MENU

Ο Θρυλικός Martin Armstrong

«Το ανώτερο σημείο της οικονομικής κρίσης θα έρθει το 2020, αλλά το άμεσο αποτέλεσμα της κρίσης
 θα δημιουργήσει καταστάσεις-σοκ το 2017» Martin Armstrong

Ο Θρυλικός Martin Armstrong δεν είναι ακόμη ένας οικονομολόγος


Ο Αμερικανός Μάρτιν Αρμστρονγκ κατόρθωσε να γίνει εκατομμυριούχος στα 15 του, να βρει ένα μοντέλο που προβλέπει τις διεθνείς οικονομικές κρίσεις και να μπει φυλακή για 12 χρόνια, χωρίς να δικαστεί ποτέ. Το 1999, το FBI έκανε έφοδο στο γραφείο του και κατέσχεσε τον υπολογιστή του. «Το έκαναν γιατί μπορούσαν. Όταν απολογούμουν μπροστά στο Κογκρέσο, είχα περιουσία άνω των 3 τρισ. δολαρίων, τη στιγμή που το χρέος των ΗΠΑ ήταν 6 τρισ.! Με εγκαλούσαν ακριβώς γιατί μελετούσα το χρήμα, χωρίς να το λαμβάνω υπόψη».

Στη φυλακή μελέτησε Νομικά και κατόρθωσε το site του να έχει 3 εκατ. επισκέπτες τον μήνα. Με βάση το επιστημονικό του μοντέλο (όπως ο Μάντελμπροτ μίλησε για τη φράκταλ γεωμετρία στον χώρο, ο Αρμστρονγκ έκανε το ίδιο στον χρόνο. Παίρνει, δηλαδή, την εξέλιξη ενός μεγέθους στον χρόνο -φτιάχνει μια χρονοσειρά- και καταγράφει ομοιομορφίες σε διαφορετικές χρονικές κλίμακες), προέβλεψε ακριβώς τη μέρα της χρηματιστηριακής κρίσης του Nikkei το 1989, της Ρωσίας το 1998 κ.ά. Έχει σπουδάσει Ελληνική και Ρωμαϊκή Ιστορία, έχει κάνει ειδικές μελέτες για την οικονομία της αρχαίας Ελλάδας και βέθηκε στη χώρα μας με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «The Forecaster» για τον ίδιο.

Ο Martin Armstrong, πρώην οικονομικός σύμβουλος επενδύσεων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση τις ΗΠΑ, ανέπτυξε ένα υπολογιστικό μοντέλο βασισμένο στον αριθμό π και άλλες κυκλικές θεωρίες, το οποίο του επέτρεψε την πρόβλεψη οικονομικών κρίσεων, όπως η “Μαύρη Δευτέρα” του 1987 ή η οικονομική κατάρρευση της Ρωσσίας το 1998, με τρομακτική ακρίβεια. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ίδρυσε την εταιρία οικονομικών προβλέψεων και συμβουλών Princeton Economics International. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν τις προβλέψεις του.


Όταν η αναγνώρισή του μεγάλωσε και εξέχοντες τραπεζίτες της Νέας Υόρκης τον κάλεσαν να τους βοηθήσει στη χειραγώγηση των αγορών, ο Armstrong αρνήθηκε επανειλημμένα. Το 1999, το FBI εισέβαλε στα γραφεία της εταιρίας του, κατάσχεσε το υπολογιστικό του μοντέλο και τον κατηγόρησε για απάτη 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όταν ο Άρμστρονγκ αρνήθηκε να παραδώσει στην κυβέρνηση τον πηγαίο κώδικα για το μοντέλο του, οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου και κρατήθηκε για 7 χρόνια, χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη. Ήταν μια προσπάθεια να τον αποτρέψουν να ανοίξει δημόσια συζήτηση για την πραγματική απάτη χρεών που ‘χτιζόταν’ εδώ και δεκαετίες. Ο Armstrong προβλέπει ότι μια κρίση δημοσίου χρέους άρχισε να ξεδιπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την 1η Οκτωβρίου 2015 – ένα σημαντικό σημείο καμπής του αριθμού π που το υπολογιστικό του μοντέλο προέβλεψε πριν από πολλά χρόνια.

• Γιατί γίνατε οικονομολόγος;

Εξαιτίας του Μίλτον Φρίντμαν. Είχε έρθει σε μια ομιλία μου, όταν ήμουν απλός έμπορος, χωρίς ενδιαφέρον για τα Οικονομικά. Τότε μου είπε πως κάνω αυτό που πάντα ονειρευόταν ο ίδιος δηλ. να κάνω πράξη σοβαρές οικονομικές θεωρίες. Όταν κάλεσαν εμένα στην Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, αντί για ακαδημαϊκούς των Οικονομικών, είχα σοκαριστεί. Τότε κατάλαβα πως είχα τόση εμπειρία που όλοι οι ακαδημαϊκοί θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν, αλλά δεν μπορούσαν.

• Προβλέπετε και λύσεις εκτός από οικονομικά αδιέξοδα;

Το χρήμα, όσο ήταν «προϊόν», απαιτούσε φορολογία. Τώρα, που οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά, δεν υπάρχει ανάγκη φορολόγησης. Στη Γαλλία, η Κεντρική Τράπεζα έχει «δημιουργήσει χρήμα», με 0% τόκο, για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Τα προβλήματα με το παρόν οικονομικό σύστημα της Ε.Ε. είναι πως τα χρέη των χωρών δεν είναι βιώσιμα. Γι’ αυτό η νεολαία δεν έχει μέλλον. Γι’ αυτό η αφρόκρεμα των παιδιών σας εγκαταλείπει την Ελλάδα. Γι’ αυτό μειώνεται ο ρυθμός γεννήσεων. Ακόμη και στη Ρωσία, το κράτος δίνει χρήματα στις νεαρές γυναίκες για να τεκνοποιήσουν. Ωστόσο, κανείς δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Η λύση είναι να περιορίσουμε πάρα πολύ τον κρατικό δανεισμό και την υπερφορολόγηση των πολλών. Ο κομμουνισμός κατέρρευσε γιατί δεν επέτρεπε την καινοτομία, η οποία δημιουργείται από τους ιδιώτες. Ή θα αλλάξουμε (μεταρρυθμιστούμε) ή θα πεθάνουμε.

• Αν η επόμενη οικονομική κρίση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς σας, γίνει σε λίγες μέρες, τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Στην Ελλάδα η κρίση ξέσπασε αρχές του 2010, ακριβώς τη μέρα που είχα προβλέψει. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κανονικότητα στο πότε συμβαίνουν αυτές οι κρίσεις, που είναι π (3,14)x1.000 ημέρες. Το ίδιο σημείο καμπής σε προηγούμενο κύμα «κρίσης» ήταν η 11/9 με τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους. Το τι έγινε το 2015 σχετίζεται και με την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι Ελληνες στην κυβέρνησή τους. Το σίγουρο είναι ότι μιλάμε για ακόμη ένα «νέο κύμα». Αυτό που ζήσατε στην Ελλάδα θα εξαπλωθεί τώρα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ακόμη και στις ΗΠΑ, που ήταν η μόνη οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, ακόμη και σε σχέση με της Κίνας ή της Ιαπωνίας, κι αυτή θα αρχίσει να πέφτει. Το ανώτερο σημείο της οικονομικής κρίσης θα έρθει το 2020, αλλά το άμεσο αποτέλεσμα της κρίσης θα δημιουργήσει καταστάσεις-σοκ το 2017.

• Ένα σχόλιο για τις πολιτικές της Ε.Ε.


Η Ε.Ε. είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε σε μένα, το 1997, όταν σχεδίαζαν το «ευρώ». Τους είπα ότι θα ήταν μια αποτυχία, εκτός αν ενοποιούσαν τα κρατικά χρέη όλων των χωρών-μελών. Μου είπαν πως «καταλαβαίνουν», αλλά πως οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί δεν θα συμφωνούσαν σε κάτι τέτοιο, οπότε πρώτα θα έφτιαχναν την ευρωζώνη και μετά θα ασχολούνταν με τα χρέη. Και τώρα οι πολιτικοί στην Ε.Ε. καταστρέφουν λαούς με τη λιτότητα, για να σώσουν τους τραπεζίτες. Αυτοί οι άνθρωποι μιλούν μόνο με αριθμούς, αλλά δεν έχουν ιδέα για το τι σημαίνει «νομισματική πολιτική». Η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ, τα χρέη της αυτομάτως αυξήθηκαν και τώρα υποφέρει εξαιτίας του. Η τρόικα δεν είναι εκλεγμένη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν λαμβάνει υπόψη της τις κυβερνήσεις. Ολοι οι Ευρωπαίοι ζείτε σε καθεστώς δικτατορίας, όχι δημοκρατίας. Το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ, λόγω της απίστευτης γραφειοκρατίας. Τίποτα δεν μπορεί να κάνει ο Ομπάμα. Ολος ο δυτικός κόσμος είναι προβληματικός πλέον.

• Είστε τσαρλατάνος ή ιδιοφυΐα;

Είμαι πλούσιος. Αρκετά πλούσιος ώστε ό,τι κάνω να το κάνω μόνο και μόνο από ευχαρίστηση. Δεν ασχολούμαι πλέον με την κεφαλαιοκρατική διαχείριση. Για μένα ο ορισμός της «ιδιοφυΐας» συνάδει με αυτόν του «αντικομφορμιστή». Αυτό είμαι. Ιδιοφυΐα δεν είναι κάποιος που ξέρει τα πάντα, αλλά αυτός που είναι πρόθυμος να αναγνώσει και να ακολουθήσει τα αποτελέσματα των ερευνών του. Αυτό δεν έκανε και ο Σωκράτης; Το Μαντείο των Δελφών έλεγε πως ήταν ο σοφότερος όλων. Αυτός πίστευε ότι δεν ήξερε τίποτα. Η αναγνώριση της «άγνοιάς» του τού έδινε τη δυνατότητα να έχει σφαιρική, άρα και καθολική, αντίληψη του όποιου θέματος. Γι’ αυτό και τον σκότωσαν. Κι εγώ είμαι έτοιμος να φύγω από τη ζωή. Δεν έχω πια καμία φιλοδοξία. Οπότε απλώς μεταγγίζω γνώσεις. Πολλοί αμφισβητούν αυτά που λέω, πράγμα απόλυτα αναμενόμενο. Είμαι υπέρμαχος της ελευθερίας -όχι μόνο της σκέψης. Μιας ελευθερίας, που θα έπρεπε να είναι το μέγιστο μέλημα κάθε κυβέρνησης. Μάχομαι κατά της διαπλοκής, αλλά έχω δει ότι δεξιοί κι αριστεροί ηγέτες το ίδιο είναι. (συνέντευξη του το 2009)

H Xρονιά της Τέλειας Καταιγίδας για τις κεντρικές τράπεζες

Θα επαληθευθεί για μια ακόμη φορά ο θρυλικός Martin Armstrong

ΣΤΑ 212 τρισεκ. δολάρια έχει εκτιναχθεί το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος παγκοσμίως

ΑΞΙΖΕΙ να επισημανθούν οι εξωφρενικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και των πολιτικών από το 2008: * 637 μειώσεις επιτοκίων από την κατάρρευση της Bear Sterns. * 12,3 τρισ. δολ. αγορές ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες τα τελευταία 8 χρόνια. * 8,3 τρισ. δολ. κυβερνητικού χρέους παγκοσμίως αυτή τη στιγμή έχουν απόδοση 0% ή και χαμηλότερη. * 489 εκατ. άνθρωποι ζουν πλέον σε χώρες με αρνητικά επιτόκια (π.χ. Ιαπωνία, Ευρωζώνη, Ελβετία, Σουηδία, Δανία).

ΒΑΣΕΙ των CDS, ο φόβος αυξάνεται ραγδαία και οι ευρωπαϊκές τράπεζες καταρρέουν ταχύτερα απ’ ότι το 2008. Τα CDS συνέχισαν να ανεβαίνουν την προηγούμενη εβδομάδα, ειδικά εκείνα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Στο -0,92% κυμαίνεται η πλέον αρνητική απόδοση στον κόσμο (το 2ετές ελβετικό κρατικό ομόλογο). Και παρόλ’ αυτά, τα τεράστια επίπεδα χρέους και τα αρνητικά επιτόκια δεν έχουν καταφέρει να αναθερμάνουν την αμερικανική, την ευρωπαϊκή ή τις ασιατικές οικονομίες.

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ: Διαβεβαιώνουν τον κόσμο ότι η πρόσφατη κάμψη στις αγορές της τάξης του 10%-20% είναι μία προσωρινή ανωμαλία και ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μία επανάληψη του 2008. Έχουν δίκιο!! Απλά, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ πιο ανησυχητική και διαδεδομένη. Το παγκόσμιο χρέος είναι 50% υψηλότερο, τα επιτόκια είναι μηδενικά.

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ τραπεζών σε δολάρια: Σύνολο κεντρικών τραπεζών 15,5 τρισ. δολάρια
FED 4,4 τρισ. δολάρια -ΕΚΤ 3 τρισ. δολάρια -Bank of Japan 3,4 τρισ. δολάρια -Κεντρική Τράπεζα της Κίνας 4,9 τρισ. δολάρια

ΕΚΤ: Η ΕΚΤ είναι η μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα που συνεχίζει να διατηρεί πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ευρύτατης κλίμακας σε εξέλιξη και μάλιστα μπορεί να παραταθεί και μετά το 2017 όπως ανέφερε ο επικεφαλής της M. Draghi.

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, ενώ ο πόλεμος και οι αναταραχές εξαπλώνονται σε όλο τον πλανήτη. Η κατάρρευση στα χρηματιστήρια ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με παρόμοιες καταρρεύσεις στο παρελθόν.

ΚΑΙ όχι μόνον οι κεντρικοί τραπεζίτες δημιούργησαν τις συνθήκες για μία καταστροφική κατάρρευση των χρηματιστηρίων, αλλά έπεισαν και τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών να προχωρήσουν σε επαναγορά των μετοχών τους την στιγμή που οι μετοχές τους βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.

ΜΟΧΛΕΥΣΗ: Οι ισολογισμοί των κυριότερων κεντρικών τραπεζών (ΕΕ, FED, Βρετανίας, Ιαπωνίας και Κίνας) έχουν εντυπωσιακά αυξηθεί στα 15 τρισ. δολάρια. Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης υποχρέωσαν τις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα και τραπεζικά assets και αυτό είχε σαν συνέπεια υπερδιογκωμένους ισολογισμούς. Οι 5 μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες διαχειρίζονται 15 τρισεκ. δολάρια assets. Η ΕΚΤ έχει 29 φορές μοχλεύσει τα κεφάλαια της αλλά η FED 95 φορές.

ΟΙ κεντρικοί τραπεζίτες και οι εγκλωβισμένοι πολιτικοί ήξεραν ότι η μαζική έκδοση περισσότερου απλήρωτου χρέους δεν θα έλυναν κανένα από τα προβλήματα. Ο στόχος τους ήταν να κρατήσουν την παγκόσμια οικονομία στην επιφάνεια του νερού και να μην την αφήσουν να βουλιάξει, ώστε οι ιδιοκτήτες των τραπεζών και οι ηγέτες των επιχειρήσεων δεν θα αναγκάζονταν να αποδεχθούν τις συνέπειες από τις «εγκληματικές τους» πράξεις και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λεηλατούν τον παγκόσμιο πλούτο ανενόχλητοι.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ οικονομία: Εχει επιδεινωθεί από τα μέσα του 2014, με τους πολιτικούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες να επιταχύνουν την έκδοση χρέους, με τη συνολική αύξηση στο παγκόσμιο χρέος τα τελευταία 8 χρόνια να ανέρχεται σε 70 δισ. ευρώ, γεγονός που συνιστά μία αύξηση της τάξης του 50%.

ΡΕΚΟΡ: Με 142 τρισ. δολ. χρέους να είναι αρκετά για να καταρρεύσει η παγκόσμια οικονομία το 2008, μόνο ένας σχιζοφρενής θα εφάρμοζε μία «λύση» που αύξησε το παγκόσμιο χρέος στα 212 τρισ. δολ. τα επόμενα 7 χρόνια, σκεπτόμενος ότι αυτό θα έλυνε το πρόβλημα που δημιούργησε το υπερβολικό χρέος.

ΣΤΑ 212 τρισεκ. δολάρια έχει εκτιναχθεί το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος παγκοσμίως με βάση έκθεση της εταιρίας McKinsey. Συγκεκριμένα το παγκόσμιο χρέος δημόσιο και ιδιωτικό αυξήθηκε κατά 57 τρισ. δολ. μεταξύ 2008 και 2ου τριμήνου 2014 ενώ ο παγκόσμιος λόγος χρέους προς ΑΕΠ ανέρχεται στο 286%.

ΣΤΟΧΟΣ: Να κρατήσουν την παγκόσμια οικονομία στην επιφάνεια του νερού και να μην την αφήσουν να βουλιάξει, ώστε οι ιδιοκτήτες των τραπεζών και οι ηγέτες των επιχειρήσεων δεν θα αναγκάζονταν να αποδεχθούν τις συνέπειες από τις «εγκληματικές τους» πράξεις και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λεηλατούν τον παγκόσμιο πλούτο ανενόχλητο

ΤΟ ράλι στις τιμές του πετρελαίου και τα θετικά στοιχεία για την κατανάλωση στις ΗΠΑ οδηγούν σε σταθεροποίηση τα χρηματιστήρια της Ασίας, με τη Σαγκάη να πρωταγωνιστεί καταγράφοντας ισχυρά κέρδη. Ειδικότερα, ο Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο 3,31% στις 2.837 μονάδες.

ΧΑΛΑΡΩΣΗ: Η έκδοση χρέους και η χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed και των άλλων κεντρικών τραπεζών λειτούργησε ευεργετικά για την άνοδο των τιμών των μετοχών στα ιστορικά υψηλά του 2015. Όμως, όταν οι στρόφιγγες της ποσοτικής χαλάρωσης έκλεισαν, οι δείκτες και η κινητικότητα στις αγορές μηδένισε και τώρα σημειώνουν τεράστιες απώλειες. @mikrometoxos.gr /2016


Τρια τρέχοντα προβλήματα του αόρατου χρήματος

1.Πριν χρόνια έγινε διασταύρωση των πωλήσεων που είχαν γίνει με κάρτα και των δηλωθέντων εισοδημάτων στην φορολογική δήλωση. Εκεί το υπουργείο οικονομικών ανακάλυψε πολλές πωλήσεις μέσω καρτών, που είχαν γίνει χωρίς όμως την έκδοση φορολογικής απόδειξής. 2.Την περασμένη Τρίτη, Αμερικανός δικαστής αποφάσισε πως η Apple θα έπρεπε να βοηθήσει το FBI στην έρευνά του, ξεκλειδώνοντας το iPhone ενός εκ των δραστών της επίθεσης στο San Bernadino, ώστε να διαπιστωθούν πιθανοί δεσμοί του με το Ισλαμικό Κράτος. Η δικαίωση του FBI όμως θα σκορπίσει ανησυχία σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου και των κινητών. Η κυβέρνηση ζητά από την Apple να χακάρουμε τους χρήστες μας … αν η κυβέρνηση αναγκάσει την Apple να το κάνει “φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν της εταιρείας που δραστηριοποιούνται στο “Ίντερνετ των Πραγμάτων” καταλήγει η Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών.

3. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Ubiquiti Networks αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημοσίως ότι η εταιρεία του έχασε το ποσό των 46,7 εκατ. δολαρίων, κάπου στο δρόμο ή ορθότερα στους δαιδάλους των τραπεζικών μεταβιβάσεων και εμβασμάτων ανά την υφήλιο. Του έφαγαν εν μια νυκτί 47 εκατ. δολάρια! Το λογική ή όχι έγκειται στο πόσο μπορεί να κατανοήσει κάποιος τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων στο νέο, διευρυμένο και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Με 14 online μεταφορές κεφαλαίων σε διάστημα 17 ωρών, μέσω τραπεζών σε Ρωσία, Κίνα, Ουγγαρία και Πολωνία. Και όλα αυτά σε μία εταιρεία εισηγμένη στη Wall Street όπου υποτίθεται πως η λειτουργία της ελέγχεται εξονυχιστικά από τη διοίκησή της, καθώς οι αρχές ελέγχου των ΗΠΑ δεν αστειεύονται. Φαντάσου τώρα στην Ελληνική Μπανανία.

Με την τεχνολογία ποτέ δεν είσαι εξασφαλισμένος, είτε γιατί εύκολα σε παρακολουθούν, είτε γιατί εύκολα σε κλέβουν κι όχι μόνο για τό ποσό που έχεις πάνω σου, όπως αν είχες μετρητά. Εαν γίνει δε συχνό φαινόμενο οι τράπεζες κι τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα συχνό αριθμό απωλειών. Πάντοτε στην αρχή σε καλύπτουν, σου δίνουν δώρα κι μετά γίνεσαι ένας αριθμός στο σύνολο των πληγέντων. Υπάρχουν δικλείδες, υπάρχουν όμως κι όρια κέρδους που πρέπει να κρατήσουν αμετάβλητα. Η τεχνολογία είναι τομέας διαρκών εξελίξεων κι αλλαγών που κάποια στιγμή οι εταιρίες κι φυσικά κι οι τράπεζες χάνουν στην πορεία χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες αρπάζουν οι αετονύχηδες. Τα λεγόμενα κενά ασφαλείας, είτε για το κόστος, είτε γιατί δεν μπορούν να συγχρονιστούν (πολλές φορές δεν ανανεώνουν, ενημερώνουν, εγκαταλείπουν έως ένα βαθμό τις ιστοσελίδες τους, άρα την ασφάλεια φαντάσου). Να ευχόμαστε να μην πέσουμε στην πλεκτάνη της μιάς στιγμής κι μετά ψάξε, πλήρωσε και κλάψε.

Στην Ε.Ε. η δημοκρατία δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, απλώς δεν υπάρχει, έχει γίνει υποχείριο του χρηματοοικονομικού καπιταλισμού. Ως προς το δέον γενέσθαι, πρέπει να επιμείνουμε στην αναγκαία σχέση ανάμεσα στην πολιτική και την ηθική, την εξουσία και την αρετή

Το χρέος είναι πρώτα απ’ όλα η επίλυση του διλήμματος του καπιταλισμού, ο οποίος θέλει να ζει με χαμηλούς μισθούς, για να αυξάνει το κέρδος, και υψηλή κατανάλωση, για να αποφεύγει κρίσεις υπερπαραγωγής. Ο εργαζόμενος, ο οποίος πληρώνεται λιγότερο απ’ ό,τι δικαιούται, μπορεί να καταναλώνει συσσωρεύοντας χρέη. Μ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η εξάρτησή του από τον εργοδότη (διότι δεν θα μπορεί να πληρώσει το δάνειο για το σπίτι κ.λπ.), αλλά υπάρχει και μια δεύτερη εξάρτηση, προς τις τράπεζες, οι οποίες κερδίζουν διά μέσου των επιτοκίων για το χρέος. Ο καταναλωτής-οφειλέτης είναι ένα ευάλωτο κοινωνικό ον, το οποίο μπορεί να εκβιαστεί, πολιτικά απομονωμένο (υπάρχουν συνδικάτα, κόμματα των εργαζομένων και όχι των οφειλετών). Με κάποιες διαφορές η ίδια εξάρτηση από τους δανειστές και από τις τράπεζες ισχύει και για τις χώρες που έχουν χρέος προς το εξωτερικό.

Ξέρουμε ποια είναι η εναλλακτική ανάμεσα στην πολιτική υποδούλωση στους δανειστές και τη χρεοκοπία, η οποία φέρνει μαζί της υποχρεωτικά μια βαθιά κοινωνική κρίση (ανεργία, τέλος του κοινωνικού κράτους, υποτίμηση). Το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος είναι ένα ισχυρό όργανο του χρηματοοικονομικού καπιταλισμού, εθνικού και διεθνούς, για να αυξηθούν τόσο το κέρδος όσο και ο πολιτικός έλεγχος. Αλλά για να αποφύγουμε τη δημιουργία χρέους, διατηρώντας αποδεκτά επίπεδα καθημερινής ζωής και κοινωνικού κράτους, θα έπρεπε να μειωθούν με δραστικό τρόπο οι κοινωνικές και οικονομικές διαφορές ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.

ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ

Ο θρυλικός οικονομολόγος Martin Armstrong αναφέρει ότι υπάρχει μια «μυστική συνάντηση για τον τερματισμό των μετρητών που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο πριν από το τέλος του μήνα» όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από την ΕΚΤ και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο Armstrong, ο οποίος είναι γνωστός για την επιτυχή πρόβλεψη του το 1987 της Μαύρης Δευτέρας, καθώς και το 1998 της ρωσικής οικονομικής κατάρρευσης, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του ότι κανένα ειδησεογραφικό μέσο δε έχει αναφερθεί στο επικείμενο συνέδριο. «Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά περίπλοκο ότι είμαι ο μόνος που αναφέρω την μυστική αυτή συνάντηση στο Λονδίνο. Οι Kenneth Rogoff του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, θα ειδηγηθούν στις κεντρικές τράπεζες να υποστηρίξουν την εξάλειψη κάθε μετρητού για να αναλάβουν και να φέρουν σε πέρας τη μέρα όπου τίποτε δεν θα μπορείτε να αγοράσετε ή να πουλήσετε χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης» γράφει ο Armstrong.

Σε αυτή τη συνάντηση θα είναι εκπρόσωποι από την Federal Reserve, την ΕΚΤ, καθώς και από τις ελβετικές και τις κεντρικές τράπεζες της Δανίας. Όλοι θα συμμετάσχουν σε αυτό το «σημαντικό συνέδριο στο Λονδίνο. Καλύτερα να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά σε αυτή τη γέννηση μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά, η οποία έρχεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν. Γιατί αυτή η μυστική συνάντηση; Κάτι μυρίζει άσχημα εδώ», καταλήγει ο Armstrong.

Ο Willem Buiter, για τον οποίο ο Armstrong αναφέρει ότι μιλάει στη μυστική συνάντηση, υποστήριξε πρόσφατα την κατάργηση των μετρητών συνολικά, προκειμένου να «λυθεί το πρόβλημα των κεντρικών τραπεζών του κόσμου, με αρνητικά επιτόκια.»

Πέρυσι, ο Kenneth Rogoff, επίσης, πρότεινε την «εξάλειψη των φυσικών νομισμάτων» για να σταματήσει δήθεν η «φοροδιαφυγή και οι παράνομες δραστηριότητες», αλλά και για πρόληψη της απόσυρσης των χρημάτων, όταν τα επιτόκια θα είναι κοντά στο μηδέν. Σε περόμοιες δηλώσεις κινήθηκε ο πρώην οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Jim Leaviss στην Telegraph για μια κοινωνία χωρίς μετρητά, η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τον «εξαναγκασμό όλων να περάσουν σε ηλεκτρονικούς λογαριασμούς ΜΙΑΣ τράπεζας» η οποία πρέπει «να ελέγχεται άμεσα από την κυβέρνηση»

Μεγάλες τράπεζες τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και τις ΗΠΑ ήδη θεωρούν την μετακίνηση μετρίως μεγάλων ποσών σε μετρητά ως ύποπτη δραστηριότητα. Σύμφωνα με αναφορές που προέκυψαν τον Μάρτιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρήγγειλε στους τραπεζικούς υπαλλήλους να καλούν την αστυνομία για πελάτες που αποσύρουν 5.000 δολάρια ή και περισσότερα. Εν τω μεταξύ στη Γαλλία, θα τεθούν νέα μέτρα σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο που θα περιορίσουν τους Γάλλους πολίτες να πραγματοποιούν πληρωμές σε μετρητά πάνω από 1.000 ευρώ. Ο Armstrong υποδεικινύει (ίσως να φαίνεται αστείο, αλλά μάλλον είναι τραγικό) ότι θα υπάρχει μία «οικονομική αστυνομία» η οποία θα «ψάχνει τους ανθρώπους στα τρένα που διασχίζουν τη Γαλλία για να ελέγχει αν μεταφέρουν μετρητά, τα οποία θα κατάσχουν»

Όπως σημειώνει ο Armstrong η απαγόρευση μετρητών επιβάλεται για να ξεκοιλιάσουν ό,τι λίγο έχει απομείνει από τις οικονομικές ελευθερίες των ανθρώπων προκειμένου να αποφευχθεί η η καταστροφή των τραπεζών, δεν είναι τίποτα λιγότερο από μία πολιτική οικονομικού ολοκληρωτισμού. «Στο μυαλό των οικομικών τυράννων η απαγόρευση της συναλλαγής φαντάζει σαν το Άγιο Δισκοπότηρο», γράφει ο Michael Krieger. «Ο εξαναγκασμός των πληβείων σε ένα σύστημα ψηφιακών συναλλαγών νομίσματος προσφέρει απόλυτο έλεγχο μέσω της απρόσκοπτης παρακολούθησης όλων των συναλλαγών στην οικονομία, αλλά και την ικανότητα να μπλοκάρει τις πληρωμές εάν ένας αλαζών πολίτης τολμήσει να βγει έξω από αυτή την πολιτική γραμμή.»

Αντιμέτωπες με «μαύρη θύελλα» οι ιταλικές τράπεζες

Κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τον πλέον συντηρητικό υπολογισμό να τα τοποθετεί μεταξύ 280 και 300 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη, όταν η ΕΚΤ αγόραζε αφειδώς ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα, οι Γερμανοί πολιτικοί είχαν γίνει έξαλλοι. Ένας εξ αυτών, ο Frank Schaffle, τότε μέλος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, είχε υποστηρίξει, τον Σεπτέμβριο του 2011, ότι «Εάν η ΕΚΤ συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό σε λίγο θα αγοράζει σκουριασμένα ποδήλατα και θα πληρώνει γ’ αυτά με το νέο χρήμα που θα τυπώνει». Μπορεί η τόσο έντονη κριτική να έχει «σιωπήσει» αλλά σήμερα η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα άλλο πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο: τα τεράστια προβλήματα των ιταλικών τραπεζών.

Τέσσερις μικρές ιταλικές τράπεζες διασώθηκαν (σχεδόν) στα τέλη του 2015. Οι μεγάλες βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση. Οι μετοχές τους έχουν ισοπεδωθεί. Είναι «γεμάτες» με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει το ακριβές ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Βάσει των επίσημων στοιχείων φθάνουν στα 201 δισ. ευρώ. Όμως αυτό το ποσό ούτε καν η ΕΚΤ δεν το θεωρεί ορθό. Σύμφωνα με άλλους ξεπερνούν τα 300 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 18% των συνολικών δανείων που έχουν δοθεί.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την όλη εικόνα, καθώς εκτίμησε σε έκθεσή του το 2015, ότι το 80% αυτών των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις. Εξ όλων των επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα πάντα με το Ταμείο, το 30% είναι μη εξυπηρετούμενα, με μεγάλες διαφορές ανάλογα με τη γεωγραφική έδρα των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα στις βόρειες περιοχές τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια φθάνουν στο 17%, ενώ σε ορισμένα μέρη του ιταλικού Νότου αγγίζουν ακόμη και το 50%! Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι το 30% των επιχειρήσεων που έχει λάβει δάνειο δεν διαθέτει την κατάλληλη κερδοφορία προκειμένου να πληρώσει τους … τόκους του!

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια «φορτώνονται» εδώ και χρόνια στους ισολογισμούς των ιταλικών τραπεζών και δεν «καθαρίζονται» με ταχύτητα, καθώς οι περισσότερες εξ αυτών αρνούνται να τα πωλήσουν σε εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, φυσικά με αρκετά γενναίο «κούρεμα». Πριν από μερικές ημέρες, δια στόματος του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ εμφανίστηκε έτοιμη να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο αλλά ελαφρώς επικίνδυνο σχέδιο για να βρει τη λύση: αποδοχή των κόκκινων δανείων των ιταλικών τραπεζών ως ενέχυρα (collaterals), εφόσον αυτά τιτλοποιηθούν.

Για να το πράξει από τη μία πλευρά θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να «ξεπεράσει» το καταστατικό της, βάσει του οποίου δεν μπορεί να αγοράζει οτιδήποτε το οποίο δεν φέρει τον υψηλότερο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης ή να λάβει – μετά από τις απαραίτητες συνεννοήσεις με τους ισχυρούς της Ευρωζώνης – μία καθαρά πολιτική απόφαση στήριξης της Ιταλίας και της οικονομίας της. Πιθανώς και να το πράξει, καθώς η ιταλική είναι η τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης και οποιαδήποτε απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών σε αυτήν θα επαναφέρει στο προσκήνιο μία νέα Μαύρη Κρίση.

Ο Martin Armstrong επιβεβαιώνεται με δραματικά γρήγορους ρυθμούς!

Ν.Κ. /2016