MENU

ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

.. Για να προστατευτεί η υγιής επιχειρηματικότητα.. Ή επί το ορθότερο η επιχειρηματικότητα του γνωστού πλέον ..γερμανικού ήθους και των εγχώριων συνεργατών τους..


Στο απυρόβλητο αφήνονται με τις διατάξεις που θα ψηφιστούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν εντοπιστεί ή πρόκειται να εντοπιστούν στο μέλλον για την έκδοση πλαστών τιμολογίων (ανύπαρκτες συναλλαγές και βέβαια χωρίς επιβολή φόρων) ή για την έκδοση εικονικών τιμολογίων (σε διαφορετικά ποσά από τα πραγματικά).


Ειδικότερα:

Από την ημερομηνία δημοσίευσης του πολυνομοσχεδίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καταργούνται πλήρως όλα τα αυτοτελή πρόστιμα που προβλέπονται μέχρι σήμερα για τις παραβάσεις της έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων, της έκδοσης ή της λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων!


Καταργείται η υπάρχουσα νομοθετική διάταξη που προβλέπει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, του 50% του περιεχομένου των τραπεζικών λογαριασμών, του 50% του χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων και του συνόλου του μη χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων στις οποίες διαπιστώνονται παραβάσεις έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων και έκδοσης ή λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας μεγαλύτερης από 300.000 ευρώ!


Τα πρόστιμα που ήδη έχουν επιβληθεί σε όσους επιχειρηματίες έχουν εντοπιστεί να εκδίδουν πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, να εκδίδουν ή να αποδέχονται εικονικά τιμολόγια, ακόμη και σε υποθέσεις που έχουν ελεγχθεί πριν από το 2014, μπορούν να καταβληθούν εφάπαξ από τους παραβάτες με εκπτώσεις από 20% μέχρι και 90%, ανάλογα με την «περίπτωση».

Την ίδια ώρα, στο πολυνομοσχέδιο, είτε για λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης, είτε για άλλους, εμφανίζονται μια σειρά από αντιφάσεις και ασάφειες, που ενδεχομένως να επιλυθούν στην πορεία με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων ή άλλης μορφής παρεμβάσεων. Για παράδειγμα και ενώ απαλλάσσονται από διοικητικά πρόστιμα και κατασχέσεις τα πλαστά τιμολόγια αξίας πάνω από 300.000 ευρώ, την ίδια ώρα προβλέπονται κατασχέσεις για παραβάσεις που αφορούν στην ανακριβή απόδοση φόρων ύψους πάνω από 150.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή δεσμεύεται το 50% των καταθέσεων, και το περιεχόμενο των θυρίδων, σύμφωνα με άλλη διάταξη.


Παράλληλα, προβλέπεται η άσκηση ποινικών διώξεων για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, κάτι που ισχύει και με τις υπάρχουσες νομοθετικές διατάξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η ποινή της κάθειρξης για απόκρυψη φόρου πάνω από 100.000 ευρώ για ΦΠΑ και 150.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση. Ποινές φυλάκισης προβλέπονται για μικρότερα ποσά