Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα, που γίνονται ολοένα και πιο συχνά, και την εξαφάνιση δεκάδων άγριων ζώων από τον πλανήτη μας «πυροδοτεί ο ανθρώπινος παράγοντας»,
υποστηρίζουν άλλη μία φορά δύο νέες μεγάλες μελέτες καλώντας τη διεθνή κοινότητα σε ουσιαστική δράση.
Σχεδόν 100 επιστήμονες από 14 χώρες ανέλυσαν 16 ακραία καιρικά φαινόμενα του 2013, με στόχο να προσδιορίσουν ποσοτικά τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας -μέσω της μορφής των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την καύση των ορυκτών καυσίμων- στο κλίμα και στο οικοσύστημα. Το πόρισμά τους, που δημοσιοποιήθηκε από την Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία, καταλήγει: «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ανθρώπινος παράγοντας επηρέασε την εμφάνιση αυτών των φαινομένων και είναι η κυριότερη αιτία της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη».
Στον πυρήνα της έρευνας τοποθετήθηκε το φαινόμενο του καύσωνα στην Αυστραλία, καθώς το 2013 ήταν ο θερμότερος χρόνος που έχει καταγραφεί τον τελευταίο αιώνα στη χώρα. Οπως προκύπτει από τις μελέτες, που διεξήγαγαν πέντε ανεξάρτητες ομάδες, η συχνότητα εμφάνισης του καύσωνα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το 1984 εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Την ίδια στιγμή από το Παρίσι, η ΜΚΟ WWF ανακοινώνει ότι περισσότερα από τα μισά ζώα του πλανήτη εξαφανίσθηκαν μέσα σε 40 χρόνια εξαιτίας της δράσης του ανθρώπου. «Οι διάφορες μορφές της ζωής είναι το βαρόμετρο της υγείας του πλανήτη μας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WWF Μάρκο Λαμπερτίνι, προειδοποιώντας: «Αδιαφορώντας για την τύχη τους, τρέχουμε προς το χαμό μας».
Από το 1970 ώς το 2010, ο δείκτης της WWF «Ζωντανός Πλανήτης», που μετρά την εξέλιξη 10.380 πληθυσμών 3.038 ειδών θηλαστικών, πτηνών, ερπετών, αμφιβίων και ψαριών, σημείωσε πτώση κατά 52%. Η περισσότερο πληγείσα ζώνη είναι η Λατινική Αμερική (-83%), ακολουθούμενη από κοντά από την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, και το μεγαλύτερο τίμημα πλήρωσαν τα είδη του γλυκού νερού (-76%), όταν τα χερσαία και τα θαλάσσια είδη μειώθηκαν κατά 39%.
ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ