«Η Βραζιλία χάνει τη μάχη της καταπολέμησης του κουνουπιού που μεταδίδει τον ιό Ζίκα.»Η προειδοποίηση ήρθε από τα χείλη της Προέδρου της χώρας
Ντίλμα Ρουσέφ την ίδια στιγμή που έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές ότι ίσως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο δεν θα πρέπει να γίνουν αν δεν μπορέσει η Βραζιλία να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Παράλληλα η Ρούσεφ άδραξε την ευκαιρία για να κάνει έκκληση για μια πανεθνική προσπάθεια προκειμένου να εξαλειφθούν τα έντομα αυτά.
Η Ρουσέφ κάλεσε τους Βραζιλιάνους να αποστραγγίζουν τα στάσιμα νερά από λακκούβες και ανοιχτές δεξαμενές, όπου αναπαράγονται τα κουνούπια. Στις 13 Φεβρουαρίου 200.000 στρατιώτες θα ριχτούν στην πανεθνική «μάχη» για την εξάλειψη του κουνουπιού.
Στον γειτονικό Ισημερινό έχουν καταγραφεί 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας, αλλά υπάρχουν και άλλα 67 «ύποπτα» κρούσματα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε έξι επαρχίες της χώρας, ακόμη και στα Νησιά Γκαλαπάγκος. Μέχρι στιγμής πάντως καμία έγκυος δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα της ασθένειας στον Ισημερινό.
«Είμαστε προετοιμασμένοι», διαβεβαίωσε η υπουργός Υγείας Μαργκαρίτα Γκεβάρα. «Μόλις έκανε την εμφάνισή του ο ιός ενεργοποιήσαμε τα σχέδιά μας για την αντιμετώπισή του», εξήγησε.
Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που θα συγκληθεί εκτάκτως τη Δευτέρα φοβάται ότι θα ο ιός θα μπορούσε να πλήξει έως και 4 εκατομμύρια ανθρώπους στην αμερικανική ήπειρο.
Ήδη πάντως ο ιός έχει κάνει την εμφάνιση του και στην Ευρώπη. Πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Ζίκα καταγράφηκαν στη Γερμανία στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Ιανουαρίου 2016. Ο ιός αυτός μεταδίδεται από τα κουνούπια και έχει προσβάλλει πολλούς ανθρώπους στην αμερικανική ήπειρο από το 2015.
Δεν θεωρείται ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εάν όμως ένα υγιές κουνούπι τσιμπήσει έναν φορέα του ιού Ζίκα, το κουνούπι γίνεται φορέας και το τσίμπημά του θα οδηγήσει στη συνέχεια σε μόλυνση, εάν τσιμπήσει ένα υγιές άτομο.
Ο ιός θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος για τις εγκύους και τα μωρά τους, καθώς συνδέεται με τη δραματική αύξηση στα περιστατικά μικροκεφαλίας. Μία μολυσμένη μητέρα το μεταφέρει στο νεογέννητο παιδί της. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον Ζίκα ο οποίος σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει παράλυση.
Ο ιός Ζίκα μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος και έχει επίσης ανιχνευθεί σε ανθρώπινο σπέρμα. Ο ιός μεταφέρεται από το κουνούπι-τίγρης και προκαλεί πυρετό. Πήρε το όνομά του από δάσος της Ουγκάντα, όταν και ταυτοποιήθηκε σε μαϊμού, κατά τη διάρκεια επιδημίας κίτρινου πυρετού, το 1947. Μεταδίδεται από το είδος κουνουπιών Aedes, τα οποία επίσης ευθύνονται για την εξάπλωση του δάγκειου πυρετού, του κίτρινου πυρετού και του ιού Chikungunya.
crashonline