς ώθησης, χρόνο μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο σκάφος.