MENU

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2016

Τι χρειαζόμαστε:




Υλικά

250 gr. βούτυρο μαλακό ή γάλακτος
8 αυγά
900 gr. αλεύρι
100 gr. κονιάκ
500 gr. ζάχαρη
6 - 7 πορτοκάλια μόνο το χυμό
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1
κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση

Σε μπολ βάζετε το βούτυρο, χτυπάτε καλά με σύρμα να ασπρίσει.
Σε άλλο μπολ βάζετε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και χτυπάτε να ασπρίσουν, ρίχνετε στο βούτυρο και ανακατεύετε, προσθέτετε το κονιάκ.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τον χυμό με τη σόδα και ανακατεύετε, μόλις αφρίσουν, ρίχνετε τον χυμό στο μπολ με το βούτυρο.
Σε καθαρό μπολ χτυπάτε με σύρμα τα ασπράδια να γίνουν σφικτή μαρέγκα και την ρίχνετε στο βούτυρο. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε τα ξύσμα και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτετε σιγά - σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, να γίνει απαλός πηκτός χυλός.
Ρίχνετε σε στρογγυλό βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 50 - 60 λεπτά ( βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί καλά, βυθίζοντας ένα καθαρό στεγνό μαχαίρι στο κέντρο. Πρέπει να βγει καθαρό ).
Βγάζετε, αφήνετε να κρυώσει ελαφρά και ξεφορμάρετε.
Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.