MENU

ΣΥΡΙΖΑ από την πλήρη διάλυση, μέρος Β'

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ, μέρος δεύτερον και κρίσιμον. Για την ανάσχεση τουλάχιστον της εικόνας κατάρρευσης του κόμματος
που δόθηκε το τελευταίο δεκαήμερο από τις συνεχείς αποχωρήσεις στελεχών του.

Της Νίκης Ζορμπά

Ο Α. Τσίπρας χθες, απηύθυνε έκκληση στα στελέχη του να μην εγκαταλείψουν τη μάχη, συνεχίζοντας το κόμματικό "μασάζ" δια της επιστράτευσης επιχειρημάτων σχετικά με το πόσο δύσκολη, άνιση και σκληρή ήταν η μάχη που δόθηκε από την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση αλλά και δια του υποδόριου εκβιασμού: Όποιος δεν είναι μαζί μου είναι με τη διαπλοκή.
Ο Τσακαλώτος και οι "κόκκινες γραμμές"
"Περπατησιά" άνοιξε όμως με την ομιλία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έβαλε μεν τέρμα στο "θρίλερ" με την υποψηφιότητά του, άσκησε όμως εξαιρετικά σκληρή κριτική στην απελθούσα κυβέρνηση και την ηγεσία τόσο για τις προεκλογικές αυταπάτες με τις οποίες πορεύτηκε προεκλογικά τε και μετεκλογικά εγκαλώντας μάλιστα εμμέσως τον Α. Τσίπρα και του πέριξ αυτού για ενσυνείδητα ψεύδη ( σ.σ "Έλεγα ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν βγαίνει χωρίς φόρους, μου απαντούσαν: Χάνουμε ψήφους).
Η ομιλία του Ευ. Τσακαλώτου , ηγετικού στελέχους των "53" ήταν ο προπομπός της στάσης της Τάσης στη σημερινή ψηφοφορία με την οποία καλούνται οι συμμετέχοντες να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εν γένει στην επόμενη μέρα του κόμματος.
Ήδη ουκ ολίγα στελέχη των "53" έχουν ήδη αποχωρήσει ενώ οι εναπομείναντες δεν προτίθενται να δώσουν λευκή επιταγή στον Α. Τσίπρα.
Σε επίρρωση τούτου, εκπροσωπώντας την Τάση, ο Π. Λάμπρου, έθεσε συγκεκριμένους όρους και "κόκκινες γραμμές" για την ενότητα:
1. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε συνεργασίες με τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ , Ποτάμι.
2. Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε πρόγραμμα απο το οποίο θα απουσιάζει σχέδιο απεμπλοκής απο το Μνημόνιο
3.  Δεν θα δεχθούμε υποψηφιότητες που μας προσβάλλουν
4. Δεν θα μείνουμε απαθείς στην απαξίωση του κόμματος στις συλλογικές διαδικασίας.
Σήμερα, οι "53" αναμένεται να ανοίξουν και επισήμως τα χαρτιά τους, καταθέτοντας ξεχωριστό κείμενο, ενώ κατά πάσα πιθανότητα, θα ανασυντεθούν και οργανωτικά ( υπό νέο όνομα), καθώς και οι ίδιοι, έχουν υποστεί διάσπαση.
Α. Μητρόπουλος, εκτός ψηφοδελτίων
Στο μεταξύ, παρά τις διαβεβαιώσεις του τέως αντιπροέδρου της Βουλης ότι θα είναι στις λίστες του κόμματος καθώς έχει τη διαβεβαίωση του Α. Τσίπρα, ο κ. Μητρόπουλος μάλλον θα αποκλεισθεί από τα ψηφοδέλτια.
Κατά τον ίδιο, θεωρείται "ανεξέλεγκτος" από κάποιους στην ηγετική ομάδα, αλλά κατά τινές της Κουμουνδούρου, η ανακίνηση της υπόθεσης του αδήλωτου 1 εκατ. ευρώ, αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα παραμονής του στο κόμμα.

capital.gr