MENU

Έτοιμος να κάνει το ολέθριο λάθος με τους 8 ο Τσίπρας - Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε πρώτο χρόνο

Του Στρατή Μαζίδη.(Twitter: Smazidis)Στην πιο κρίσιμη ιστορική στιγμή μετά το 1922 όπου στη γειτονική χώρα ηγεμονεύει ένας αδίστακτος και σχεδόν παράφρονας ηγέτης, η χώρα μας ατύχησε να διαθέτει το χειρότερο δυνατό πολιτικό προσωπικό και τον πλέον κωμικό πρωθυπουργό.
 Να θυμηθούμε το tweet του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη; Τη δύναμη της...παλάμης του Θεοδωράκη; Ή τα "δημοκρατικά αντανακλαστικά" που επέδειξε ο τουρκικός λαός κατά τη ΝΔ;

Η χώρα μας δυστυχώς ενεπλάκη στα σκηνοθετημένα κόλπα του Ερντογάν με την είσοδο στη χώρα οκτώ Τούρκων αιτούντων πολιτικό άσυλο.

Η κατάσταση δεν είναι απλή.

Εκ πρώτης όψεως θα πει κανείς, και τι μας ενδιαφέρει εμάς τι θα απογίνουν αυτοί; Τούρκοι είναι και μάλιστα στρατιωτικοί οι οποίοι υπηρετούσαν τόσα χρόνια τις επιθετικές πολιτικές της Αγκυρας σε βάρος της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά όμως δεν παύουν να είναι οκτώ άτομα στα δικά μας χέρια. Ένα διπλωματικό χαρτί.

Υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση από τη συνήθη επιπολαιότητά της να έσπευσε να υποσχεθεί την παράδοσή τους, όπως δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ, Τσαβούσογλου και έσπευσε η Αθήνα σε δεύτερο χρόνο να διαψεύσει.

Ωστόσο θα κάνουμε ένα χατίρι στον Ερντογάν και δε θα πάρουμε τίποτε; Θα φανούμε πάλι ως εντολοδόχοι - εκτελεστές των επιταγών της Αγκυρας όπως το 1999 με τον Οτσαλάν όπου ίσως η χειρότερη ζημιά για την Ελλάδα να ήταν το κάψιμο του Καλεντερίδη;

Θα φανούμε μια άλλη μια φορά γιουσουφάκια; Θα παραδώσουμε οκτώ ανθρώπους για να υποστούν μαρτύρια;

Η επιστροφή του ελικοπτέρου ήταν ορθή κίνηση και εύκολη απόφαση.

Το ζήτημα των αιτούντων άσυλο δεν είναι. Ωστόσο φαίνεται πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να διαπράξει το ολέθριο λάθος της βιαστικής παράδοσής τους στα πλαίσια της αέναης ηλιθιότητας των βημάτων καλής γειτονίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνομιλία του με τον Ερντογάν σημείωσε ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το σύντομες υποδηλώνει τη σπουδή της Αθήνας να κλείσει το θέμα.

Το πλέον φρόνιμο για τη χώρα θα είναι να κερδίσει χρόνο. Η Ελλάδα πρέπει να αναδείξει το θέμα διεθνώς και να βάλει στο παιχνίδι τους Διεθνείς Οργανισμούς. Ταυτόχρονα μπορεί να τρέξει την ποινική υπόθεση των οκτώ που παραβίασαν τα σύνορα της χώρας θέτοντάς τη σε κίνδυνο ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να κινήσει τις διαδικασίες για τα εδώ αδικήματά τους. Η τελευταία θα μπορούσε να κινηθεί με τη γνωστή...ταχύτητά της ώστε να κερδίσουμε χρόνο.

Ο χρόνος θα επιτρέψει τις ψύχραιμες κινήσεις, τις λογικές αποφάσεις, την ανάδειξη του ζητήματος ενώ παράλληλα μπορεί να γλυτώσει τους οκτώ από την εκδικητική μανία του Ερντογάν. Άσχετα αν αυτός είναι ο ιθύνων νους των ραγδαίων εξελίξεων στη γειτονική χώρα. Υπό κάποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε και να τους γλυτώσει εντελώς καθώς πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι μέρες του τελευταίου είναι μετρημένες.

Μια φορά πάντως η χώρα καλείται να αποδείξει πως είναι σοβαρό ανεξάρτητο κράτος και όχι τσίρκο.
Και μια λεπτομέρεια. Η Τουρκία καλείται να αποδείξει τη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα-παρωδία, κάτι που οι ίδιοι αρνούνται.