MENU

Πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;

Αμερικανός αναλυτής εξηγεί…Γιατί προκαλεί ανησυχία η κατάσταση στη Συρία, η εμπλοκή της Ρωσίας, οι σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας αλλά και τα τεκταινόμενα σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία – Το τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει «έκρηξη»
Πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος τον αιώνα που διανύουμε; Είναι απλό. Το φιτίλι μιας παγκόσμιας σύρραξης θα μπορούσε να ανάψει ένα μικρό γεγονός ή απλά ένα ατύχημα, γράφει ο Αμερικανός αναλυτής PW Singer, συγγραφέας του βιβλίου «Ghost Fleet: Αn Novel of the Next World War».
Η αλήθεια είναι πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με γεγονότα που δεν υπήρχαν καν πριν από μία δεκαετία. Ο συριακός εμφύλιος, η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους αλλά και οι αυξανόμενες αντιπαλότητες μεταξύ ΗΠΑ – Κίνα, η προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία αλλά και η επίδειξη δύναμης της Μόσχας στη Δύση που «ερεθίζει» το ΝΑΤΟ, φέρνουν στο προσκήνιο ψυχροπολεμικές εντάσεις και τις υπερδυνάμεις να ενισχύουν το ρόλο τους στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Τον 21ο αιώνα, ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να ξεκινήσει όπως και στο παρελθόν από ένα ατύχημα ή ένα μικρό γεγονός. Για παράδειγμα, ένα από τα ρωσικά βομβαρδιστικά την ώρα που κάνει βόλτες στα νατοϊκά σύνορα και ετοιμάζεται να σφυροκοπήσει θέσεις τζιχαντιστών στη Συρία, θα μπορούσε να συγκρουστεί με ένα βρετανικό RAF Typhoon, σημαίνοντας την έναρξη αερομαχιών που δεν έχει δει μέχρι σήμερα ο πλανήτης.
Την ίδια ώρα, ο ουρανός της Συρίας γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος με τα ρωσικά τζετ να ίπτανται σε απόσταση αναπνοής από τα αμερικανικά αεροπλάνα – αφού δεν υπάρχει μέχρι τώρα στρατιωτική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας ενώ η Μόσχα βομβαρδίζει περιοχές της Συρίας στοχοποιώντας θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
Στο μεταξύ, νατοϊκά αεροπλάνα σπεύδουν να συνδράμουν τουρκικά αεροσκάφη πάνω από τα σύνορα της Συρίας προκειμένου να βάλουν τέλος στις συνεχείς παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά.
Μπορεί όμως να μην ξεκινήσει ο πόλεμος από τον ουρανό αλλά από τη θάλασσα αφού είναι ανοιχτό κι ένα άλλο, καυτό μέτωπο: Αυτό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Μπορεί, δηλαδή, ένα γιαπωνέζικο ή αμερικανικό πλοίο να δεχτεί πρόκληση από ένα πλοίο του κινεζικού Ναυτικού. Παράλληλα η συνεχής κόντρα Πεκίνου-Ουάσινγκτον για κυβερνοκατασκοπεία, δεν είναι δύσκολο να πυροδοτήσει μία σύγκρουση Κίνας – ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον. Οι Κινέζοι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες πιστεύουν ότι η χώρα τους βρίσκεται στο επίκεντρο των αμερικανικών πολεμικών σχεδιασμών. Το Πεκίνο πιστεύει ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με την Κίνα- και ότι πρέπει να ετοιμαστεί και αυτό από την πλευρά του: Η σύγκρουση θα μπορούσε να ξεκινήσει μ΄ένα ατύχημα: Το αμερικανικό ναυτικό να αποστείλει πολεμικά πλοία παραβιάζοντας, σύμφωνα με την Κίνα, τα χωρικά της ύδατα και να ακολουθήσει θερμό επεισόδιο. Ή, από την πλευρά της η Κίνα να προσπαθήσει να σταματήσει τις αμερικανικές παραβιάσεις στην περιοχή ποντάροντας ότι η Ουάσινγκτον δεν θα ρισκάρει κάτι τέτοιο.Τα τελευταία χρόνια, Κίνα και ΗΠΑ ερίζουν για τα διαφιλονικούμενα νερά της Ανατολικής και νότιας Σινικής Θάλασσας. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Πεκίνο πως έχει αναλάβει αποσταθεροποιητικές, μονομερείς ενέργειες για την επιδίωξη των διεκδικήσεών του στα διαφιλονικούμενα νερά της Ανατολικής και νότιας Σινικής Θάλασσας ενώ ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινμπινγκ δεσμεύεται πως δεν πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα, όμως θα αντιδράσει με τον απαραίτητο τρόπο σε προκλήσεις από άλλες χώρες. Οι σχέσεις της Κίνας με την Ιαπωνία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες είναι τεταμένες λόγω των αμοιβαίων διεκδικήσεών τους στην πλούσια σε ορυκτά περιοχή με την Ουάσινγκτον να κρατά ξεκάθαρη στάση. Τα νησιά Σενκάκου, τα οποία η Κίνα διεκδικεί με το όνομα Νταογιού, τελούν υπό την ιαπωνική διοίκηση, βάσει τις αμοιβαίας αμυντικής συνθήκης μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας, διαμηνύει η αμερικανική κυβέρνηση.
Κι όλα αυτά την ώρα που παραμένουν ανοικτά τα μέτωπα στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία…
protothema.gr