MENU

Πρόκληση: Πλεόνασμα – ρεκόρ στη Γερμανία όταν η μισή Ευρώπη βουλιάζει

germania-europa-474x313-630x400
Παρά την ελληνική κρίση και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες,
η Γερμανία κατάφερε να έχει πλεόνασμα -ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς η γερμανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, εκμεταλλευόμενη κυρίως το ευρώ.


Χάρη στην ευνοϊκή κατάσταση στην αγορά εργασίας αλλά και στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με την Deutsche Welle, το γερμανικό κράτος (ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ομόσπονδα κρατίδια, δήμοι και ασφαλιστικά ταμεία) πέτυχε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 πλεόνασμα-ρεκόρ ύψους 21,1 δισ. ευρώ (+1,4 % επί του ΑΕΠ).

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, πρόκειται για το μεγαλύτερο πλεόνασμα που έχει καταγραφεί ποτέ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου εντός του έτους.

Παράλληλα η στατιστική υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι η γερμανική οικονομία συνέχισε την ανοδική της πορεία και την άνοιξη: με βασικό μοχλό τις εξαγωγές, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 κατά 0,4 % σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η Γερμανία συνεχίζει να επωφελείται από το αδύναμο ευρώ, το οποίο καθιστά τα προϊόντα Made in Germany πιο φθηνά σε χώρες εκτός ευρωζώνης. Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς, κατά το δεύτερο τρίμηνο οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,2 % την ώρα που οι εισαγωγές αυξήθηκαν μόλις κατά 0,8 %.
Στα ύψη τα φορολογικά έσοδα

Σημαντικότερη πηγή εσόδων για τα γερμανικά δημόσια ταμεία είναι οι φόροι. Λόγω του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού απασχόλησης τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν εκ νέου κατά 4,6 %. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος και περιουσίας αυξήθηκαν μάλιστα κατά 6,4 %.

Το ήμισυ του συνολικού πλεονάσματος αφορά τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό που κατέγραψε ένα συν της τάξης των 10,5 δισ. ευρώ, ενώ τo υπόλοιπo τους προϋπολογισμούς των κρατιδίων, των δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων.

Ειδικότερα, o προϋπολογισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ενισχύθηκε σημαντικά από τη δημοπράτηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας τον Ιούνιο, η οποία απέφερε στα ταμεία του υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιπρόσθετα έσοδα ύψους 4,4 δισ. ευρώ.

Πηγή: dw.com