MENU

Ελλάδα: Η χώρα όπου άλλοι καλοπερνάνε και άλλοι πληρώνουν τον λογαριασμό...

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΑΝΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ.Μόλις στα 3,5 εκατομμύρια είναι ο ενεργός πληθυσμός στη χώρα μας σε σύνολο 10 εκ.κατοίκων. Από αυτούς στο αμιγές παραγωγικό

δυναμικό (αυτό δηλαδή που παράγει προστιθέμενη αξία) βρίσκονται μόλις 620.000. Δηλαδή ποσοστό 18% του ενεργού πληθυσμού. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι περίπου 320.000 αγρότες και οι απασχολούμενοι σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες, μεταποιητικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ενέργειας, μεταφορών και πληροφορικής.

Το υπόλοιπο 82% του ενεργού πληθυσμού απασχολείται στον τομέα παροχής υπηρεσιών είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα,δηλαδή σε τομείς που δεν παράγουν προστιθέμενη αξία αλλά απλώς μεσολαβούν μεταξύ ενός παραγόμενου προιόντος και της κατανάλωσης του.

Αν διερωτάστε πως είναι δυνατόν με 620.000 παραγωγικό δυναμικό να έχει η χώρα των 10 εκ.κατοίκων,και μάλιστα εν μέσω κρίσης, το βιοτικό επίπεδο που έχει, αυτό έχει εξήγηση. Είναι γιατί επί πολλά χρόνια αλλά ακόμη και σήμερα (με τα πρόσθετα δάνεια) διοχέτευε και διοχετεύει στους μεν λίγους τα "κόκαλα" και στους δε πολλούς τα κοκαλάκια". Ποια ήταν τα "κόκαλα" και ποια τα "κοκαλάκια";


Ηταν τα 350 δισ. ευρώ του δημόσιου χρέους που μεταφράστηκαν σε παχυλούς μισθούς δημοσίου 3.000 ευρώ και συντάξεις 3000 ευρώ, αλλά ακόμη και σε ικανοποιητικές αποδοχές για μισθωτούς που απασχολούνταν σε ορισμένες κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Ομως ακόμη και σήμερα και παρά τις περικοπές έρχονται νέα δάνεια για να πληρώνονται μισθοί,συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Μη ξεχνάμε ότι στη χώρα μας το Κράτος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης (60%του ΑΕΠ).

Εκτός των 350 δισ. δανείων είναι και τα 200 δισ. των κοινοτικών κονδυλίων που έκαναν τους Ελληνες (παρότι παράγουν ελάχιστα) να καλοπερνούν. Πακτωλός χρημάτων που μέσω του Κράτους μοιράστηκε αφειδώς σε πολλούς (από αγρότες μέχρι μεγαλοεργολάβους και προμηθευτές) και φανταστείτε έρχονται σύντομα και νέα κονδύλια (βλέπε πακέτο Γιούνκερ).

Ετσι καλοπερνάνε ακόμα και σήμερα αρκετοί ενώ συνεχίζουν να πλουτίζουν οι λίγοι... Δυστυχώς όμως το λογαριασμό του χρέους καλούνται να τον πληρώσουν κατά βάση άλλοι και παρά αυτοί που ευτύχησαν στην εποχή των παχιών αγελάδων. Τον πληρώνει ο άνεργος, ο σπουδαγμένος νέος των 500 ευρώ το μήνα, οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που καταστράφηκαν κλπ.

Το κράτος μας, όσο κι αν μοιάζει απίστευτο, σιτίζει 4 εκ.ανθρώπους. 800.000 είναι οι υπάλληλοι σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, 2,7εκ. οι συνταξιούχοι, συν 400.000 οι άνθρωποι που λαμβάνουν διάφορα προνοιακά επιδόματα. Αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου, γιατί πίσω από τα ποσά αυτά κρύβεται και ένα μέρος της παραοικονομίας (αδήλωτη εργασία) που συμπληρώνει τα εισοδήματα. Ετσι λοιπόν καλοπερνάει ο συνταξιούχος ετών 50 που εκτός από τη σύνταξη παίρνει και τα "μαύρα" του από την εργασία, ο συνταξιούχος των 1.000 ευρώ και πάνω (εφόσον δεν συντηρεί άνεργα παιδιά), ο δημόσιος υπάλληλος που δεν κατάλαβε ότι το λουκέτο στις Τράπεζες βούλιαξε επιχειρήσεις, ο μαγαζάτορας και ξενοδόχος των νησιών και όχι μόνο (26 εκ.τουρίστες δεν είναι λίγοι), και πάει λέγοντας. Ποιοι αγωνιούν για να επιβιώσουν χωρίς τη στήριξη τρίτων;

Πρώτα από όλα οι 1,5 εκ.άνεργοι, οι σπουδαγμένοι νέοι που αμείβονται με 500 ευρώ το μήνα, οι μικρομεσαίοι που έβαλαν λουκέτο στα μαγαζιά τους, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που κυνηγάνε πελάτη με το κιάλι, οι απλήρωτοι για μήνες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι μερικώς απασχολούμενοι (για λίγα μεροκάματα και αν), οι πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι με μικρές και κακοπληρωμένες σοδειές κλπ.

Για αυτούς που κακοπερνάνε και καλούνται να πληρώσουν και το λογαριασμό ποιος θα νοιαστεί;

newpost.gr